'Haal het maximale uit betrouwbare producten'

'Haal het maximale uit betrouwbare producten'

Thermisch isoleren is goed, maar in de praktijk te beperkt. Tijdens het isoleren kunnen namelijk ook twee andere probleempunten worden aangepakt: geluidsisolatie en brandveiligheid. Kijk niet alleen naar de minimale eisen van het Bouwbesluit, maar vooral naar de mogelijkheden van moderne en betrouwbare producten, zegt Kingspan Unidek. Want dat heeft grote - ook financiële - voordelen.

Dakelementen isoleren niet alleen goed, maar zijn ook brandveiliger en hebben goede geluidwerende eigenschappen voor buitengeluid. Dat zijn wensen die bij veel bewoners leven en het zou goed zijn als daar bij woningrenovaties rekening mee wordt gehouden. Aanpassen van het Bouwbesluit zou een verstandige zet zijn. De vraag is of opdrachtgevers voldoende beseffen dat ze geluidsisolatie en brandwerendheid gemakkelijk kunnen meenemen bij renovaties, en of dat ze voordelen oplevert. “Daar zijn geen harde voorbeeldberekeningen voor te maken en comfort is lastig in geld uit te drukken”, zegt
Michelle van Deursen, senior marketing specialist bij Kingspan. “Dat geldt ook voor geluidsirritatie en brandveiligheid.”

Wanneer we de voordelen toelichten, kiezen eindgebruikers altijd voor een beter dakelement”

Voordelen

Daarom is het volgens Van Deursen belangrijk om de voordelen te benoemen die wel in geld zijn uit te drukken. “Doordat de prestaties langer ‘meegaan’ dragen Unidek Aero Light en Unidek Aero Light RE bij aan een verlengde economische levensduur in de vorm van een toegenomen meerwaarde van een
gebouw. Dat komt omdat de verlangde productprestaties minder snel worden ingehaald door steeds strengere (duurzaamheids)eisen. Daardoor hoeven gebouweigenaren minder snel te renoveren. Dat betekent veel minder herhaling van kostbare werkzaamheden en daardoor is er veel minder CO₂-uitstoot.”

Hogere eisen

Zijn marktpartijen voldoende bekend met de producten die inspelen op die hogere eisen? “Ze kennen onze producten wel, maar kiezen vaak nog voor het maximale wat in het Bouwbesluit staat of voor de goedkoopste oplossing. Door hogere eisen in bestekken te zetten, kan de bouw- en renovatiesector gemakkelijker de hoogwaardigere producten selecteren.”

Zakelijke opdrachtgevers lijken daarin achter te lopen op private, met name bij de voordelen versus eventuele extra kosten. “Wanneer we de voordelen toelichten, kiezen eindgebruikers altijd voor een beter dakelement.”

Unidek Aero Light Foto: Sjef Prins - APA Foto

Geluid en brand

Unidek Aero Light en Unidek Aero Light RE zijn in november 2021 geïntroduceerd en hebben ten opzichte van concurrerende producten een betere geluidsisolatie en betere brandprestaties. Ze combineren meerdere nieuwbouwwaardes in één element. Beide dakelementen zijn inzetbaar bij kleine en grootschalige projecten. Bij de productie wordt efficiënt gebruik gemaakt van grondstoffen. Zo zijn slechts twee verstijvers nodig, dus minder hout.

Duurzaam en geluidwerend

Unidek Aero Light is duurzaam en uitermate geluidwerend. De Rw-waarde is 36 dB. De Ra-waardes voor spectrum 1 en 2 zijn respectievelijk 34 dB(A) en 29 dB(A). Deze is leverbaar tot en met Rc-waarde 10.0. Dat belooft een hoog thermisch comfort gekoppeld aan een lagere energierekening. Met een brandklasse C presteert dit dakelement boven Bouwbesluit.

Eenvoudige montage

Het monteren van Unidek Aero Light is eenvoudig. De zelfborende schroeven zorgen voor een snelle verwerking. De hydraulische hijsklem blijft tijdens montage geklemd op het dakelement en houdt deze in positie. Unidek Aero Light RE is speciaal bedoeld voor dakrenovatie op gordingen van bestaande
woningen. Het element heeft een kern van gerecycled isolatiemateriaal, is snel te verwerken en uitermate geluidwerend. De Rw-waarde is 36 dB. De Ra-waardes voor spectrum 1 en 2 zijn respectievelijk 33 dB(A) en 28 dB(A). Maximale Rc-waarde is 8.0. Ook dit dakelement voldoet aan brandklasse C.

Betere gebouwen

Kingspan Unidek is een van de Nederlandse dochterondernemingen van de Kingspan Group, wereldleider op het gebied van geavanceerde isolatie- en bouwschiloplossingen. De missie: een toekomst zonder schadelijke uitstoot waarin het welzijn van mens en planeet centraal staat. Het bedrijfsmotto: betere gebouwen voor een betere wereld.

Vijftig jaar ervaring

Het in Gemert gevestigde Kingspan Unidek ontwikkelt, produceert en distribueert isolatieplaten, zelfdragende en niet zelfdragende dakelementen, fundering- en bouwsystemen. Het bedrijf heeft ruim vijftig jaar ervaring in het verwerken van EPS. Kingspan Unidek heeft een passie voor innovatie en stelt
duurzaamheid, circulariteit, comfort en toekomstbestendig renoveren centraal.

Dit artikel is gesponsord door Kingspan Unidek.