QuadCore AWP gevelbekleding: de meest duurzame sandwichpanelen

QuadCore AWP gevelbekleding: de meest duurzame sandwichpanelen
QuadCore AWP gevelpanelen toegepast bij De Sportwaard Zaltbommel.

De producten van Kingspan Geïsoleerde Panelen worden steeds duurzamer. De milieuprestatie van de QuadCore AWP gevelpanelen is op dit moment het beste vergeleken met andere sandwichpanelen. Dat is te zien in de Nationale Milieudatabase (NMD), waarin de panelen zijn opgenomen. Goed nieuws voor Kingspan, maar ook voor ontwikkelaars en aannemers die met de keuze voor deze producten de milieubelasting van hun projecten verder omlaag kunnen brengen.

Omdat Kingspan grote stappen heeft gezet om de milieu-impact van de QuadCore AWP (Architectural Wall Panel) gevelpanelen te verkleinen, heeft de leverancier afgelopen zomer een nieuwe, actuele levenscyclusanalyse (LCA) laten uitvoeren. Zo’n analyse is een eenduidige methode om de milieu-impact van een product te bepalen tijdens de hele levenscyclus. Producenten en leveranciers hebben een LCA nodig om hun product op te laten nemen in de NMD. Ontwikkelaars, aannemers of architecten kunnen de NMD raadplegen om op te zoeken welke bouwmaterialen het milieu het minste belasten.

QuadCore AWP scoort met de actuele MKI het beste ten opzichte van vergelijkbare producten”

Lagere milieubelasting

Dat alle inspanningen van Kingspan om zijn sandwichpanelen te verduurzamen ook inderdaad effect hebben gehad, laat de nieuwe LCA heel goed zien, vertelt Evert Kraaima, manager Technical Services. “De schaduwprijs van de nieuwe NMD-kaart van Kingspan QuadCore AWP is 35 procent lager dan de vorige kaart.”

Die schaduwprijs of milieukostenindicator (MKI) die met de LCA wordt berekend, geeft in één score alle milieueffecten weer. De score maakt het makkelijk om producten met elkaar te vergelijken op het gebied van duurzaamheid. De QuadCore AWP-reeks scoort met de actuele MKI nu zelfs het beste ten opzichte van vergelijkbare producten. Maar ook voor de bouwbranche is het gunstig, legt Kraaima uit. “Als aannemers en opdrachtgevers onze producten kiezen in hun milieuprestatieberekeningen, valt hun MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) en daarmee hun milieu-impact een stuk lager uit.”

Goede isolatiewaarde

Die mooie prestatie komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dat Kingspan erin geslaagd is om zijn schaduwprijs of MKI fors te verkleinen is volgens Kraaima grotendeels te danken aan de goede isolatiewaarde van de QuadCore producten. Met 90 millimeter dikke panelen valt dezelfde Rc-waarde te behalen als met een PIR-paneel van 100 millimeter. Daardoor zijn er ook minder grondstoffen nodig. Daarnaast spelen alle recyclinginitiatieven van Kingspan een rol die gericht zijn op de verschillende end-of-life-oplossingen van de geïsoleerde sandwichpanelen. Die zijn nu meegenomen in de laatste LCA-berekeningen.

panelen

Mechanische recycling

In eerste instantie wordt gekeken of complete Kingspan gevelpanelen die vrijkomen bij bijvoorbeeld sloop of verbouwing hergebruikt kunnen worden. Lukt dat niet, dan zijn er verschillende opties om het hardschuim isolatiemateriaal na verwijdering van de staalplaten een nieuw leven te geven met behulp van mechanische recycling. “Dat kan tot wel zeven keer gebeuren”, zegt Kraaima. Bijvoorbeeld door het isolatiemateriaal te shredderen en te persen en er daarna bijvoorbeeld stelkozijnen of andere bouwmaterialen van te maken. Het zijn nu externe partijen die gebruikte sandwichpanelen van Kingspan en restafval uit het productieproces recyclen. De producent overweegt om dat in eigen huis te gaan doen, maar de haalbaarheid wordt nog onderzocht.

Chemische recycling

Is mechanische recycling van sandwich panelen niet meer mogelijk, dan kan Kingspan ze binnenkort aan het einde van hun levensduur als aanvullend alternatief nog chemisch recyclen. Het bedrijf bouwt momenteel een faciliteit in Winterswijk waar de structuur van isolatiemateriaal terug wordt gebracht naar de oorspronkelijke bouwstenen. Met die grondstoffen kan Kingspan weer nieuwe isolatie maken.

panelen

Duurzamere grondstoffen als volgende stap

Ondertussen blijft Kingspan op allerlei manieren werken aan het verder verlagen van de milieu-impact van zijn producten. Een volgende stap is het verduurzamen van grondstoffen, bijvoorbeeld door biobased materiaal te gebruiken of een milieuvriendelijkere coating.

Die ontwikkeling moet leiden tot QuadCore LEC (Lower Embodied Carbon), een volgende productgeneratie. Kraaima verwacht dat Kingspan hiermee zijn milieuprestaties op korte termijn opnieuw aantoonbaar flink kan verbeteren. Daarom is het bedrijf van plan binnen afzienbare tijd opnieuw een LCA te laten uitvoeren.

Kraaima: “Vernieuwen en verbeteren zit in het DNA van ons bedrijf. Natuurlijk wordt de uitdaging steeds groter, maar we blijven doorgaan. We kijken daarbij goed naar de markt en mogelijke kansen. De reis gaat door met de ontwikkeling van QuadCore LEC.”

Dit artikel is gesponsord door Kingspan.