Top-3 uitdagingen van 2023: nieuwe aansluittermijnen, duurzaamheid en stijgende bouwkosten

Top-3 uitdagingen van 2023: nieuwe aansluittermijnen, duurzaamheid en stijgende bouwkosten

Het domineert de krantenkoppen: het overspannen elektriciteitsnet, de roep om duurzaam bouwen en de gestegen bouwkosten. Het effect is uitgestelde bouwprojecten. Terwijl de bouw wel het woningtekort moet oplossen de aankomende jaren. Deze uitdagingen vragen de bouw om innovatie. Niet alleen van u als bouwbedrijf, maar ook van uw partners. Hoe lossen we dit op?

Top-3 uitdagingen van 2023: nieuwe aansluittermijnen, duurzaamheid en stijgende bouwkosten

1. Nieuwe regelgeving bouwaansluitingen: geen claimrecht en 40 weken of meer wachttijd

In het nieuwe voorstel van de ACM staat dat grote aansluitingen binnen 40 weken gerealiseerd moeten zijn, mits er voldoende ruimte is op het elektriciteitsnet. Door de ‘mits’ in de nieuwe regelgeving hebben netbeheerders de mogelijkheid een grootverbruik-bouwaansluiting uit te stellen totdat de netwerk-infrastructuur verzwaard is. Komt er geen ruimte op het net? Dan hoeven netbeheerders u helemaal geen bouwaansluiting te leveren. En het claimen van de kosten voor een alternatieve stroomvoorziening? Dat kan met de nieuwe regelgeving ook niet meer.

Dreigt uw bouwproject vertraging op te lopen door het wachten op uw grootverbruik aansluiting? Dan kunt u op een duurzame manier uw kleine bouwaansluiting tijdelijk verzwaren, door het huren van een batterijcontainer. Waar traditioneel nog aggregaten werden ingezet, kunt u nu een duurzaam alternatief kiezen. Geen uitstoot, geluidsoverlast en brandstofkosten.

2. Duurzaam materieel

Voor steeds meer bouwmaterieel en bouw-machines bestaat er inmiddels een elektrisch, duurzaam alternatief. Bij RECO innoveren we continu voor duurzaam bouwmaterieel. Zo kunt u de bouwplaats verlichten met hybride mobiele lichtmasten. Deze zijn uitgerust met een accu en kunnen volledig emissievrij gebruikt worden. Ook kunt u een battery pack of hybride aggregaat opladen met zonnepanelen die u op uw bouwketen of opslagcontainers plaatst. Maar duurzaamheid zit ook in voor de hand liggende dingen, zoals de isolatiewaarde van uw bouwkeet.

3. Stijgende bouwkosten

Duurzaam bouwen kost soms meer geld tijdens de uitvoering, maar het geeft minder overlast aan mens en natuur. Duurzaamheid en kosten moeten in evenwicht zijn met het vaak krappe bouwbudget. Die steeds krapper worden door de stijgende materiaal- en loonprijzen. Daarom is het goed om met een specialist te kijken naar welk bouwmaterieel u op welke manier inzet. Welk materieel het voordeligst is om te huren, verschilt per project. Niet alleen het huren maar ook het gebruik van bouwmaterieel kost geld. Heeft u een grote personenbouwlift nodig voor uw project? Dan kan het kostbare wachttijd schelen als u kiest voor een kleine goederenlift en kleine personen-goederenlift. Gebruikt u een aggregaat? Dan bespaart u brandstofkosten wanneer u kiest voor een hybride opstelling met batterij.

Top-3 uitdagingen van 2023: nieuwe aansluittermijnen, duurzaamheid en stijgende bouwkosten

Succesvolle projecten maken we samen

Met een ruim assortiment bouwmaterieel en specialistische kennis bieden wij de uitdagingen van 2023 het hoofd. Sinds 1953 geloven wij: succesvolle projecten maken we samen. Daarom werken en denken we mee voor een passende materieelinzet. We leren van de projecten van gisteren, luisteren naar uw ambities van vandaag en innoveren voor het materieel van morgen. Wij zijn RECO: uw partner in materieel.

Top-3 uitdagingen van 2023: nieuwe aansluittermijnen, duurzaamheid en stijgende bouwkosten

Dit artikel is gesponsord door RECO.