De Gilde Groep: geen concessies op veiligheidsgebied

De Gilde Groep: geen concessies op veiligheidsgebied

Veilig werken? Dat zit in het DNA van De Gilde Groep, uitzender van vakmensen in betonbouw, elektrotechniek en prefab industrie. Op het gebied van veiligheid wordt geen enkele concessie gedaan, zegt managing director Dennis Ender. Om het veiligheidsbewustzijn te meten, heeft het personeelsbemiddelingsbureau zich onlangs laten auditeren voor de Safety Culture Ladder. De Gilde Groep scoort goed. Ender: "Dat is mooi, maar het is slechts een middel. Ons doel: nul incidenten op bouwplaatsen en projecten waar onze mensen bij betrokken zijn."

Vooropgesteld, Dennis Ender is geen type dat constant zit te vissen naar complimenten, maar pas geleden kreeg hij een reactie van een opdrachtgever waar hij alleen maar trots op kan zijn. Het ging om een team vakkrachten dat via De Gilde Groep werkt aan de verbouwing van Station Amsterdam Zuid, het snelst groeiende station van Nederland. "De opdrachtgever vertelde dat de manier waarop ons team omgaat met veiligheid, een voorbeeld is voor zijn eigen mensen. We horen dit soort geluiden vaker, ook op basis van klanttevredenheidsonderzoeken."

Veilig thuis

Via De Gilde Groep zijn dagelijks tussen de 500 en 600 vakkrachten aan het werk voor verschillende projecten en opdrachtgevers in het hele land. Ender: "Dat zijn veel mensen. Ze werken vaak in industriële omgevingen waar de kans op een incident aanwezig is. En wij willen per se dat al onze mensen -extern en intern- na een prettige werkdag ’s avonds weer veilig thuis bij hun naasten kunnen zijn. Dat principe is leidend."

Dennis Ender: 'Wij willen per se dat al onze mensen -extern en intern- na een prettige werkdag ’s avonds weer veilig thuis bij hun naasten kunnen zijn.'
Dennis Ender: 'Wij willen per se dat al onze mensen -extern en intern- na een prettige werkdag ’s avonds weer veilig thuis bij hun naasten kunnen zijn.'

Open veiligheidscultuur

De Safety Culture Ladder, voorheen bekend als de Veiligheidsladder, is een beoordelingsmethode om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. De ladder is bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig en gezond te werken. De Gilde Groep scoort goed op meerdere vlakken, aldus Ender. Het gaat onder meer om de open veiligheidscultuur, blijvende betrokkenheid bij vakkrachten, het verstrekken van de juiste middelen, het tastbaar veiligheidsbewustzijn en de permanente verbetering hiervan.

Inschatting project

Wanneer De Gilde Groep een aanvraag binnenkrijgt voor een nieuwe opdracht, gaat een projectcoördinator altijd eerst naar de locatie toe. Hij of zij maakt een goede inschatting van het project. Welke skills zijn nodig? Hoe lang duurt het project? Uiteraard wordt ook naar veiligheid en een gezonde werkomgeving gekeken. Is er een akkoord, dan zorgt het bedrijf er voor dat de juiste medewerkers worden ingepland. Dat gaat altijd in teamverband. Vaak levert het bedrijf ook een meewerkend voorman of uitvoerder.

Vakkracht staat nooit alleen

Vakkrachten die aan de slag gaan, worden van te voren uitgebreid geïnstrueerd. Ze krijgen goede werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen, indien nodig volgen ze trainingen en opleidingen. Op werkdag één van een project is er altijd een projectcoördinator aanwezig. Dan worden de laatste veiligheidsinstructies en andere relevante afspraken worden doorgenomen, zodat ze een goede start hebben. De Gilde Groep zorgt bovendien voor goede huisvesting. "Wij hechten waarde aan begeleiding, een goed salaris en fijne huisvesting. Zorgen op dat gebied leiden alleen maar af en gaan ten koste van de kwaliteit van het werk."

Ons doel: nul incidenten op bouwplaatsen en projecten waar onze mensen bij betrokken zijn.”
— Dennis Ender, De Gilde Groep

Alles bespreekbaar

Veiligheidsrisico’s zullen er altijd blijven, maar volgens Ender gaat het erom hoe je daarmee omgaat. 'Neem de open veiligheidscultuur. Die is belangrijk, omdat alles rond veiligheid bespreekbaar moet zijn. Als dingen niet goed gaan, moet je ze juist bespreekbaar maken. En niet onder het tafelkleed willen vegen. Zodat je het een volgende keer kunt voorkomen. Het klinkt misschien logisch voor jou en mij, dingen bespreekbaar maken, maar wij werken met mensen uit heel Europa. Nederlanders voelen zich vaak vrij genoeg om hun onvrede tegen een leidinggevende te uiten, maar met name vaklieden uit Oost-Europa zijn gewend aan hiërarchie. Het is dus super essentieel om tegen deze mensen te zeggen: geef het aan als er sprake is van een onveilige situatie. Leg je werk neer als er niets mee wordt gedaan. En bel ons. Wij steunen onze mensen altijd."

Het belang van repeteren

Veilig werken is verankerd in het gehele werkproces. Ender: "Een beetje veiligheid bestaat niet. Het is ook geen kunstje dat je één keer vertelt. Nee, het gaat om het repeterende karakter. Je moet er over blijven communiceren, informeren en in gesprek blijven. We maken daarom ook regelmatig veiligheidsrondes op een bouwplaats. Op directieniveau, maar ook mensen van kantoor doen mee, samen met ketenpartners."

Uit heel Europa

Zo’n 80 procent van de vakkrachten die bij De Gilde Groep is aangesloten, komt niet uit Nederland, maar uit de rest van Europa. Het bemiddelingsbureau beschikt over een breed netwerk in heel Europa om vakkrachten te werven en te selecteren. Sommigen komen hier een of twee jaar werken om een huis in hun thuisland te kunnen bouwen of om hun huwelijksfeest te kunnen betalen, aldus Ender. "We proberen mensen voor een langere periode aan ons te binden, ook al is dat best lastig in deze tijd. Er is een groot tekort aan vakmensen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa."

'De bouwopgave is enorm, er moet worden verduurzaamd. Dat doe je niet met machines, maar vooral met vakmensen: zij kunnen bouwen, aansluiten en monteren.'
'De bouwopgave is enorm, er moet worden verduurzaamd. Dat doe je niet met machines, maar vooral met vakmensen: zij kunnen bouwen, aansluiten en monteren.'

Goed werkgeverschap

De instroom vanuit het onderwijs is laag, de vraag naar vakkrachten blijft voorlopig groter dan het aanbod. Ender: "Er zijn te weinig vakkrachten voor de uitdagingen waar we voor staan. Flex wordt minder flex, vast wordt minder vast. De bouwopgave is enorm, er moet worden verduurzaamd. Dat doe je niet met machines, maar vooral met vakmensen: zij kunnen bouwen, aansluiten en monteren. Wij kunnen de juiste mensen leveren. Goed werkgeverschap is voor ons heel belangrijk, net als investeren in duurzame relaties. Zowel met opdrachtgevers als met vakkrachten. Want dat is in mijn ogen de juiste manier om er voor te zorgen dat een project succesvol én veilig verloopt."

Dit artikel is gesponsord door De Gilde Groep.