Wediplaat voorkomt waterschade in natte cel

Wediplaat voorkomt waterschade in natte cel

In een natte cel zoals een douche of spa ontstaat vaak water- of dampschade. Het vocht verdwijnt onzichtbaar achter de wand of onder de vloer. Het gevolg van de lekkage is rot of – erger nog – schimmelvorming in de bouwkundige constructie. Wedi heeft hiervoor een even simpele als doeltreffende oplossing: de wediplaat.

Wediplaat voorkomt waterschade in natte cel

“Cementgebonden voegen blijken in de praktijk helemaal niet zo waterdicht te zijn”, zegt Dennis Platteel, regiomanager Benelux van de Duitse fabrikant wedi. “Vaak gaat hier water of damp doorheen. Ook ontstaat schade doordat water vanuit de douchekop op de kraan straalt, waardoor het verdwijnt naar plekken waar je het niet wilt hebben. Helaas zijn er nogal wat schadeclaims met betrekking tot lekkage in de natte cel. Met ons product voorkom je die.”

De interesse neemt toe, want de platen zijn zeer makkelijk te verwerken

Waterdichte plaat

De oplossing van wedi is een zeer lichtgewicht waterdichte plaat. Deze wordt gemaakt op basis van XPS met een gewapende mortellaag aan beide zijden, is extreem vlak en direct betegelbaar. Afnemers van de wediplaat zijn verwerkende bedrijven zoals tegelzetters, bouwers van spa en wellness, prefabbouwers, installateurs of bouwbedrijven. “Vooral de laatste groep toont een toenemende interesse”, zet Platteel. “Geen wonder, want de platen zijn zeer makkelijk te verwerken.”

wediplaat
De wediplaat is een zeer lichtgewicht waterdichte plaat op basis van XPS.

Kennis

De fabrikant heeft al veertig jaar ervaring met thermische, energie-efficiënte isolatieplaten en heeft een enorme kennis opgebouwd. Platteel: “Zo geven we bouwadvies aan iedereen die in de natte cel werkt, maar we adviseren ook over bouwkundige constructies. Bovendien hebben we een speciale toolbox ontwikkeld voor de verwerking. Vakmensen worden door ons getraind om het product goed te kunnen verwerken.”

Tien jaar garantie

Wedi heeft een netwerk van specialisten die de producten adviseren en deze verwerken. Zij geven maar liefst tien jaar garantie op waterschade. De Wedi Expert Pro-specialisten doen er nog een schep bovenop en geven vijftien jaar waterdichtgarantie. “Dit is ook de groep vaklieden die wordt ingeschakeld door opdrachtgevers die de allerhoogste kwaliteitseisen stellen, zoals horecaondernemers die de vloeren toepassen in de professionele keuken”, weet Platteel.

Prefab gefreesd

Wedi heeft zeshonderd standaardproducten. Daarnaast wordt maatwerk geleverd voor wand, vloer of plafond, waarbij bijvoorbeeld sleuven voor leidingen, airconditioning, vloerverwarming of waterafvoer prefab worden gefreesd. “De ideale combinatie van bouw- en installatietechniek. Onze vloeren worden standaard al als prefab uitgevoerd en kunnen nooit meer lekken. Water wordt secundair onder de tegel en over de tegel via de put afgevoerd. Deze oplossing scheelt de aannemer enorm veel tijd en dus geld. We hebben berekend dat toepassing van onze applicatie al gauw zo’n zeventig procent tijdsbesparing oplevert.”

We hebben berekend dat toepassing van onze applicatie al gauw zo’n zeventig procent tijdsbesparing oplevert

Personeelstekort

Platteel kent een voorbeeld van een aannemer die op één dag twee douchevloeren legde, een klus waar hij vroeger een hele week mee bezig was. “In tijden van personeelstekort is deze tijdwinst geen overbodige luxe.” De platen worden toegepast bij zowel nieuwbouw als renovatie.

Lego in de bouw

De prefaboplossing heeft volgens Platteel nog een ander groot voordeel. “De verwerker moest tot nu altijd verschillende specialisten laten komen. Door de integrale oplossing worden verschillende bewerkingen nu in één gang gebundeld, hetgeen veel onderlinge miscommunicatie voorkomt. De verwerker heeft geen gedoe meer. Wij noemen onze methode weleens de lego in de bouw.”

Uitvoerig gecontroleerd

Door de grote dichtheid van het XPS-bouwmateriaal laat het wedi-systeem water noch lucht door. Tijdens het CO2-arme productieproces wordt iedere productiecharge in het laboratorium gecontroleerd op vlakheid, maatvastheid, diverse mechanische en brandeigenschappen en duurzaamheid. Ook voor afwerking en vormgeving zoals banken, nissen, doorvoeren, baden en lavebo’s is er een ruime keuze uit standaardproducten of maatwerk.

Kwaliteitsslag

Platteel vertelt dat alle producten zijn gebaseerd op de NEN 2778-norm en voorzien van de verplichte Europese prestatieverklaring inclusief het verplichte CE-markering. “Helaas hebben de bestaande regelgeving en het Bouwbesluit een onvoldoende verplichtend karakter als het gaat om water in de natte cel. Wij verwachten dat de aankomende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen een kwaliteitsslag teweegbrengt.”

Wedi is tijdens Bouwbeurs 2023 te vinden op het Tegelplein in hal 7.

Dit artikel is gesponsord door wedi.