Of The Urban Woods Delft het allerhoogste, volledig houten woongebouw van Nederland is? Ja, zegt algemeen directeur Rene de Man van The Urban Woods trots. “Er zijn wel hybride constructies die hoger zijn, denk aan Haut in Amsterdam.” Het maakt volgens De Man ook niet zoveel uit, want The Urban Woods Delft is sowieso een baanbrekend project in houtbouw.
Het gaat om een low-carbon woongebouw dat volledig wordt gerealiseerd met kruislings verlijmde houten platen (CLT), in combinatie met GLT-balken en kolommen. CLT staat voor Cross Laminated Timber, GLT staat voor Glue Laminated Timber. Ook is er een C-CLT-wand gemaakt, van afgedankte pallets en sloophout. C-CLT staat voor Circulaire Cross Laminated Timber. Het buitenlaagje van de platen is essenhout. In de kern van het woongebouw komen dus geen staal en beton.
Het doel is een bouwsystematiek die we overal kunnen toepassen”
Hoogte in houtbouw
De Man: “De bijzonderheid van dit project? Het is sowieso een constructieve uitdaging om hoogte te krijgen in houtbouw. Ook werd veel gevraagd op het gebied van brandveiligheid en akoestiek. De zoektocht naar een hoofdaannemer was best lastig. Dan blijkt dat de markt er toch nog niet helemaal klaar voor is. We hebben daarom besloten om die coördinerende rol zelf op ons te nemen en samen te werken met neven- en onderaannemers, met Vellinga Project Realisatie als een van deze bouwpartners.”
Bouwtijd van elf maanden
Het project The Urban Woods – naar een ontwerp van Urban Climate Architects – is in maart 2025 begonnen met de bouw boven de grond. De bouwtijd neemt ongeveer elf maanden in beslag. Het gaat om appartementen van circa 45 vierkante meter, met name bedoeld voor starters, alleenstaanden en actieve ouderen waarvan de kinderen het huis uit zijn. Alle woningen krijgen minimaal een balkon, soms twee.
“De appartementen zijn bewust klein gehouden, met één slaapkamer in plaats van twee”, vertelt De Man. “Veel mensen uit de doelgroep gebruiken een tweede slaapkamer vaak als opslagruimte, om in te werken of om je halters neer te leggen. In dit woongebouw komen deze functies terug, maar dan op grote schaal en voor iedereen toegankelijk."

Gedeelde faciliteiten
The Urban Woods Delft krijgt aan aantal aantrekkelijke faciliteiten voor bewoners, zoals een gym, daktuinen, een hottub op het dak, een grote keuken om te delen, koffiehoek, stilteplek en bieb, werkplekken en luxe hotelkamers voor gasten van bewoners.
Het gebouw ademt en groeit terug, met een volledig biobased casco, binnenwanden van vlas en houtvezel als isolatiemateriaal. The Urban Woods streeft naar een net-zero impact door duurzame materialen en energie-efficiëntie te combineren.
Minimaal materiaalgebruik
Bij de bouw wordt zo min mogelijk materiaal gebruikt en het materiaal dat wordt gebruikt, moet zo circulair mogelijk zijn. Bij het woongebouw is gekozen voor een structuur van kolommen en balken. De architect was al bekend met de wanden van Faay. The Urban Woods heeft gekozen voor de woning- en kamerscheidende wanden van Faay omdat ze biobased en circulair zijn. Bovendien zijn de wanden robuust, schroefvast, brandwerend en geluidswerend.

Herbruikbare wanden
De vlaswanden van Faay – die al meer dan een halve eeuw bestaan – zijn volgens de fabrikant veel milieuvriendelijker dan de traditionele metal stud-wanden. De productie van staal is vervuilend, waarbij veel CO2 vrijkomt. De vlaswanden van Faay nemen daarentegen CO2 op. Bovendien zijn de wanden herbruikbaar. Wel zo handig in een gebouw dat flexibel en demontabel is.
Voor nieuwbouw én renovatie
De wanden zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Een groot voordeel volgens Faay is dat de prefab-wanden zijn voorzien van voorgeproduceerde leidingschachten voor de installaties. Wanneer de wand staat, kunnen de elektricien, stukadoor, schilder of behanger er direct achteraan. Op deze manier kun je als bouwer een flinke versnelling in het bouwproces maken.
In de kelder en op de eerste verdieping van The Urban Woods Delft zijn de eerste wanden van Faay intussen geplaatst. De Man is tot nu toe zeer tevreden over het product en de samenwerking met Faay.
Ontwikkelen en verbeteren
Het volgende houtbouwproject staat al weer op het programma: The Urban Woods Deventer, dat waarschijnlijk net zo hoog wordt. De Man: “We willen dit concept verder ontwikkelen en verbeteren. Het doel is een bouwsystematiek die we overal kunnen toepassen en waar innovaties makkelijk doorgevoerd kunnen worden.’’
The Urban Woods wil daarom zoveel mogelijk met vaste partners werken die vanaf het begin bij een project betrokken worden. Daardoor wordt het ontwikkel- en bouwproces nog korter. “Het zou mooi zijn als Faay vaste partner wordt van The Urban Woods”, aldus De Man.
Dit artikel is gesponsord door Faay.