Duurzame terreinverharding bij Daanen Altforst met C2C® bestrating van Excluton

Excluton, producent en leverancier van betonnen bestratingsproducten, gebruikt een hoog percentage eigen betongranulaat voor de productie van Cradle-to-Cradle® Silver gecertificeerde stenen. Deze efficiënte inzet van hergebruikte grondstoffen past bij de visie van Excluton dat hiermee duurzaamheid in processen en producten en betere milieuprestaties stimuleert. Daanen Altforst is een bedrijf actief in de grond, weg- en waterbouw en recycling die het partnerschap met Excluton is aangegaan op het gebied van circulariteit.

Bijzonder is dat Excluton 14.000 m2 H-profielstenen heeft geleverd voor het nieuwe bedrijfsterrein van Daanen Altforst. Daarmee is de cirkel echt rond, vertelt Jurriaan van der Ven, bij Excluton verantwoordelijk voor Sales GWW. “Het is een uniek project op een paar kilometer afstand van onze fabriek. De stenen zijn geproduceerd met gecertificeerd betongranulaat dat door Daanen Alforst zelf aan ons is teruggeleverd.” Daanen heeft in dit geval de meest populaire oplossing van bestrating gekozen bij bedrijfsterreinen waarop veel zwaar en wringend verkeer aanwezig is. Door de H-vorm grijpen de stenen in elkaar en zorgt het verband ervoor dat het straatwerk muurvast ligt. Hierdoor kan Daanen zorgeloos met zijn materiaal en zwaar materieel over het terrein bewegen.

Hoogwaardig hergebruik

Het door Daanen Altforst aangeleverde betongranulaat is een circulaire grondstof, vertelt Jeroen Daanen, directeur van Daanen Altforst. “Van gebruikte betonnen bestratingsmaterialen maken wij een nieuwe grondstof. Excluton maakt daar weer nieuwe betonproducten van. Het betongranulaat wordt in de fabriek gebruikt als grindvervanger. Zo kun je bestrating een stuk duurzamer produceren.” Daanen Altforst heeft veel ervaring in puinrecycling, vertelt Daanen. “Wij slopen en recyclen al twintig jaar. Voorheen werd het puin dat we verzamelden vooral gebruikt als funderingsmateriaal onder bijvoorbeeld wegen of huizen, maar sinds een paar jaar maken we er ook een nieuwe hoogwaardige grondstof van in samenwerking met Excluton. Er zit toekomst in een dergelijke manier van hergebruik, omdat grondstoffen steeds schaarser worden.”

Duurzame terreinverharding bij Daanen Altforst met C2C® bestrating van Excluton

C2C®-certificering

Charl Stroek Sales GWW benadrukt dat dit hoogwaardige hergebruik essentieel is in de keten van circulariteit. “Circulariteit is een van de vijf pijlers waarop wij getoetst worden voor het behouden van onze C2C®-certificering. Het is een tastbaar bewijs van datgene dat wij tot op heden bereikt hebben en welke stappen wij naar eco-effectiviteit nog willen zetten.” Hergebruikte grondstoffen passen goed bij de missie van Excluton; het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor betere betonverhardingen met betere milieuprestaties. Excluton heeft sinds 2008 fors geïnvesteerd in innovatie en duurzaamheid van de processen en producten, zoals het omzetten van oude bestrating in nieuwe volledig recyclebare en chemicaliënvrij producten. Dit uit zich in een optimale receptuur, moderne productiemethoden, efficiënt grondstofgebruik en zoveel mogelijk recycling. Deze intrinsieke motivatie heeft er toe geleidt dat Excluton als eerste betonproducent het duurzaamheidscertificaat Cradle to Cradle® Silver heeft behaald op een groot aantal van haar producten.

Iedere gewenst fractie

Daanen Altforst is een van Excluton’s partners op het gebied van recycling en het terugleveren van secundaire grondstoffen die de innovatieve producten mogelijk maken. Het is voor Daanen Altforst mogelijk om gebruikte betonnen bestrating met behulp van een breker in combinatie met een driedekszeef in iedere gewenste fractie te produceren. De grondstof wordt dus verkregen na een bewerking, legt Daanen Altforst uit. “We maken het materiaal heel fijn en het wordt ook gewassen, zodat volledig schoon betongranulaat teruggeleverd wordt.”

Duurzame terreinverharding bij Daanen Altforst met C2C® bestrating van Excluton

Grind als grondstof

Betongranulaat is een belangrijk alternatief voor grind dat steeds schaarser wordt en bovendien gemijnd moet worden, met alle negatieve milieueffecten van dien. Voor Excluton is de milieukostenindicator (MKI-waarde) belangrijk bij de productie van bestrating. “Een lagere MKI-waarde is daarbij voor Excluton doorslaggevend. Door uniforme methodiek toe te passen creëer je een gelijkwaardig speelveld en zijn producten van diverse leveranciers makkelijk te vergelijken. Daarnaast is het een stimulans voor ons om het productieproces te optimaliseren.”, vertelt Van der Ven.

Grondstofproducent

Daanen Altforst is nu ook producent van een grondstof. “Voorheen werd het puin van gebruikte betonnen bestrating alleen toegepast als verhardingslaag om wegen op te hogen, maar nu is het echt een toeslagmateriaal, een grondstof. Dit toeslagmateriaal kan toegevoegd worden aan elk denkbaar betonmengsel.” Duurzaamheid is belangrijk, maar het is slechts één van de redenen waarom Daanen Altforst werkt aan hoogwaardig hergebruik. “Niet voor niets hebben wij gekozen om de C2C® H-profielstenen toe te passen op ons eigen terrein: kwalitatief sterk, milieubewust, duurzaam geproduceerd en eenvoudig machinaal gelegd.”

Excluton

Excluton levert al ruim 35 jaar hoogwaardige betonnen straatstenen, tegels en banden voor de inrichting van (openbare) buitenruimten en tuinen alsmede speciale oplossingen voor parkeerdaken en het openbaar vervoer. Excluton biedt een hoogwaardig kwaliteitsproduct. Ruim 200 mensen werken dagelijks aan de productie en verkoop van ruim 2200 verschillende producten. Excluton levert aan steenspecialisten, bouwmarkten, tuincentra, hoveniers, wegen- en utiliteitsbouw en de overheid. De kernwaarden van het bedrijf zijn: creativiteit, ondernemerschap, ambitie, flexibiliteit en verantwoordelijkheid.

Dit artikel is gesponsord door Excluton.