'Bouwmachines gaan langer mee met schone brandstoffen'

'Bouwmachines gaan langer mee met schone brandstoffen'

Ook al groeit de elektrificatiegraad van machines in de bouw, toch blijven we in de transitiefase nog sterk afhankelijk van motortechniek. Daarom zijn schone brandstoffen voorlopig onontbeerlijk op weg naar verdere verduurzaming, zegt GVG Oliehandel. Bijkomend voordeel volgens het bedrijf: ze geven machines een langer leven met minder onderhoud.

“Beleidsmakers houden er rekening mee dat in 2050 nog niet alles elektrisch is”, zegt Ernst van Gelder directeur van GVG Oliehandel. “Tot die tijd hebben we dus nog steeds brandstoffen en een brandstofmotor nodig, maar we kunnen wel schone brandstoffen gebruiken. Alternatieve brandstoffen blijven nog een hele tijd een belangrijke rol spelen in het CO₂-neutraal worden van onze samenleving.”

Dat geldt volgens Van Gelder zeker ook voor de bouwsector. “Daar komen een aantal problemen bij elkaar die het elektrificeren en zeker het werken met accu’s bemoeilijken. Op een bouwplaats moet je vaak mobiel kunnen draaien omdat er geen netaansluiting is.”

Doordat je machines minder vaak hoeft te vervangen, verklein je bovendien je CO₂-voetafdruk”

Onverstandig

We moeten af van fossiele brandstoffen, maar het is volgens Van Gelder onverstandig om alle brandstoffen aan de kant te schuiven en ook geen verdere ontwikkelingen meer te doen op dat gebied. “Geld vrijmaken voor elektrificeren en het bouwen van accufabrieken moet zeker gebeuren, maar we zullen ondertussen ook de motortechniek nog twintig tot dertig jaar hard nodig hebben.”

Schoner dan gewone benzine

GVG Oliehandel is gespecialiseerd in groene brandstoffen en smeermiddelen. Zo is het familiebedrijf al dertig jaar onafhankelijk Benelux-importeur van het Zweedse merk Aspen, wereldmarktleider op het gebied van alkylaatbenzine, die 99 procent schoner is dan gewone benzine. In tegenstelling tot gewone benzine bevat alkylaatbenzine nauwelijks schadelijke stoffen als benzeen, zwavel, olefinen en aromaten. Alkylaatbenzine is niet alleen beter dan fossiele brandstoffen voor het milieu en voor de gezondheid van het personeel, maar ook voor de motoren van die machines.

GVG Oliehandel schone brandstoffen

Minder onderhoud en langere levensduur

De vele machinevoordelen zijn zeker nog niet bij iedereen bekend, hebben ze bij GVG gemerkt. Alkylaatbenzine houdt de motor schoon zonder noemenswaardige aanslag, waardoor die beter in conditie blijft, beter presteert en veel minder stikstof uitstoot dan wanneer de motor op gewone benzine zou draaien, zegt GVG. Dat betekent dat er minder onderhoud nodig is en dat de machine aanzienlijk langer meegaat dan de gemiddelde levensduur die een fabrikant hiervoor aanhoudt. Van Gelder: “Doordat je machines minder vaak hoeft te vervangen, verklein je bovendien je CO₂-voetafdruk.”

Zware en kleine machines

Minder vervuiling van motoren en daardoor behoud van de machine gaat zowel op voor zware machines als kleinere machines zoals kettingzagen, generatoren, compressoren en trilplaten. Omdat Aspen vrijwel volledig verbrandt in tegenstelling tot gewone benzine, wordt de cilinderinhoud helemaal benut voor het leveren van vermogen. Daardoor loopt een motor soepeler, met meer vermogen.

We hebben de motortechniek nog twintig tot dertig jaar hard nodig”

Garantietermijn van machines

Grote bouw- en verhuurbedrijven maken al veel gebruik van Aspen omdat ze inmiddels overtuigd zijn van de voordelen, stelt Van Gelder. Bij kleinere bedrijven ziet GVG nog wel eens koudwatervrees. Ze zijn soms bang dat alkylaatbenzine van invloed kan zijn op de garantietermijn van hun machines en gereedschappen. Die angst weet GVG eigenlijk altijd wel weg te nemen door hen erop te wijzen dat jarenlange ervaring aantoont dat Aspen alkylaatbenzine geschikt is voor alle machines, ongeacht het merk. Ook raken machine- en motoronderdelen volgens GVG veel minder aangetast dan met traditionele brandstof.

Altijd makkelijk starten

Gewone benzine bevat zo’n 10 procent ethanol. Voor auto’s is dat geen factor van belang, maar bij machines kan het leiden tot storingen. Machines die op Aspen alkylaatbenzine draaien, hebben daar volgens GVG geen last van, want deze brandstof is geheel vrij van ethanol. De motor start daardoor makkelijk, zelfs als de machine al een paar maanden niet gebruikt is. Dat is een ander groot pluspunt, zegt Van Gelder.

GVG Oliehandel schone brandstoffen

Brandstof lang houdbaar

“Omdat machines vaak projectmatig ingezet worden, staan ze geregeld stil. Daarbij kunnen problemen ontstaan: van niet starten tot serieuze problemen met soms grote reparaties tot gevolg, waardoor projecten stilvallen en machines omgeruild moeten worden. Alleen al de tijd die verloren gaat met kleine en grote problemen leidt tot forse kosten, die simpel weg te nemen zijn door de inzet van Aspen”, aldus Van Gelder. De meerprijs van Aspen alkylaatbenzine is daarmee volgens hem grotendeels terug te verdienen. De brandstof is volgens GVG lang houdbaar, zeker drie jaar, terwijl gewone benzine doorgaans maar een paar weken meegaat.

Veilig tanken

Tanken hoeft niet aan de pomp, maar kan makkelijk en veilig met de recyclebare jerrycans met een inhoud van 5 of 25 liter, zegt GVG. Ze zijn voorzien van een Autofiller, een speciaal vulsysteem dat op alle 5 liter jerrycans past en op bijna elke tankopening. De vulhulp zorgt ervoor dat er geen benzinedampen vrijkomen en dat er knoeivrij zonder verspilling getankt kan worden.

Dit artikel is gesponsord door GVG Oliehandel.