Klimaatopgave van de overheid en kansen voor infra

Klimaatopgave van de overheid en kansen voor infra

De overheid heeft een klimaatopgave. Om de riolering te ontlasten en wateroverlast te voorkomen is het daarom belangrijk om te zorgen voor een betere kwaliteit van het afstromende hemelwater. Met name op bedrijfs- terreinen is er nog veel te winnen. Hoe kunnen we de overheid helpen om de lozing van vervuild water te voorkomen, de riolering ontlasten en wateroverlast voorkomen?

Hevige regenval en droge periodes komen steeds vaker voor. Door de hevige regenval treedt wateroverlast op, terwijl in droge periodes er een tekort is aan water, waardoor verdroging plaatsvindt.

Kwaliteit afstromend hemelwater bedrijfsterreinen verbeteren

Vroeger ging hemelwater vaak rechtstreeks naar het riool. Tegenwoordig willen we wateroverlast voorkomen en de riolering ontlasten. Voorwaarde hierbij is een betere kwaliteit van het afstromende hemelwater. Met name op bedrijfsterreinen bevat dit vaak verontreinigen. Door hemelwater af te koppelen creëer je een efficiënte manier om overbelasting van het rioolstelsel door overvloedig hemelwater te voorkomen en het doeltreffender te gebruiken. Dit wordt op steeds meer  plaatsen, al dan niet verplicht, toegepast. Vooral grote open- bare terreinen en industrieterreinen zijn voor afkoppelen geschikt. De kans dat het afstromende water  hier is vervuild met oliën of fijn slib is aanwezig. Daarom is een olie- en benzineafscheider (OBA) met een enorme capaciteit gewenst. Dit vergt een flinke investering, maar er zijn ook andere oplossingen.

Slimme OBA met buffer

In plaats van een OBA met een enorme capaciteit kun je een teveel aan afvalwater by-passen. In dat geval zal alleen de ‘first flush’ worden gezuiverd en dus niet de gehele flow ten gevolge van de neerslaggebeurtenis. Wil je er zeker van zijn dat al het afstromende regen- water wordt gezuiverd zonder te by-passen, dan kan het gelukkig ook anders. Een teveel aan water kan tijdelijk worden gebufferd en later alsnog de OBA passeren. Dit is efficiënter en goedkoper. Een mooi voorbeeld hiervan is de maatwerkoplossing die ACO gemaakt heeft voor PARO Amsterdam.


Met de uitbreiding van het PARO-terrein is goed nagedacht over een zuiveringsinstallatie die voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. De uitgangspunten zijn vastgesteld door PARO en ACO engineerde de financieel veel gunstiger oplossing. Omdat PARO accepteerde dat er tijdelijk regenwater op het terrein zou blijven staan, kon dit worden opgevangen en vastgehouden zonder dat er extra kostbare ondergrondse berging nodig was.
Waar wellicht anders een OBA met een capaciteit van NG 900 zou zijn toegepast, is er nu gekozen voor een dubbele, parallel geschakelde, olie- en benzineafscheider met een capaciteit van NG 160. Een verdeelput, voorzien van twee debietbegrenzers, voorkomt overbelasting van de OBA tijdens regenbuien met een hogere intensiteit. Door het benutten van de berging in de terreinriolering, tezamen met een pompput waarmee een teveel aan water naar een tijdelijke buffer wordt gepompt, wordt wateroverlast voorkomen.

Door middel van een automatische gestuurde afsluiter wordt na een regenbui de inhoud van de buffer in zijn geheel via de OBA afgevoerd en gezuiverd zodat het kan worden geloosd op het Noordzeekanaal. Daarnaast wordt tijdens droge periode water uit de buffer gebruikt om opgeslagen producten nat te houden. Een mooi staaltje regenwatergebruik en klimaatadaptieve inrichting van een bedrijfsterrein.

Dit artikel is gesponsord door ACO.