Tijdo van der Zee

Foto: ANP/Koen van Weel

Hoe doe je dat, een monteur aan je binden? 'Je moet out of the box denken'

Installatiebedrijven doen hun best om goed personeel te werven. Cobouw vroeg 3 mkb-installateurs hoe ze dat doen. "Je moet je continu laten gelden."

In een pilot bij de TU Delft zijn in een integrale gevel diverse functies samengevoegd, zoals
ventilatie, koeling en verwarming. Bron: VMRG

BENG leidt tot minder eilandjes

De eisen voor BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) voor nieuwe woningen en utiliteitsbouw die vanaf 1 januari 2020 gaan gelden, vereisen een betere afstemming tussen gevelbouwers en installateurs. Want een zeer goed geïsoleerde gevel biedt ruimte aan een grotere diversiteit aan ventilatieconcepten. En gevels met een lage isolatiewaarde beperken juist de keuze voor installateurs. Dat zeggen gevelbrancheorganisatie VMRG en TVVL, een kennispartner in de technologiesector.

PUR is geliefd in de markt vanwege de hoge isolatiewaarde.

Tekort PUR laakt het imago van het product

Met fabrieken die nog steeds op halve kracht draaien en een wereldvraag die explosief toeneemt, is het geen wonder dat de levertijden en prijzen van PUR en PIR onder druk staan. Wanneer komt de markt tot rust? "Dat is nog niet met zekerheid te zeggen." Een gesprek met André Meester, directeur van de NVPU, de branchevereniging van bedrijven in de polyurethaanisolatie-industrie.

Digitaal bouwen met BIM geraakt bij BAM tot in de haarvaten

Digitaal bouwen met BIM geraakt bij BAM tot in de haarvaten

''We maken het gebouw voordat we het maken ". Digitalisering van projectinformatie geldt in Groot-Brittannië al als overheidseis. Niet alleen voor de bouwfase, maar voor de hele levenscyclus. Nederlands grootste bouwer BAM wil ook die kant op. De eerste PAS-certificeringen zijn binnen. ''Klanten kunnen ons BIM-vermogen vertrouwen.''

Planning BENG op scherp

Planning BENG op scherp

De datum is bekend. Vanaf 1 januari 2020 gelden bij het indienen van een bouwaanvraag de BENG-eisen. De bouwschil heeft een centrale rol in dit concept, maar uit inventarisaties blijkt dat juist die schil vaak een struikelblok is bij het halen van de eisen. De toeleverende industrie zegt er al op voorbereid te zijn: "We bouwen nu al woningen op het strengere passiefhuisniveau."

BIM, de stand van zaken. 'Het BIM-model is even belangrijk als het fysieke gebouw'

BIM, de stand van zaken. 'Het BIM-model is even belangrijk als het fysieke gebouw'

De digitalisering in de bouwwereld gaat snel en is niet te stoppen. Het bouwwerkinformatiemodel, ofwel het BIM, is een centraal element in deze ontwikkeling. De ambities van bouwbedrijven zijn stevig; over een paar jaar gaan ze helemaal over op BIM. Maar waar staan we nu? Wat moet er nog gebeuren? Een overzichtsartikel over de stand van zaken in BIM.

Testboerederij in Empe. Afbeelding: Remeha

Niet gasloos, toch energieneutraal

De roep om gasloos klinkt steeds luider in het maatschappelijk debat over verduurzaming van de gebouwde omgeving. Maar niet iedereen loopt mee in het frame van de all electric energievoorziening. Een testwoning in het Gelderse dorp Empe moet aantonen dat een woning mét gas heel goed energieneutraal kan zijn. En sterker nog, heel veel problemen kan voorkomen die gepaard gaan met all electric-oplossingen. "Willen jullie je gasnet afbreken? Unglaublich!"

BIM en renovatie: hoe gaat dat samen

BIM en renovatie: hoe gaat dat samen

Bouwbedrijf De Nijs uit Warmenhuizen is gespecialiseerd in binnenstedelijk bouwen, ontwikkelen en renoveren. Amsterdam is daarbij het favoriete werkterrein. Het bedrijf bouwt aan iconische nieuwbouwprojecten, zoals Pontsteiger aan het IJ. Maar ook bij renovatieprojecten is De Nijs betrokken, zoals de transformatie van het oude gebouw van uitgeverij Elsevier. Woningcorporaties Rochdale en DUWO gaven De Nijs hier de opdracht tot de realisatie van 270 studentenkamers en commerciële ruimtes.

BIM tot in de kruiwagen

BIM tot in de kruiwagen

Geen twee appartementen lijken hetzelfde bij het woningcomplex Summertime aan de Amsterdamse Zuidas. Een op het oog zeer complexe bouwklus dus. Maar door slim gebruik van BIM-software kon die complexiteit drastisch worden teruggebracht. En door onder meer gebruik te maken van scanbare QR-codes, kon het bouwmodel zelfs tot op de bouwplaats zijn diensten bewijzen.

Tijdo van der Zee

Havenkwartier zet Deventer op de zelfbouwkaart

In het Havenkwartier in Deventer worden momenteel tientallen  woningen gebouwd door middel  van particulier opdrachtgeverschap. Het resultaat is een bonte  verzameling huizen, die perfect lijken te passen bij het minder  'aangeharkte' en ondernemende  karakter van de oude haven. Welke lessen kunnen uit de casus 'Deventer' worden geleerd? Een gesprek met drie betrokkenen.