Meer bouwen met minder mensen dankzij gevelconcept van Spaansen

Meer bouwen met minder mensen dankzij  gevelconcept van Spaansen

Duurzaamheid is geen onderdeel van een slogan, maar een kwestie van doen. Een aantal bedrijven loop daarin duidelijk voorop. Bijvoorbeeld de producent van het Gevelklaar-systeem, een duurzaam alternatief voor huizenbouw. Inmiddels zijn er al duizend woningen uit de fabriek geleverd, maar de ambities reiken verder.

De Spaansen Groep is breed georiënteerd als specialist in leveranties van grondstoffen en logistiek, prefab betoncasco’s voor de woningbouw en tuin- en bestratingsmaterialen. “Het begint bij het opzuigen van de zandkorrel en grind en eindigt bij het uitleveren van complete woningen en tuinen. In die hele keten dragen wij al 77 jaar lang ons steentje bij om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in het DNA van het bedrijf en komt overeen met de wet en regelgeving. Zo beschikt Spaansen over het keurmerk CSC op het niveau Goud, wat de duurzame productie van beton garandeert. Met het Gevelklaar-systeem wordt een duurzaam alternatief voor huizenbouw aangeboden en probeert Spaansen doorlopend het energieverbruik en daarmee de CO2-emissie te verlagen. “Wij kijken continu en bedrijfsbreed welke verbeteringen mogelijk zijn”, zegt directeur sales Aike Minnes van Spaansen Bouwsystemen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort bij de familie Spaansen en daarmee bij ons bedrijf. Ondertussen staat de derde generatie aan het roer en die wil voor de vierde en vijfde generatie een  gezonde wereld met een gezond bedrijf achterlaten.”

Restafval op de bouwplaats is verleden tijd”

Gevelklaar-systeem

Een goed voorbeeld van het continu verbeteren van processen en producten is het nieuwe Gevelklaar-systeem, dat de druk in de bouwkolom op verschillende vlakken verminderd. Met het Gevelklaar-systeem kan een aannemer met minder mensen meer bouwen. Inmiddels zijn er al ruim 1.000 woningen uit de fabriek geleverd. Vakmanschap wordt uitgevoerd door professionals die de robots aansturen.

“Wij hebben alle werkzaamheden naar de fabriek gehaald: van het isoleren tot het metselen van de gevels. De gevels zijn veel lichter dan een traditionele gevel, wat positieve effecten heeft voor het transport. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot per gevelelement en minder gebruik van grondstoffen. Restafval op de bouwplaats is daarmee verleden tijd.” Bovendien is de Gevelklaar-fabriek volledig energieneutraal én het volledige systeem reclyclebaar.  “Alle materialen zijn te recyclen, van het beton tot het EPS”, legt Minnes uit.

Hoog niveau

Hij ziet in de bouwwereld dat er steeds meer animo is om alternatieve bouwmethodes in te zetten. “Enerzijds komt dat door het tekort aan vaklieden, anderzijds door de Wet Kwaliteitsborging. De kwaliteit is fabrieksmatig makkelijker te beheersen. Wij hebben zo’n 50 parameters in het systeem ingebouwd, waardoor we de kwaliteit op een hoog niveau kunnen bewaken.”

Zand- en grindzeverij

Doordat er bij Spaansen zo veel diverse kennis is binnen de onderdelen van de groep, kan het bedrijf op elk deelgebied zelf keuzes maken. “Wij zijn binnen onze bedrijven voortdurend bezig om onze activiteiten efficiënter en duurzamer te maken. In Harlingen staat bijvoorbeeld onze zand- en grindzeverij. Daarmee kan onder andere grind geclassificeerd worden op korrelgrootte. Die installatie is de laatste jaren uitgebreid waardoor wij de kleinste deeltjes zand er uit kunnen halen en gebruiken. We houden daardoor bijna geen restmateriaal meer over”, zegt Minnes.

Tien procent minder CO2

Voor transport zoekt Spaansen eveneens altijd naar vernieuwing. “Wij waren de eersten die aluminium bakken op de vrachtwagens monteerden. Dat bespaarde tien procent gewicht en daarmee tien procent minder CO2-uitstoot. Nu hebben wij elektrische heftrucks.”

Vrachtwagens switchen naar elektrisch is nabije toekomst. Uitdagingen zijn er in het transportgewicht, want je rijdt met een transport al snel met 30 ton aan vracht en de vrachtwagen zelf weegt bijna 20 ton  Verder zijn de aanschafkosten nu nog fors hoger dan een vrachtauto op diesel. Zodra het enigszins kan zal Spaansen het wagenpark op fossiele brandstof afbouwen.

Natuurinclusief

Spaansen verbindt bestaande technieken steeds met natuurinclusiviteit. “Zo worden in het Gevelklaar-systeem regelmatig kastjes voor gierzwaluwen of vleermuizen ingebouwd. Hiermee wordt bereikt dat bestaande ecologische structuren in stand gehouden of verbeterd worden. Ons Tuinklaar-concept sluit daar naadloos op aan. In de laatste fase van de bouw worden de tuinen aangelegd. Verspilling en overbodig transport zijn verleden tijd. Biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn daarvoor in de plaats gekomen. Spaansen bedenkt en realiseert de mogelijkheden voor een gezonde wereld en een gezond bedrijf. Ook voor de vierde en vijfde generatie.”

Dit artikel is gesponsord door Spaansen.