In Weert is op 12 maart de nieuwe natuurbrug Weerterbergen feestelijk geopend. Deze ecologische verbinding bestaat uit twee bruggen die over de A2 en de spoorlijn Eindhoven-Weert gaan. De natuurbrug herstelt de verbinding tussen het natuurgebied Weerterbos en de Weerter- en Budelerbergen. Zoogdieren, amfibieën, reptielen, vlinders en tal van andere insecten kunnen zo weer veilig van het ene naar het andere gebied gaan.
Uitwissen laatste menselijke sporen
Gedeputeerde Patrick van den Broeck van de provincie Limburg, regiodirecteur Inés Plasmans van ProRail, voorzitter Marleen Gresnigt-Raemaekers van Stichting het Limburgs Landschap (SLL), directeur-rentmeester Ger Frenken van SLL en programmamanager Huub Winten van het MJPO van Rijkswaterstaat hebben de brug gezamenlijk geopend door het uitwissen van de laatste menselijke sporen zodat de dieren vrij baan krijgen. Daarna hebben kinderen van basisscholen uit de omgeving de eerste bomen en struiken geplant.
Bouwcombinatie
In opdracht van ProRail is de bouwcombinatie Mobilis-Hegeman Beton- en Industriebouw in januari 2013 gestart met dit project. De bouw heeft iets meer dan een jaar in beslag genomen. Het snelwegecoduct bestaat uit 4 overspanningen van circa 20 meter (2 over de parallelwegen en 2 over de 3-baans snelweg) met een breedte van 40 meter. Het spoorecoduct heeft een overspanning van circa 24 meter en is 40 meter breed.
Omleg wegen en aanpassing viaduct
Na de bouw van de kunstwerken heeft de bouwcombinatie een aantal parallelwegen omgelegd, een bestaand viaduct aangepast en het ecoduct en de aanloopzones ecologisch ingericht.
MJPO
De natuurbrug Weerterbergen is een onderdeel van het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken. Hierin wordt samen met natuurbeschermingsorganisaties gewerkt aan het herstellen van verbindingen tussen natuurgebieden. Met de bouw en het gebruik van wegen, vaarwegen en spoorwegen zijn de natuurgebieden in Nederland in de afgelopen decennia als het ware ‘doorgeknipt’. Er zijn knelpunten ontstaan waardoor dieren en planten vast komen te zitten in een onnatuurlijk klein leefgebied. Hun voortbestaan komt daardoor in gevaar. Door natuurgebieden weer met elkaar te verbinden, kunnen de dieren de weg en andere obstakels ongedeerd passeren. Daarvan profiteren wij ook! De weg wordt veiliger en volgende generaties kunnen blijven genieten van de diverse natuur die Nederland rijk is.