artikel

Gereedschaptest: excenter schuurmachines Bosch, Festool en Hitachi

bouwbreed 1588

Voor deze gereedschapstest moet er geschuurd worden, en veel ook. “Schuren is voor de schilder”, lacht ons vaste testteam. Maar nu even niet. Voor ze ligt een drietal excenter schuurmachines die het werk moeten doen: de Bosch GEX 150 turbo, Festool ETS EC 150 en Hitachi G 15 YC.

Gereedschaptest: excenter schuurmachines Bosch, Festool en Hitachi

Het is voor het eerst dat er in deze test geen accugereedschap wordt gebruikt. Ouderwets bijna. Aan tafel bij de vakmensen van Van Mil zijn ze er nog niet helemaal uit. Wel of geen accu. De voor- en nadelen zijn duidelijk, maar aangezien het hier om schuurmachines gaat komt er toch een soort van consensus. Een commentaar van toen we de accuboren voor Cobouwvak testten, steekt weer de kop op: dan wordt het apparaat echt veel te zwaar om goed mee te werken. “Bovendien zit je meestal toch al aan een stofzuiger vast, dus dan maakt zo’n draad ook niet veel meer uit”, bemoeit Cees Martens zich met het gesprek. Ondanks dat hij dit keer niet heeft getest, knikt iedereen instemmend.schuurmachines

Als hij maar schuurt

De eer van het testen valt dit keer ten deel aan Henry Tolboom, de senior in het gezelschap, die samen met jongeling Cas van Mil de verschillende apparaten ten hand nam. Over kleur en uiterlijk gaat het dit keer niet. Van Mil haalt zijn schouders er over op: “Onbelangrijk toch, als hij maar schuurt.” Wel belangrijk voor de eerste indruk zijn natuurlijk de grip en de stabiliteit. Uiteraard is dat met een nieuw apparaat soms even wennen, maar bij de eerste keer oppakken is er al meteen veel over te zeggen. En dat gevoel was goed.

schuurmachines hitachiDe Festool is het meest compacte apparaat waardoor hij ook het meest stevig en stabiel aanvoelt. De grip bij Bosch en Hitachi is traditioneler en dat maakt het dan ook weer erg prettig. “Wat wel een voordeel is van Hitachi is dat je je tweede hand beter kwijt kunt aan de voorkant. Dat stuurt tijdens het schuren net iets prettiger dan alleen bovenop”, aldus Van Mil.

Tegen het hout aan

Als de kleur, vorm en het eerste gevoel goed zijn, is het natuurlijk tijd om de machines ook echt tegen hout aan te zetten. De uitdaging is een groot obstakel, een serieuze klus. Midden in de werkplaats staat een schuine houten wand die net als vorig jaar dienst moet doen als hindernis bij de Alphense Obstakel Run. Als één van de sponsors wil Van Mil uiteraard dat die er weer netjes bij staat.  Dit betekent nadat in twee jaar een paar duizend man over je muur hebben gezwoegd maar één ding: schuren.

Snel meters maken

schuurmachines festoolOp het relatief grote oppervlak van de wand valt de kracht van Festool op. Tolboom is onder de indruk: “Daar zit echt wat achter. Het gaat nog net niet vanzelf, maar omdat hij zo sterk is, heb je het gevoel het allemaal wel eenvoudig gaat.” Met weinig inspanning maakt de Festoolmachine dus snel meters. “Je voelt ook nauwelijks een trilling, dit gaat echt soepel”, deelt Van Mil de mening. Maar hij ziet ook een verbeterpunt: “Naar mijn idee laten de schuurpads iets te snel los. Dus die moet je wel vaker vernieuwen.” Een klein ongemak bij een verder uitstekend presterende machine.

Gevoel dat hij wegloopt

Ook de Bosch doet zijn werk op de wand. Alleen als Van Mil overschakelt naar de grove stand is het even opletten. “Dan moet je echt je best doen om hem goed te controleren.” Meer druk zetten, iets harder werken. “Anders heb je het gevoel dat hij van je wegloopt.” De ervaren Tolboom knikt. “Verder weinig mis mee, echt een uitstekende machine.” Dat geldt eigenlijk ook voor de Hitachi, hoewel die voor het grote werk misschien net wat kracht mist. “Het lijkt allemaal wat langer te duren.” Zoals gezegd, lijkt deze zich wel wat eenvoudiger te laten sturen. “Handig voor het kleinere werk, dat zeker.”

Minder last van stof

schuurmachines boschMaar de muur van Van Mil is niet klein, anders zou het geen obstakel zijn. En aangezien het toch echt snel af moet, kiezen de heren ervoor om met de Festool het grootste oppervlak kaal te schuren, ondanks dat dit de nodig schuurpapierwissels kost. De mondkapjes zijn bijna ongemerkt ook afgezet. “Omdat je bent aangesloten op een stofzuiger, heb je natuurlijk al een stuk minder last van stof, maar kan het als je langer binnen aan het schuren bent, toch nog vervelend zijn.” Maar Tolboom constateert dat vooral de Bosch en helemaal die van Festool nauwelijks hinder geven. Een verademing.

Van Mil, die eigenlijk net uit de schoolbanken komt: “Je leert natuurlijk veel over veiligheid en gezond werken, en over dat je daar echt op moeten letten. Dat blijft natuurlijk waar, maar dat gaat zo ook wel heel makkelijk.” Het scheelt een hoop troep opruimen bovendien, wat dan in dit geval vooral een voordeel is voor de jongste bediende.

Het nodige gevloek

Dankzij de gezamenlijke krachten van Bosch, Festool en Hitachi kan de wand met goed fatsoen in het parcours worden geplaatst. Een deel van het bouwbedrijf zal er zelf ook overheen moeten, en hoewel dat ongetwijfeld het nodige gevloek zal opleveren, is het toch fijner om zondags over een mooie kale, blanke en schone muur te moeten. En dan heeft Cas van Mil volgende zomer weer wat te schuren.

 

schuurmachines test

Meer CobouwVak  gereedschapstest

Test accucirkelzagen >>

Test draadloze spijkerapparaten >>

 

Reageer op dit artikel