Bouwen op een eiland; een flinke logistieke uitdaging

Bouwen op een eiland; een flinke logistieke uitdaging
"Met een goede lijmploeg heb je binnen een dag zomaar een flink aantal wanden overeind staan", zegt Klaas Kooistra van Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Een leven lang op Ameland wonen met zorg en nabijheid; dat is het doel van het nieuwbouwproject 'De Nieuwe Stelp' in het dorpje Hollum. Het woonzorgcomplex bestaat uit 44 woningen: 32 zelfstandige appartementen en 12 zorgappartementen. Maar wat waren de uitdagingen van dit project?

Verbinding creëren staat centraal bij het nieuwbouwproject De Nieuwe Stelp in Hollum. Klaas Kooistra, uitvoerder van Bouwgroep Dijkstra Draisma, merkt dat in alle facetten. “Op het eiland is het belangrijk om goede contacten te houden met je relaties. Je bent op elkaar aangewezen. Goede onderlinge communicatie zorgt voor de juiste verbinding. Op deze bouwplaats is de werksfeer fijn. Iedereen helpt elkaar en we zijn goed op elkaar ingespeeld.”

Doordat de elementen perfect op maat zijn en de pakketten gecodeerd, kun je makkelijk doorstapelen”

Logistieke uitdagingen

Bouwen op het eiland brengt flinke logistieke uitdagingen met zich mee, legt Kooistra uit. “Je moet toch alle materialen naar Ameland zien te krijgen. Daar moet je van tevoren goed over nadenken en het vergt een goede planning. Mede dankzij de goede communicatie tussen BMN, Bouwgroep Dijkstra Draisma en Calduran (specialist in kalksteenoplossingen) verloopt dit project vlekkeloos qua leveringen. De bouwplaats is groot en goed bereikbaar, waardoor materialen ter plaatse makkelijk geopperd kunnen worden.”

Bouwplaats Ameland
De bouwplaats op Ameland.

Alles perfect gepland

Ook bij dit project was een casco van kalkzandsteen een logische optie. “Als de keuze voor prefab gemaakt was, dan zou dat betekenen dat we onder andere meer reisbewegingen moesten maken, waardoor meer kosten. De kalkzandsteen elementen van Calduran boden bij dit project de oplossing. De afdeling Logistiek heeft alles perfect ingepland. Daar ben ik erg tevreden over.”

Duidelijkheid over de uitvoering

Kooistra geeft aan dat het qua bouwsnelheid niet zoveel uitmaakt. “Met een goede lijmploeg heb je binnen een dag zomaar een flink aantal wanden overeind staan. De meegeleverde wandenboekjes van Calduran zijn erg handig en overzichtelijk. Zo’n wandenboekje geeft dan duidelijkheid over de uitvoering. Doordat de elementen perfect op maat zijn en de pakketten gecodeerd, kun je makkelijk doorstapelen.”

Calduran bouwplaats Ameland

Toekomstbestendig voor bewoners en natuur

De woningen zijn energieneutraal gebouwd. De lage MPG-score (Milieu Prestatie Berekening) van kalkzandsteen bij appartementen van €0,040 bieden ook in dit opzicht een groot voordeel. Een mooie bijkomstigheid als het gaat om duurzaam bouwen, aldus Calduran.

Dit artikel is gesponsord door Calduran.