Met mobiele BIM-platform Kairnial wordt bouwen weer leuk en makkelijk

Met mobiele BIM-platform Kairnial wordt bouwen weer leuk en makkelijk
Voor BIM Field Solution, is alleen een tablet of een andere mobiele device nodig.

Registreer, controleer en deel data, altijd en overal; met deze woorden heeft Thinkproject onlangs het mobiele BIM-platform Kairnial in de Benelux gelanceerd. BIM op locatie dus, zodat gebruikers ook op de bouwplaats zelf altijd toegang hebben tot actuele 3D- modellen, 2D-tekeningen en alle relevante data. Makkelijk en gebruiksvriendelijk, zegt Joost Bolkenstein van Thinkproject. "Met onze software willen we de bouw leuker en simpeler maken."

Gebruiksvriendelijke software waar de bouwwereld écht iets aan heeft; dat is waar Thinkproject, SaaS-aanbieder in de bouw, al jaren voor staat. BIM Field Solution, zoals het platform Kairnial wordt genoemd, is kant-en-klare software; je hebt alleen een tablet of een andere mobiele device nodig. Vervolgens download je de app en kun je aan de slag.

De gebruiker heeft realtime info en met 3D kun je heel goed visualiseren”

Direct registreren

Naast BIM op de bouwlocatie – van brug, viaduct en tunnel tot distributiecentrum en rijwoning – is het ook mogelijk om fouten en problemen direct te registeren en te beheren. Je kunt foto’s en filmpjes uploaden en bijvoorbeeld gebreken opmerken die je direct kunt uitzetten naar een (onder)aannemer. “De gebruiker heeft realtime info en met 3D kun je heel goed visualiseren. Bovendien kan de gebruiker kwaliteitscontroles rechtstreeks verbinden met de apparatuur en elementen in het BIM-model.

Continuïteit en werkplezier

BIM Field Solution zorgt voor continuïteit op de bouwplaats én verhoogt het werkplezier. “De bouwwereld staat op dit moment al voor genoeg uitdagingen, denk aan schaarste aan materiaal en personeel en de uitstoot-issues”, zegt sales manager Benelux Joost Bolkenstein van Thinkproject. “De druk is groot, er moet veel gebouwd worden terwijl er ook binnen de tijd en het budget opgeleverd moet worden. Wij bieden een oplossing van a tot z.”

Mobiele BIM-platform Kairnial
Gaandeweg het project krijgen steeds meer mensen toegang tot het platform.

Drie elementen

Volgens Bolkenstein zijn er drie elementen die bepalen of een project soepel verloopt: budget, tijd en kwaliteit. “Als je ervoor zorgt dat die drie elementen in orde zijn, dan loopt een project ook goed. Hoe? Door al vanaf de ontwerpfase van een project te starten met een samenwerkingsplatform zoals als BIM Field Solution. Daarbij verzamel je al vanaf het allereerste moment data. Gaandeweg het project krijgen steeds meer mensen toegang tot Kairnial. Ze kunnen voor hen relevante data bekijken, maar ook toevoegen.”

Na oplevering kunnen we een project online houden dankzij een archive tooling, waardoor alle data beschikbaar blijft”

Veilig delen

Met deze BIM-module kunnen alle stakeholders de meeste actuele projectdata veilig openen en delen tijdens de cyclus van ontwerp, constructie, oplevering, beheer, onderhoud en sloop van elke gebouwde asset. De gebruiker houdt zo grip op controles, samenwerking en de volledig transparante auditgeschiedenis. Bolkenstein: “Na oplevering kunnen we een project online houden dankzij een archive tooling, waardoor alle data beschikbaar blijft. Die heb je nodig bij eventuele claims en garanties.”

Trend: digitalisering in de bouw

Digitalisering staat bij de meeste bouwbedrijven intussen hoog op de agenda, ziet Bolkenstein. Dat komt onder meer door de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) op 1 januari 2023. De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw, zodat aannemers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. Met andere woorden: bouwbedrijven moeten de kwaliteit van hun werk continu controleren en vastleggen. De bouwkwaliteit van gebouwen verbetert door minder bouwfouten en gebreken, denk aan constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie.

Mobiele BIM-platform Kairnial
Consultants van Thinkproject helpen medewerkers op weg om het platform volledig onder de knie te krijgen.

