Zo kan een aannemer slimmer werken met BIM

Zo kan een aannemer slimmer werken met BIM
BricsCAD: de korste weg van 2D naar 3D

Een Zwitsers zakmes bij de inzet van BIM; zo wordt BricsCAD omschreven. Het ontwerp- en tekeninstrument biedt aannemers tools voor het maken van digitale bouwmodellen. Ook voorkomt het faalkosten bij de uitwisseling van gebouwgerelateerde informatie. Beiden zijn van essentieel belang in de hedendaagse bouwwereld.

De tool BricsCAD biedt professionele CAD- en modelleringstools voor ontwerpers, innovators, ingenieurs en uitvoerende partijen. CAD staat voor ‘computer aided design’. Het platform kent verschillende productniveaus: BricsCAD Lite is 2D CAD en BricsCAD Pro is 3D CAD. Dan volgen twee verticale producten: BricsCAD BIM en BricsCAD Mechanical. De BricsCAD Ultimate licentie omvat al deze versies.

Deze werkwijze legt de ontwerper en uitvoerder veel minder beperkingen op”

Omgekeerde benadering

BIM project manager Piet Lelieur van Bricsys legt uit wat de meerwaarde is in vergelijking met andere ontwerpprogramma’s. “BricsCAD begon enkele decennia geleden als een klassiek CAD-pakket. Hier werden steeds meer modules aan toegevoegd. Daarbij is een essentiële keuze gemaakt die het platform een unieke eigenschap geeft. In veel BIM-pakketten wordt standaard gewerkt vanuit een muur, balk of profiel, en van daaruit groeit vervolgens het bouwwerk. Bij latere wijzigingen moeten de aanpassingen dus vanaf het begin én op elementniveau worden doorgevoerd. Een omslachtige werkwijze, vinden wij.”

Flexibel platform

Hoe anders dat gaat binnen BricsCAD? “Wij hebben gekozen voor ‘geometry first’. We gaan uit van het gebouwontwerp in schets of model. Van daaruit redeneren we als het ware terug naar de details in de vorm van profielen, balken, muren, enzovoort. Dat maakt ons platform flexibel. Je kunt vanaf nul beginnen, maar net zo goed een model uit een ander softwarepakket importeren en daarop verder werken. Kortom, deze werkwijze legt de ontwerper en uitvoerder veel minder beperkingen op. Ook voorkomt het faalkosten.”

Eenzelfde benadering is terug te zien in de communicatie tussen betrokken partijen. Alle ontwerpbestanden zijn eenvoudig in alle belangrijke bestandsformaten uit te wisselen, zoals DWG, IFC en RVT. Bij nieuwe projecten hoeven de partners niet eerst specifieke software aan te schaffen en te installeren. Zo voorkomen ze bijkomende kosten en tijdverlies.

BIM
Werken aan de details.

Aanpasbaar aan eigen werksituatie

Interessant aan het platform is volgens Bricsys de uitgebreide aanpassingsmogelijkheden. Zo zijn de menu’s en gebruikersinterfaces voor een groot deel aan te passen op de eigen werkmethoden. Neem de Quad. Dit is een toolmenu aan de cursor dat, afhankelijk van de situatie, de meest gebruikte commando’s voorstelt. Verder zijn met behulp van externe partners honderden sectorspecifieke oplossingen toe te voegen. Daarmee wordt het ontwerpbereik volgens de makers ‘enorm vergroot’.

Met behulp van de compatibele API (Applicatie Programming Interface) is het mogelijk eigen tools voor workflow te ontwerpen en te bouwen. Via hergebruik van bestaande of nieuw gemaakte Lisp-modules (Lisp is lijstprocessor) kunnen aannemers routinematige werkprocessen automatiseren. Op die manier is het mogelijk een nog krachtiger versie van BricsCAD te maken.

BIM
Ontwerpen en beheren van de details.

Toolsets verkennen

BricsCAD kent verschillende versies. De eerste die aannemers gemakkelijk in gebruik kunnen, is Lite. Deze wordt ingezet voor hoogwaardige, compatibele en beknopte 2D-tekeningen en -detaillering. Wie vervolgens meer wil, kiest voor Pro. Deze versie biedt een krachtige, intuïtieve en interoperabele 2D/3D CAD en modellering.

De BIM-versie wordt aangestuurd door artificial intelligence en is gebouwd op een compatibel 2D- en 3D-ontwerpplatform. Meer specialistisch is Mechanical, bedoeld voor mechanisch ontwerp en tekenwerk gecombineerd met intelligente 2D, 3D en modellering. Wie alles in één wil, kan terecht bij Ultimate. Deze versie biedt krachtige en naadloze workflows, van BIM tot mechanisch ontwerp.

Een verdere uitbreiding is bijvoorbeeld de Applicatie Catalogus met oplossingen van derden voor onder andere AEC, Civiel, Landmeetkunde en Elektrisch. Het Ontwikkelaarsportaal geeft tot slot toegang tot de Applicatie Programming Interface. Hiermee is het mogelijk om bovenop BricsCAD eigen onderdelen te ontwikkelen en aan te passen.

Over Bricsys en Hexagon

Bricsys is sinds 2018 onderdeel van Hexagon. Dit wereldwijd actieve technologiebedrijf creëert de BricsCAD-familie van computer aided design-producten en het 24/7 samenwerkingsplatform. Met de overname versterkt Hexagon zijn portfolio van bouwoplossingen voor de AEC-markt (Architecture, Engineering, Construction). Het hoofdkantoor van Bricsys is gevestigd in Gent.

Hexagon is in 2002 in Zweden opgericht en noemt zichzelf ‘wereldwijde leider in digitale oplossingen’. Het bedrijf heeft ongeveer 24.000 werknemers in 50 landen in dienst, realiseert jaarlijks een netto-omzet van ongeveer 5,2 miljard euro en heeft onder meer Leica Geosystems in de portefeuille, bekend van meetapparatuur in de bouw.

Dit artikel is gesponsord door Bricsys.