Nieuwe manier van werken garandeert kwaliteit en zekerheid

Nieuwe manier van werken garandeert kwaliteit en zekerheid
Averesch herkent de meerwaarde van het volledig laten realiseren van de ruwbouw door Xella Nederland.

Aan de rand van het pittoreske stadscentrum van Monnickendam wordt hard gebouwd aan een appartementencomplex met 41 wooneenheden voor verhuur. Op zich geen bijzonder project, maar schijn bedriegt. De door Averesch Bouwontwikkeling en Realisatie gekozen aanpak voor de ruwbouw is bijzonder en getuigt van innovatief inzicht. Dit belangrijke onderdeel is in zijn geheel uitbesteed aan Xella Nederland.

Averesch Bouwontwikkeling en Realisatie raakte twee jaar geleden bij het project in Monnickendam betrokken. Het kwam via vastgoedontwikkelaar DKVG uit Rotterdam bij hen in aanvraag. Het plan voor de 41 appartementen was toen al getekend en al heel ver uitgedacht. Averesch maakte de technische omschrijving, zodat kopers precies krijgen waarvoor ze hebben getekend en betaald. Hierbij wordt naar alle details gekeken tot en met de voorwaarden van de bouwvergunning.

Als er een probleem is, verwijzen we simpelweg door naar Xella”

Beste prijs-kwaliteitsverhouding

Volgens projectleider Jan Averesch is de aanpak van het Rijssense bouwbedrijf altijd gericht op het leveren van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. “Wij zijn altijd op zoek naar manieren om sneller, slimmer en voordeliger te bouwen zonder in te leveren op kwaliteit. Daarom werden we ook getriggerd door het gesprek dat we met Xella Nederland hadden.” Het casco van het gecombineerde drie- en vierlaags appartementencomplex is opgebouwd uit breedplaatvloeren, woningscheidende wanden en binnenspouwbladen in kalkzandsteen en cellenbetonnen binnenwanden.

Zekerheid als groot voordeel

Wat de aanpak van het project in Monnickendam bijzonder maakt, is de volledige ontzorging door Xella, in alle fases. Deze geïntegreerde benadering, genaamd Silka Construct, betekent dat alles - van advies, calculatie, engineering, productie en werkvoorbereiding tot logistiek en montage van de wanden - wordt beheerd door Xella met één aanspreekpunt. Xella’s uitgebreide pakket omvat daarnaast ook de volledige afwerking van de Silka en Ytong wanden. “Het grootste voordeel voor ons is de zekerheid”, aldus Averesch. “Als er een probleem is, verwijzen we simpelweg door naar Xella. Alle risico’s zijn voor ons afgedekt. Deze geïntegreerde aanpak biedt niet alleen efficiëntie, maar vermindert ook de verantwoordelijkheden voor ons als bouwbedrijf.”

Xella Nederland
Het gecombineerde drie- en vierlaags appartementencomplex is efficiënt gerealiseerd door de geïntegreerde aanpak van Xella Nederland.

Veilig en duurzaam

“Het combineren van zoveel essentiële bouwstappen onder één paraplu, met één aanspreekpunt, is voor ons revolutionair,” merkt Averesch op. Mocht er een probleem ontstaan, dan heeft Averesch slechts één aanspreekpunt nodig bij Xella. “Het elimineert de complicaties en risico’s die vaak gepaard gaan met het coördineren van meerdere aannemers en leveranciers op de bouwplaats,” zegt Averesch. Bovendien is met deze nieuwe werkwijze de leveringsbetrouwbaarheid verzekerd, wat voor Averesch van cruciaal belang is.

De bouwer hecht daarnaast grote waarde aan veiligheid en duurzaamheid. “We hebben onze eigen strenge veiligheidsnormen waaraan elke onderaannemer moet voldoen. In samenwerking met Xella, die zowel VCA** als NEN Veiligheidsladder trede 3 gecertificeerd is, zijn onze hoogste normen gegarandeerd.” Daarnaast wordt alle bouwafval door Xella en Averesch duurzaam gescheiden en verwerkt, geheel in lijn met de milieubewuste aanpak van het bouwbedrijf.

Methode met toekomst

Volgens Averesch heeft de nieuwe manier van werken waarbij Xella de regie heeft over het ruwbouwdeel zeker toekomst. “We zien nu nog een paar kinderziektes en opstartproblemen, maar als die eenmaal zijn getackeld, dan denk ik dat deze nieuwe manier van werken voor ons duidelijke meerwaarde heeft.” Het project is in verschillende bouwteams uitgevoerd. Van de 41 appartementen zullen er uiteindelijk 16 door de woningcorporatie worden verhuurd en 25 via vrije verhuur. De appartementen worden naar verwachting in april volgend jaar opgeleverd.

Dit artikel is gesponsord door Xella.