BDM introduceert printrobot voor efficiëntie op de werkvloer

BDM introduceert printrobot voor efficiëntie op de werkvloer

BDM brengt als eerste in Nederland robotisering naar de bouwsector met de LayoutPrinter®. De beweeglijke robot print CAD-tekeningen rechtstreeks op de werkvloer met indrukwekkende snelheid en precisie. Het Friese bedrijf is voorloper in digitale data en specialist in het uitvoeren van digitale maatvoering.

Directeur Rein Brandsma investeert graag in de nieuwste meettechnieken waarvoor hij eerder al een ondernemersprijs in ontvangst mocht nemen. Hij verwacht veel van zijn nieuwste aanwinst. "Deze innovatie betekent een revolutie in de bouw als het gaat om nauwkeurig en efficiënt werken. Het risico op vertraging bij de start van nieuwe projecten wordt met de nieuwe werkwijze sterk verkleind."

(

)

LayoutPrinter®

(
)

Marktleider HP introduceerde de LayoutPrinter® vorig jaar succesvol in de VS. De is een product van marktleider HP, dat vorig jaar met succes in de VS is geïntroduceerd. De printer kan met een nauwkeurigheid van 3 mm direct op allerlei ondergronden printen. Hierdoor wordt arbotechnisch lastig handwerk overbodig. Daarnaast geeft deze manier van werken extra mogelijkheden als het gaat om de detaillering van tekeningen. Belangrijk in een tijd waarin er met veel verschillende, soms buitenlandse partijen op de bouwplaats wordt gewerkt.

(
)
(
)

Snel en nauwkeurig

(
)

Voor opdrachtgevers is het ook een mooie manier om inzicht en 'gevoel' te krijgen bij de indeling. Brandsma verwacht dat er enige overtuigingskracht voor nodig zal zijn om de soms toch wat traditioneel ingestelde aannemerij te overtuigen. Hij was bij de eerste presentatie in Duitsland zelf volledig overtuigd van de kansen.

"Vanaf nu kunnen we helpen om tekeningen rechtstreeks op de (bouw)locatie te printen. Door de snelheid, de nauwkeurigheid en de extra informatie kan het project een vliegende start maken en trefzeker volgens planning worden opgeleverd. Dat laatste zal de sector zeker aanspreken, omdat vertragingen al snel veel geld kosten. De inzet van de LayoutPrinter® zal zichzelf terugverdienen", vertelt Brandsma.

(
)
(
)

Nieuwe markten

(
)

De printrobot werkt vele malen sneller dan handmatig uitzetten. Wanden, deuren, stopcontacten, luchtsystemen, rookmelders, alles kan vooraf keurig uitgetekend worden. Als belangrijkste toepassing ziet Brandsma het uitzetten van casco's, installatiewerk en bijvoorbeeld nieuwe machinelijnen. BDM verwacht nieuwe markten te kunnen betreden zoals het inrichten van grote magazijnen en winkels. De standbouw- en evenementenbranche heeft ook interesse getoond en er zijn mogelijkheden voor kleinschaliger toepassingen zoals kantoor- en woninginrichting.

(
)

Toepassingsmogelijkheden

(
)

Brandsma: "Het zal interessant zijn om te ervaren wat de nieuwe techniek nog meer kan betekenen voor de bouw en andere sectoren. Wat dat betreft denken we graag mee in toepassingsmogelijkheden waar anderen zelf nog niet aan gedacht hebben."

(
)

Dit artikel is gesponsord door BDM.