Investeren in digitalisering is juist nu een slimme zet voor bouwbedrijven

Samenwerken maakt digitalisering in de bouw haalbaar en schaalbaar, vinden Pieter Beuker van Pro4all en Sjoerd Aarts van Main Capital Partners. Juist nu energie steken in innovatie maakt dat de branche de vele uitdagingen beter aankan. “Nu investeren levert op termijn onderscheidend vermogen op.”
Peter Brugman (grijs pak) en Pieter Beuker

Voor Pro4all, ontwikkelaar van bouwsoftware, staat samenwerken in de bouw centraal, zegt Pieter. “Ook op het gebied van software en digitalisering. Veel technologiebedrijven hebben nog wat te veel de filosofie dat ze alles zelf willen bouwen zodat ze ‘de beste oplossing’ voor de klant bieden, maar wij geloven in de ‘best- of-breed’-filosofie: koppel de beste producten in de markt aan elkaar en zorg op die manier dat je de klant de beste oplossing biedt. Ons nieuwste platform Prostream omhelst die filosofie helemaal.”

Nu investeren loont

Veel bouwbedrijven zijn nu bezig met prijs-stijgingen, de stikstofcrisis en het personeelstekort om te zorgen dat ze morgen ook nog aan de slag kunnen. Maar het kan juist slim zijn om nu mankracht vrij te maken om de interne processen te optimaliseren en te gaan samenwerken met ketenpartners, zegt Pieter. “Drie op de vier bouwbedrijven zijn nog niet serieus bezig met digitalisering, terwijl je je op de lange termijn gaat onderscheiden van collega bouwers als je nu investeert. Maar het verandervermogen van een bedrijf in één keer in beweging zetten is een hele klus. Begin daarom met de processen van één bedrijfsonderdeel en trek hier lering uit om vervolgens op te schalen.”

Investeren in digitalisering is juist nu een slimme zet voor bouwbedrijven
Peter Brugman (grijs pak) en Pieter Beuker

De menselijke factor

Digitalisering is dus noodzaak, maar de menselijke factor blijft een grote rol spelen in het proces. “Wij helpen ervaren projectleiders, maar ook BIM-modelleurs van twintig, op hun eigen niveau en behoefte. Als ze hun eigen werk en processen terugzien, maar dan via een app of een computerscherm, worden ze al snel enthousiast. Dan willen ze vaak direct nog een stap zetten.”

Pieter geeft een voorbeeld van digitalisering: “Neem onze introductie van de QR-code. De kantooromgeving bij bouwbedrijven is relatief snel gedigitaliseerd, maar alle digitale modellen werden vervolgens vertaald in een papieren tekening waarmee de uitvoerder over de bouwplaats liep. Wij hebben een app bedacht waarmee je altijd de laatste versie kunt raadplegen. Vervolgens hebben we op de papieren tekening een QR-code toegevoegd waarmee je kunt controleren of je de laatste versie hebt. Dat scheelt uitvoerders vele minuten tot een uur per dag. Het scheelt tijd en het voorkomt fouten.”

Investeren in digitalisering is juist nu een slimme zet voor bouwbedrijven
Peter Brugman (grijs pak) en Pieter Beuker

De bouw is interessante markt

Main Capital Partners ziet meerwaarde in de filosofie van Pro4all heeft daarom een belang in het bedrijf genomen. “Wij zijn een investeringsmaatschappij die zich opstelt als strategisch partner voor softwarebedrijven”, licht senior investment manager Sjoerd Aarts toe. “Wij richten ons bovendien op markten waar digitaliseringsslagen te maken zijn. Wij zijn in Pro4all gestapt omdat we zien dat er nog zoveel winst te halen valt voor de bouw op het gebied van digitalisering. Daarnaast waren ook onder de indruk van het bedrijf: een enorm gezond bedrijf met goede producten waar de klant voorop staat.”

De noodzaak om te innoveren is ook volgens Sjoerd groot. “Wij zien dat in de bouw de werkdruk enorm hoog is, in combinatie met een groeiend personeelstekort. Ook de kosten zijn overal hoog: bouwbedrijven moeten het doen met winstmarges van 1 of 2 procent. Als je dat bedenkt, kan software echt hét verschil maken om de sector efficiënter te maken.”

Dit artikel is gesponsord door Pro4all.