De Vos-Faay weet waar ze over praat: FAAY maakt al een halve eeuw gebruik van het akkerbouwgewas vlas, een biobased materiaal in optima forma. FAAY is gespecialiseerd in de productie van milieuvriendelijke wand- en plafondsystemen, waarbij vlas de belangrijkste grondstof is (80 %). De rest bestaat uit gips en hout. Het familiebedrijf uit Vianen beschikt over een eigen fabriek en heeft 35 medewerkers in dienst.
Biobased zit in DNA bedrijf
Biobased, lokaal, modulair en circulair: dat zijn de vier belangrijkste eigenschappen van een wand van FAAY. In combinatie met de terug- name-optie maakt FAAY de meest duurzame wand van Nederland. De wand is biobased, want de kern bestaat uit vlas, een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk is. Vlas neemt tijdens de teelt CO2 op en zet dit om in zuurstof. Een vlaswand heeft een levensduur van pakweg 100 jaar en zorgt bovendien voor een gezond en prettig binnenklimaat met hoog comfort. Daarnaast legt een vlaswand CO2 in een gebouw vast: ruim 580 kilo CO2 per kubieke meter wand. Cees Faay – geestelijk vader van de duurzame wanden en oprichter van het bedrijf - was in 1972 zijn tijd ver vooruit: hij zag toen al de voordelen van prefabricage en onuitputtelijke grondstoffen. De Vos-Faay: “Wij zijn al vijftig jaar bezig met duurzaamheid, circulariteit en biobased materialen. Het zit in de DNA van ons bedrijf.”
Kansen voor Nederlandse akkerbouwers
Een ander groot voordeel van vlas is dat deze grondstof niet van ver komt, in tegenstelling tot veel andere grondstoffen van bouwproducten. Lokale productie is beter voor het milieu, bovendien heb je als bedrijf minder te maken met grondstoffen die – bijvoorbeeld om wereldpolitieke redenen - schaars zijn. De Vos-Faay: “Wij hebben geen last van schepen die wekenlang vastliggen in een kanaal aan de andere kant van de wereld.”
FAAY maakt vooral gebruik van vlas dat wordt geteeld in Noord-Frankrijk. Daar staat bovendien een moderne vlasfabriek. Mondiaal gezien is dat lokaal, zegt De Vos-Faay. “Maar vlas kan nog dichterbij gehaald worden, want de kleigronden van België en Nederland zijn ook zeer geschikt voor vlasteelt. Het gebeurt al wel, onder meer in Zeeuws-Vlaanderen en mondjesmaat in Groningen en de Flevopolder. Een klein deel halen we intussen al uit Zeeland. Gelukkig zijn er positieve ontwikkelingen op dat vlak: het staat op de agenda bij de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken. Het zou mooi zijn als we nog meer vlas echt om de hoek kunnen halen. Een win-win situatie: voor ons en voor de Nederlandse akkerbouwers.”
Modulair: minder transport, arbeid en afval
FAAY-wanden zijn bovendien robuust, schroefvast en modulair: ze zijn opgebouwd uit standaardpanelen van 40 centimeter. Zijn de panelen niet verlijmd, dan zijn ze demontabel en herbruikbaar. Het grote voordeel is dat een gebouw daardoor levensloopbestendig wordt: je kunt het gebouw flexibel (her)indelen. Dat betekent minder transport, arbeid en afval.
Terugname optie
Last, but not least: een wand van FAAY is circulair. Sterker, het is de eerste circulaire scheidingswand ter wereld. FAAY is bovendien de allereerste wandproducent op aarde met een terugnameoptie voor de scheidingswanden van vlas. De terugname-optie is medio 2022 van start gegaan, aldus De Vos-Faay. “Wanneer een gebouw aan het einde van zijn levensduur is, nemen we de vlaswanden voor recycling terug. De wanden zijn heel makkelijk uit elkaar te halen. Deze ingeleverde wanden worden vervolgens gerecycled tot nieuwe wand- en bouwproducten.
Leerpark Dordrecht
De milieuprestatie van de prefab scheidingswanden van FAAY is inzichtelijk gemaakt in een levenscyclusanalyse. Uit die analyse blijkt dat de wanden binnen hun segment de laagste milieu-impact hebben. Door deze gunstige score staat de FAAY-wand vermeld als categorie 1 product in de Nationale Milieu Database.
Niet zo verwonderlijk dus dat het innovatieve bouwbedrijf Daiwa House Modular Europe bij een project in Dordrecht heeft gekozen om met FAAY in zee te gaan, aldus De Vos-Faay. “Alle scheidingswanden en deur/kozijn-combinaties komen uit onze fabriek in Vianen.” Het project bestaat uit 333 betaalbare woningen voor studenten en starters op het Leerpark Dordrecht, een vernieuwende stadswijk in wording waar innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In deze wijk, vlak bij het stadscentrum, komen werken, leren, ondernemen en relaxen samen. Het project wordt eind dit jaar opgeleverd.
Daiwa House Modular Europe – dat net als FAAY gelooft in een wereld waarin volledig circulair gebouwd wordt - streeft bij alle bouwprojecten naar een zo goed mogelijke milieuprestatie: daar horen dus producten met een lage milieubelasting bij. Deze milieubelasting wordt bepaald aan de hand een MKI-score die wordt uitgedrukt in euro’s, waarbij MKI staat voor milieukosten- indicator. Met een MKI van 1,42 euro heeft FAAY de meest duurzame wand van het land. Daarmee is de wand goed voor zo’n 60 procent minder milieubelasting dan een gangbare wand. Daiwa House Modular Europe kwam mede daardoor in aanmerking voor de MIA/Vamil-regeling, een regeling waarbij je als bouwer een fiscaal voordeel krijgt. De Vos-Faay: “Voorwaarde is dat je als bouwer gebruikt moet maken van minimaal vijf producten in de categorie 1 in de Nationale Milieu Database.”
Hoe meer milieubesparing, hoe hoger de aftrek en het subsidievoordeel. FAAY draagt daar graag haar steentje aan bij. Want bouwen met biobased materialen móet de norm worden.
Dit artikel is gesponsord door Faay.