De nieuwbouw van het Rodenborch-College in Rosmalen was een prachtig project om te bouwen, zegt projectcoördinator Arie Huigen van hoofdaannemer Burgland Bouw. Wat het project voor hem bijzonder maakte, was niet alleen de grote omvang (bijna 17.000 vierkante meter brutovloeroppervlakte), maar ook het hoge afwerkingsniveau en de goede samenwerking binnen het bouwteam. De prettige sfeer werkte volgens hem door in het eindresultaat. “Je maakt samen wat moois, je komt je afspraken na en als er een keer wat is kun je dat met elkaar opvangen. Daardoor hebben we de school in heel korte tijd weten neer te zetten: een jaar en vier maanden. Voor een project van deze omvang is dat snel.”
Kleinschaligheid was uitgangspunt
In deze vorig jaar opgeleverde duurzame onderwijsinstelling zijn twee voormalige scholen voor voortgezet onderwijs samengevoegd in een nieuw schoolgebouw. Om ruimte te bieden aan alle 2300 leerlingen was er een fors gebouw nodig. Toch was kleinschaligheid voor architect Martijn van Leeuwen van RoosRos Architecten juist een van de voornaamste uitgangspunten in zijn ontwerp. Daar heeft hij onder meer in voorzien door het realiseren van drie onderwijsvleugels rondom een centrale aula en het ruimtelijk scheiden van de onder- en bovenbouw.
Als zogeheten Topsport Talentschool beschikt het Rodenborch-College ook over een multifunctioneel sportgebouw met twee sporthallen, die zes gymzalen bevatten. De sportaccommodatie, die afgesloten kan worden van het onderwijsdeel, heeft een aparte entree, een eigen kantine en kleedkamers met douches. Na schooltijd worden de sportvoorzieningen door derden gebruikt.
Vellingkantblokken
De wanden van de kleedkamers zijn gemaakt van vellingkantblokken van BIA Beton. Ze vergen minder onderhoud dan traditionele wanden. Hoewel de aannemer de onderhoudsarme lijmelementen al vaker toegepast heeft, is elk project toch weer specifiek volgens Huigen. Voor de juiste verwerking in dit project heeft Burgland Bouw daarom contact gezocht met BIA Beton, een leverancier die de aannemer al kende van eerdere projecten.
Uitvoerig advies
Op verzoek van Burgland Bouw heeft BIA Beton toen uitvoerig advies uitgebracht, onder meer over waar het beste dilataties aangebracht konden worden, hoe de wanden op elkaar aangesloten moeten worden en of er wel of niet folie op de ondergrond gebruikt moet worden. “Omdat we achter het product staan dat we maken, willen we die informatie graag van de leverancier horen”, aldus Huigen. “Het biedt een goede basis om de blokken te verwerken.” Ook voor aanvullende vragen kon hij snel bij BIA Beton terecht.
Makkelijk te verlijmen
Een groot voordeel van de vellingkantblokken is dat ze makkelijk en snel te verlijmen zijn, vindt Huigen. Ook al zijn de betonblokken minder gevoelig voor optrekkend vocht dan kalkzandsteen, was het toch zaak om rekening te houden met de weersomstandigheden. Het ging weliswaar om binnenmuren, maar tijdens de bouw was er een periode dat de constructie nog open was en de blokken dus nog niet beschermd. “Op de blokken liggen weer vloeren van de verdieping erboven. Dat betekent dat ze aangebracht worden voordat de vloeren gelegd worden en je dus in weer en wind blokken aan het lijmen bent.” Uit voorzorg zijn ze daarom af en toe afgedekt met folie ter bescherming.
Vellingkantblokken uitgelicht
Het gebruik van vellingkantblokken is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Omdat ze onderhoudsarm zijn en niet zo gevoelig zijn voor beschadiging en vervuiling, worden ze veel toegepast op locaties die intensief gebruikt worden, zoals sportaccommodaties, parkeergarages, scholen, winkelcentra, kantoren en ziekenhuizen. Deze HLE-V lijmelementen met aan alle zijden een vellingkant zijn geschikt voor (dragende) binnenmuren, scheidingswanden en buitenmuren.
Uitgebreid assortiment
BIA Beton heeft een uitgebreid assortiment vellingkantblokken voor verschillende muurdiktes in vijftien standaardkleuren. Alle blokken hebben een lagenmaat van 200 millimeter. Door de vellingkant van de blokken is voegwerk niet nodig. Dat bespaart tijd en kosten. Alle vellingkantblokken zijn leverbaar in twee uitvoeringen: Grindbeton Glad (GG) en Grindbeton Structuur (GS). Een groot pluspunt van de structuurvariant is dat deze blokken geluid heel goed absorberen, aldus de makers.
Dit artikel is gesponsord door BIA Beton.