Binnen en op de bouwplaats

Bolkenstein ziet dat de meeste bedrijven eerst intern naar oplossingen kijken, zoals Sharepoint of Dropbox. “Maar ze komen er al snel achter dat ze met deze oplossingen niet zo makkelijk met externe partijen kunnen samenwerken. Dus zoeken ze digitale platformen waar ze niet alleen binnen, maar ook op de bouwplaats zelf gebruik van kunnen maken. En dan komen ze vaak bij ons terecht.”

Goede relatie met klanten

Bouwbedrijven die gebruikmaken van BIM Field Solution worden niet aan hun lot overgelaten. Consultants van Thinkproject helpen medewerkers op weg om het platform volledig onder de knie te krijgen. Dat kan in de bouwkeet, maar ook via online trainingen. “We hechten aan een goede relatie met onze klanten. We hebben een aantal custom succes managers in dienst. Dat zijn mensen die bij klanten van ons over de vloer komen. Niet om iets te verkopen, maar puur om te luisteren waar mensen tegenaan lopen en wat ze nodig hebben.”

Webinar over Kairnial

Thinkproject verzorgt op 15 december een webinar over Kairnial BIM Field Solution. Het doel: op een laagdrempelige manier bekendheid aan het nieuwe product geven. De webinar is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de bouwnijverheid, zoals bouwers, installateurs, architecten, en asset owners.

Thinkproject loopt voorop in de digitalisering en transformatie van de AECO-industrie”

Over Thinkproject

Thinkproject is een toonaangevende SaaS-aanbieder in de bouw en engineering. Het bedrijf – met het hoofdkantoor in München – loopt voorop in de digitalisering en transformatie van de AECO-industrie. AECO staat voor Architecture, Engineering, Construction and Operation. Met een omzet van circa 120 miljoen euro per jaar is het een van de grotere partijen in Europa als het gaat om SaaS-oplossingen in de bouw.

Bolkenstein: “We ontwikkelen zelf software, maar onze strategie is dat je beter iets kunt kopen wat heel goed is, dan zelf opnieuw het wiel uitvinden. Zoals het Franse bedrijf Kairnial.” Thinkproject heeft in 12 landen een kantoor, maar is actief in 24 landen. Het Nederlandse kantoor staat langs de A2 in Utrecht.

Synergy

Thinkproject heeft softwarebedrijf Kairnial Group uit Frankrijk eerder dit jaar overgenomen. Kairnial is de Franse marktleider in de digitale transitie van de bouwsector. Het portfolio van het bedrijf omvat een mobiel aanbod, een 2D/3D BIM-viewer en functionaliteiten voor op locaties. “Kairnial is heel ver met BIM. Het bedrijf is met name actief in eigen land en in het Midden-Oosten, terwijl wij juist de meeste landen in Europa bedienen. Er is dus synergie voor beide partijen”, aldus Bolkenstein.

Dit artikel is gesponsord door Thinkproject.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

Hoe een gietvloer elk project kostenbesparend en toekomstbestendig maakt

Hoe een gietvloer elk project kostenbesparend en toekomstbestendig maakt

Bij de keuze voor de vloermaterialen in een bouwproject zijn duurzaamheid en kosten belangrijke factoren. Zeker in grote commerciële projecten. Of het nu gaat om de bouw van kantoorpanden, fabrieken of openbare ruimtes; het juiste vloermateriaal kan op de lange termijn veel geld besparen. De gietvloer wint daarbij terrein, zegt Coatingvloer.

Gedoseerd afgegeven antiklontermiddel voorkomt zoutschade stucwerk

Gedoseerd afgegeven antiklontermiddel voorkomt zoutschade stucwerk

Schade aan metsel- en stucwerk door optrekkend vocht is te voorkomen met een antiklontermiddel dat ook in keukenzout zit. Een systeem voor gedoseerde afgifte kan zorgen voor langdurige werking, blijkt uit Delfts onderzoek. Vooral monumenten kunnen profiteren.

Foto; Shutterstock Continews/Griekspoor

Innovatie | 'De Bever' als methode voor het renoveren van rottende meerpalen

Aangetaste houten meerpalen vervangen hoeft niet meer. Het wegzagen van het rotte deel en een nieuw stuk opzetten kan ook, dankzij een Hollandse innovatie. Dat scheelt tropisch hardhout, is veiliger voor de omgeving, geeft minder overlast en is minder milieubelastend.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.