'Isoleren kan nóg duurzamer met unieke spuitisolatie'

'Isoleren kan nóg duurzamer met unieke spuitisolatie'

Isoleren van een woning is op zichzelf al duurzaam. Met Icynene H2foamLite komt daar nog een schepje bovenop, zegt Profijt Isolatie. "Het product draagt bij aan duurzaamheid dankzij de unieke producteigenschappen, zoals losmaakbaarheid voor hergebruik en zijn dampopenheid."

Ruim drieduizend vierkante meter aan kruipruimtes isoleren; dat was de opgave waar Profijt Isolatie voor stond bij de transformatie van het voormalige sanatorium Het Hooge Riet in Ermelo naar duurzame woningen. “In opdracht van Draisma Bouw hebben wij daar alle vloeren op duurzame wijze geïsoleerd, een project waar we trots op zijn”, zegt Aard Jan Wolterink, samen met Michel van Losser eigenaar van Profijt Isolatie. Ze werken beiden graag mee in de uitvoering, zoals bij het aanbrengen van dakisolatie bij een voormalige kazerne in Vught. “Dat was een monumentaal pand dat werd getransformeerd naar een hotel”, zegt Michel van Losser. “In nog geen week hebben we 800 vierkante meter dak geïsoleerd.”

Dit product draagt bij aan circulariteit dankzij zijn losmaakbaarheid”

Duurzame spuitisolatie

Deze twee projecten zijn slechts voorbeelden uit het uitgebreide projectenportfolio. Alle projecten hebben één ding gemeen: de door Profijt Isolatie gekozen oplossing is Icynene H2foamLite. Dit wordt vervolgens door kwalitatief hoogwaardige machines, materieel en intern opgeleide mensen verwerkt. Wolterink: “Dit is een duurzame spuitisolatie, met als belangrijkste onderscheidende kenmerk de open celstructuur. Dit in tegenstelling tot hardschuimoplossingen, die een gesloten celstructuur hebben.”

Circulariteit

Eén van de voornaamste voordelen volgens Van Losser: “Het feit dat het product bijdraagt aan circulariteit dankzij zijn losmaakbaarheid. Het is eenvoudig van onder meer beton en hout af te krijgen, terwijl dit bij hardschuim aanzienlijk lastiger is. Vervolgens kan het materiaal worden hergebruikt in de productie van nieuwe grondstoffen voor deze spuitisolatie. Daarmee is de cirkel rond en maakt dit Icynene H2foamLite tot een uiterst duurzame keuze.”

spuitisolatie van Profijt Isolatie

Flexibel en geluiddempend

Wolterink benadrukt het tijdsvoordeel voor verschillende partijen. “Hardschuim moet in drie lagen worden aangebracht, Icynene H2foamLite in slechts één laag. Daardoor kost het niet alleen voor onze eigen mensen beduidend minder tijd, maar ook voor projectontwikkelaars, bouwbedrijven en particulieren. Dit maakt het financieel aantrekkelijk. We kunnen zo’n zestig vierkante meter in een uur isoleren. Klanten staan daar vaak van te kijken. Aannemers die gewend zijn met hardschuim te werken, zijn verbaasd over de snelheid waarmee dit product kan worden toegepast.”

Houten constructies

Verder is de spuitisolatie volgens het bedrijf flexibel en dampopen, waarmee het ook uitstekend is toe te passen bij houten constructies. “Houten vloeren worden aan de onderkant niet verstikt dankzij onze oplossing. Daarnaast stinkt het niet én werkt de isolatie geluiddempend. Van Losser: “Hardschuim werkt als een klankkast, het heeft geen dempend effect. Icynene H2foamLite heeft dat juist wél, zoals minerale wol dat ook heeft. Tot wel 10-12 decibel reductie is te realiseren.”

We kunnen zo’n zestig vierkante meter in een uur isoleren. Klanten staan daar vaak van te kijken”

Kiezen om gekozen te worden

Ten slotte valt het op dat Profijt Isolatie heeft gekozen voor één heel specifieke toepassing, en niet voor verschillende toepassingen. Dat is bewust gedaan, zegt Wolterink. “We maken deze keuze vanwege duurzaamheid. Liever gezegd: we kiezen om gekozen te worden. Gelukkig zien we dat steeds meer bedrijven ons ook daadwerkelijk kiezen – zoals bij de projecten in Ermelo en Vught – vanwege de milieuvriendelijkheid, circulariteit, dampopenheid en geluidsreductie.”

Vakkundig

Het bijna tien jaar oude Profijt Isolatie is naar eigen zeggen een flexibel en vakkundig isolatiebedrijf gevestigd in Rijssen. Niet alleen is het bedrijf gecertificeerd dealer van het duurzame product Icynene H2foamLite (van producent Huntsman Building Solutions), maar ook is het zelf op allerlei manieren met duurzaamheid bezig. Practice what you preach. “Zo hebben we een kantoor dat van het gas los is”, zegt eigenaar Michel van Losser. “Ook zijn we bezig met ledverlichting en zonnepanelen. Verder proberen we efficiënter te plannen, waarmee we onnodige kilometers willen voorkomen. Bij dit alles vergeten we zeker de veiligheid van ons personeel niet. Dankzij onder meer ontvochtigers en filters werken zij zo veilig mogelijk.”

Dit artikel is gesponsord door Profijt Isolatie.