Renovatie van hotel The Bulldog bijna klaar

Renovatie van hotel The Bulldog bijna klaar
Het vervoer van de materialen gaat grotendeels via de grachten.

Toeristen kunnen vanaf 1 juli weer een kamer boeken in hotel The Bulldog in Amsterdam. Op dit moment is de renovatie in volle gang. De verdiepingen krijgen een nieuwe indeling, waarbij slaapzalen plaatsmaken voor tweepersoonskamers. Voor het scheiden van de kamers wordt gebruikgemaakt van Faay-wanden: milieuvriendelijk en eenvoudig te monteren.

The Bulldog is gevestigd in een oud pakhuis uit 1914 aan de Oudezijds Voorburgwal. De hotelkamers bevinden zich op de eerste tot en met de vierde verdieping. Tijdens de renovatie blijft de coffeeshop The Bulldog Energy op de begane grond gewoon open voor bezoekers.

Duurzaamste wand van Nederland

De hotelgasten zullen straks ervaren hoe stil de vernieuwde kamers zijn. Dat komt door de biobased scheidingswanden van Faay, die hoog geluidsisolerend zijn. Ze dragen bovendien bij aan een gezond en prettig binnenklimaat. Voor de slaapkamers levert Faay het standaardtype biobased wandpaneel. Deze prefab elementen bestaan uit een massieve kern van vlas: een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (biobased) is. Vlas neemt CO₂ op en is brandwerend. De massieve vlaskern maakt de wanden robuust, schroefvast en stootvast.

“In onze fabriek in Vianen maken we dit product al meer dan vijftig jaar”, vertelt rayon-manager Johan van Bijsterveld. “Voor de badkamers leveren we het wandtype Faay op Maat. In deze panelen hebben we in onze fabriek de sleuven en uitsparingen al op de juiste plek aangebracht. Dat werkt efficiënt voor de aannemer en het scheelt afval op de bouwplaats.”

Bij de renovatie van The Bulldog worden biobased scheidingswanden gebruikt.
Bij de renovatie van The Bulldog worden biobased scheidingswanden gebruikt.

Fijn werken voor de aannemer

Omdat het bij The Bulldog gaat om hotelkamers, is een goede geluidsisolatie een voorwaarde. Audioworkx Group werd ingeschakeld voor de montage. Zij staan bekend om hun ervaring en specialistische kennis in geluidsisolatie en akoestiek. SURE projectmakers is bij het project betrokken als bouwcoördinator. Frans Kaethoven van Audioworkx had in het verleden al eerder een project gedaan met Tim Schreurs, de bouwbeleider van SURE projectmakers, en beiden deden daarin positieve ervaringen op met Faay-wanden en de bouwmethode. Kaethoven: “Het plaatsen van de wanden gaat vlot en alles past precies. De veer-groefverbinding maakt het wandsysteem eenvoudig te monteren en te demonteren.”

Recyclen

Elke afwerking is in principe mogelijk, maar in dit project viel de keuze op een afwerking met Feltek. “Dat is een paneel van vilt, gemaakt van PET-flessen. Met losmaakbare lijm bevestigen we die op de Faay-wanden”, aldus Kaethoven Van Bijsterveld vult aan: “Faay en Feltek vormen een goede combinatie. Je kan er snel en flexibel mee bouwen. Doordat ze losmaakbaar zijn, kun je ze na gebruik weer scheiden en recyclen.”

Vervoer via de grachten

Materialen voor de renovatie worden opgeslagen in een hub in Aalsmeer. Twee keer per week is er een hijsmoment. Het vervoer gaat grotendeels via de grachten om zo het vrachtverkeer in de binnenstad te beperken. Kaethoven had er in het begin wel een beetje een hard hoofd in, het gedoe van een project in hartje Amsterdam. Maar nu ziet hij ook de andere kant: “Het is mooi om aan een project met zo’n exposure te werken. Iedereen, van Tokyo tot New York, kent The Bulldog. Het is een icoon.”

Dit artikel is gesponsord door Faay.