Unieke hoogbouw dankzij prefab gepolijst beton

Unieke hoogbouw dankzij prefab gepolijst beton
Na het polijsten van het beton is de natuurlijke structuur van de grindsoort goed zichtbaar.

Een in het oog springend project in Amsterdam is zonder twijfel The Bridge. Onder meer de unieke gepolijste betonnen sandwichelementen van deze woontorens worden geproduceerd door Preco. In zeer korte tijd heeft de betonleverancier al veel gerealiseerd. "In november 2023 ondertekenden we de opdracht en al in maart 2024 leverden we de eerste elementen."

Kanaalplaatvloeren, trappen, bordesplaten, wanden, kolommen, balken, balkon- en galerijplaten en brandwanden; zo’n beetje alle betonconstructies denkbaar heeft Preco te bieden aan zijn opdrachtgevers. Al deze betonconstructies worden ook nog eens onder één dak gemaakt in een betonfabriek in Apeldoorn. “Eerst richtten we ons voornamelijk op de utiliteitsbouw”, vertelt eigenaar Theo Kool. “Intussen zijn we ook actief in de hoogbouw. Dat is een wezenlijk andere tak van sport, want waar het traject van een distributiecentrum doorgaans bijzonder kort is, kent de bouw van bijvoorbeeld een appartementencomplex vaak een aanloopperiode van jaren.”

We zijn klaar voor verdere groei in onze markt”
— Theo Kool, eigenaar van Preco

Prestigieus

Dat dit laatste zeker niet altijd het geval is, bewijst een prestigieus project waar Preco bij betrokken is geraakt. Kool: “Dat is The Bridge in Amsterdam, een gebouw bestaande uit twee torens, de ene ongeveer veertig en de andere circa zestig meter hoog. Het gebouw is in ontwikkeling en moet ruimte bieden aan wonen, werken en maatschappelijke functies. Zo worden er 162 appartementen gerealiseerd en zo’n 9600 vierkante meter aan kantoorruimtes.”

Snelle voorbereiding

De projectontwikkelaar van The Bridge Amsterdam, Caransa Groep, is op een gegeven moment bij Preco uitgekomen. “De eerdere leverancier van prefab betonproducten ging failliet. Toen benaderde Caransa Groep ons. Wij gingen graag hiermee aan de slag, maar de planning was wel een uitdaging. Normaal gesproken heb je ruim anderhalf jaar om zoiets voor te bereiden. Nu was dat slechts drie tot vier maanden.”

Betonpolijsten

Daar kwam nog iets bij: Preco bezat de machine nog niet die nodig was voor het hoogwaardige polijstwerk van het beton, vertelt Kool. “Dat betekende dat we snel een state-of-the-art machine moesten kopen, die moesten installeren en onze mensen moesten instrueren hoe ze ermee kunnen werken. Lang verhaal kort: in november 2023 ondertekenden we de opdracht en al in maart 2024 leverden we de eerste elementen op de bouwgrond aan.”

Uniek proces

De elementen die Preco voor The Bridge Amsterdam levert, zijn onder meer balkons met gepolijste borstwering en gepolijste sandwichbetonnen gevels. “Betonpolijsten is een uniek proces waarbij onze machine betonnen oppervlakten omtovert tot spiegelgladde, duurzame elementen in iedere gewenste kleur. Denk aan het terrazzo van vroeger. Je kunt na het polijsten de natuurlijke structuur van de grindsoort goed zien.”

Hoogbouw

De eerste paar lagen van The Bridge zijn een feit en vanaf nu gaat men in Amsterdam de hoogte in. “Wat onze productie betreft is het eind 2024 klaar”, weet Kool. “Dan heeft Preco een proeve van bekwaamheid afgeleverd die zijn weerga niet kent.” Relatief onervaren met appartementencomplexen heeft de Apeldoornse betonfabrikant dan in zeer korte tijd dankzij een moderne, operationele machine gepolijste elementen geleverd voor een ambitieus Amsterdams project. “Daarmee zijn we klaar voor verdere groei in onze markt.”

Dit artikel is gesponsord door Preco.