Groot en complex, dat is de woningopgave in ons land. De cijfers liegen er niet om: komende jaren moeten bijna een miljoen nieuwe huizen worden gebouwd om aan de vraag te voldoen. De woningmarkt vraagt echter om méér dan alleen bouwen. Gemeenten, woningcorporaties en beleggers hebben ook te maken met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur, klimaat, sociale cohesie, leefbaarheid en gezondheid. Dat vraagt om alles met een brede blik en in samenhang met elkaar te bekijken, aldus Ballhaus.
Samen met opdrachtgevers, bewoners, omgeving, lokale ondernemers en partners wil Heijmans versneld woonplekken creëren waar iedereen zich thuis voelt. Met als uiteindelijke doel dat iedereen in Nederland prettig kan wonen. In harmonie met de natuur, de omgeving en met elkaar. Ballhaus: “Als je stappen wil maken, moet je krachten bundelen. Met onze nieuwe belofte op Wonen nemen wij graag de regie. We nemen verantwoordelijkheid omdat onze expertise en schaalpositie ons in staat stellen om het verschil te maken. En het kán samen, daar zijn we van overtuigd. Aan de ene kant is Heijmans een creatieve gebiedsontwikkelaar, aan de andere kant zijn we bouwer met verschillende, toekomstbestendige woonproducten. In die combinatie ligt onze kracht."
Waarde op de lange termijn
Met andere woorden: Heijmans zet die stap vooruit door het samenbrengen van maatschappelijke, creatieve gebiedsontwikkeling én vooruitstrevend, specialistisch vakmanschap. Heijmans weet wat er leeft in de buurten en wijken, met oog voor ieders belangen. “Juist door onze maatschappelijke blik creëren we waarde op de lange termijn. We snappen dat er wezenlijke veranderingen nodig zijn in hoe we omgaan met onze planeet. Sociale cohesie en gezondheid worden nog wel eens onderbelicht, maar zijn ook heel belangrijk voor een leefbare en prettige leefomgeving."

Karakteristieke stadswijken
Heijmans heeft niet alleen de expertise om het te bedenken, maar ook om het te maken en te bouwen. Het bedrijf biedt een heel pallet aan woningen, van Heijmans Huismerk en Flex tot Heijmans Horizon. Heijmans Huismerk creëert karakteristieke stadswijken met 4 gebouwtypen, van 3 tot 20 woonlagen met een breed scala aan keuzemogelijkheden. Heijmans Huismerk heeft een vaste kern en een flexibele schil. Heijmans Flex is een kant-en-klaar verplaatsbaar houten huis met een efficiënte indeling, luxe uitstraling en minimaal onderhoud. Heijmans Horizon is de nieuwste telg: een energiezuinige houtskeletbouwwoning met biobased materialen die 100 procent CO2-neutraal is in productie, plaatsing en gebruik. Een comfortabele woning bovendien, met slimme klimaatinstallatie voor gezonde luchtkwaliteit.
Heijmans is vastberaden om een bijdrage te kunnen leveren aan de immense woningbouwopgave in ons land, rekening houdend met complexe vraagstukken rond natuur, klimaat, sociale cohesie en gezondheid. Het samenbrengen van al deze aspecten op het gebied van Wonen wordt al toegepast in Dreven, Gaarden en Zichten. De grootste binnenstedelijke herstructurering van Nederland waarbij drie buurten in Den Haag Zuidwest worden vernieuwd. Ballhaus: “Daar ligt een gigantische opgave om de leefbaarheid en leefomstandigheden in dat gebied te verbeteren. Het is een samenwerking tussen Heijmans, de gemeente Den Haag en Woningcorporatie Staedion. Die samenwerking is cruciaal om het te laten slagen. Het is niet zo dat wij even snel ontwikkelen, slopen en bouwen. Integendeel. Je moet de mensen uit die wijken vanaf het allereerste moment meenemen in de plannen. En naar hun wensen en behoeften luisteren."

De wijk leefbaarder maken
Die vervangingsopgave is volgens Ballhaus inderdaad een belangrijk onderdeel om de wijk leefbaarder te maken – het gaat om circa 5.500 woningen – maar minstens zo belangrijk zijn de lokale initiatieven die ervoor zorgen dat er sociale cohesie is en dat mensen gezond kunnen leven. Voorbeelden bij deze herstructurering in Den Haag zijn onder meer Sabra’s bootcamp, buurtmoeders en Museumlab. Ballhaus: “Het zijn inspirerende initiatieven waar iedereen energie van krijgt."
Ook in de nieuwe wijk Parijsch Culemborg zijn alle aspecten op het gebied van Wonen zorgvuldig samengebracht. Ballhaus noemt dit grootschalige project een mooi voorbeeld van natuurinclusief bouwen, dus waar natuur en wonen hand in hand gaan. Bij de ontwikkeling van dit project zijn eigen ecologen en waterdeskundigen ingezet. Bovendien werkt Heijmans zeer nauw samen met NL Greenlabel, aanjager van de natuurinclusieve stedelijke leefomgeving. De filosofie is dat doelstellingen voor duurzaamheid in de buitenruimte pas zin hebben, als ze concreet en meetbaar zijn.
In Parijsch is een groot park gerealiseerd, verder zijn er wadi’s, wandelroutes, brede ecologische zones, een paddenpoel en nestkasten. “Parijsch was een weiland en is nu een plek waar je prettig kunt wonen, terwijl de biodiversiteit is versterkt. Het zijn mooie voorbeelden van maatschappelijke, creatieve gebiedsontwikkeling in combinatie met ons vooruitstrevend, specialistisch vakmanschap. Zo creëren we samen een toekomst waarin prettig wonen voor iedereen binnen handbereik is."
Dit artikel is gesponsord door Heijmans.