Iedereen moet mee in de energietransitie: Ampt van Nijkerk krijgt duurzame installatie

Iedereen moet mee in de energietransitie: Ampt van Nijkerk krijgt duurzame installatie

Stulz, partner voor klimaatbeheersing, voorzag het restaurant van het Golden Tulip-hotel Ampt van Nijkerk van een grid met luchtbehandelingskast inclusief warmtepompen. Eric Veltman: "Die installatie is plug & play, alles is vooraf gemonteerd en ingeregeld. De installateur heeft er geen omkijken naar."

Iedereen moet mee in de energietransitie. Als hotel zijnde is het zaak om goed te kijken naar de installaties, zodat je deze op een op een natuurlijk moment kunt vervangen. Het Golden Tulip hotel Ampt van Nijkerk zette recentelijk een flinke duurzame stap.

Het aan de rand van de Veluwe gelegen hotel verwelkomt jaarlijks vele gasten. Het hotel heeft 110 kamers, zestien multifunctionele zalen en faciliteiten als zwembad, sauna en solarium en sinds kort een nieuw restaurant. Met de torenhoge gasprijzen kun je je energiehuishouding maar beter op goede orde hebben.

Inhaalslag

De directie van Ampt van Nijkerk besloot onlangs om het restaurantgedeelte uit te breiden. STULZ-accountmanager Eric Veltman: “Het restaurant is uitgebreid met een grote glazen serre en telt nu zo’n driehonderd vierkante meter. Voor het restaurant werd een andere manier van koelen en verwarmen gezocht. Comfort voor de gasten is hier natuurlijk essentieel. Het mag niet te warm of te koud zijn en tocht is al helemaal uit den boze.”

Gasloos

Voorwaarde van de opdrachtgever was dat ze niet meer afhankelijk zouden zijn van aardgas. Ampt van Nijkerk benaderde Klimaplan Klimaattechniek voor een elegante oplossing. Die werd in overleg met STULZ gevonden in een luchtbehandelingskast (lbk) inclusief warmtepompen. Een plug-and-play oplossing voor koelen, verwarmen en ventileren.

Veltman: “We hebben hier de ClimaPac Compact-range ingezet. Deze bestaat uit een unit die op een zelfdragend frame is gemonteerd. Er zijn twaalf modellen lbk’s  met luchthoeveelheden van 1.500 m3 tot 14.100 m3. Dus voor ieder project kunnen we maatwerk leveren.”

Als er een bestelling voor de Compact-range binnenkomt worden de componenten alvast klaargezet in de werkplaats in Hoofddorp. “Als het frame binnenkomt wordt alles op het frame gezet, samengebouwd, aangesloten, uitgetest en getransporteerd naar het project.”

Comfortabel klimaat voor Ampt van Nijkerk

Ontdooicyclus warmtepomp

De thermisch onderbroken systeembehuizing is samengesteld uit een aluminium frame en dubbelwandige panelen. Er wordt gebruik gemaakt van twee Mitsubishi Heavy Industries warmtepompen. Veltman: “Dit omdat een warmtepomp soms in een ontdooicyclus moet draaien en dan is er altijd een back up. Regeltechnisch hebben we in de fabriek in Madrid de communicatie tussen de toerengeregelde warmtepompen en de lbk afgestemd en geoptimaliseerd.”

Veel glas

Het restaurant in Nijkerk heeft veel glas, luchtbehandeling voor een optimaal comfort is dan ook essentieel. “De lbk zorgt voor de luchtverversing en de warmtepompen voor de verwarming en de koeling. De naregeling wordt gedaan door een vrf-systeem met cassette-units in het plafond. Er wordt met een graad of 18 ingeblazen en als dat niet voldoende is, koelt of verwarmt het vrf-systeem vanzelf bij.”

Plug and play

De eenvoudige handleiding was voor installateur Klimaplan de reden om voor ClimaPac Compact-range van STULZ te kiezen. De lbk wordt aangesloten op het kanaalwerk met een voeding erop. De regelaars zijn vooraf ingesteld zodat er niet achteraf een in bedrijfstelling noodzakelijk is. “In basis kan de knop worden omgedraaid, de warmtepompen worden vrijgegeven en het systeem draait.”

Voorraden

Waar veel leveranciers kampen met het tijdig leveren van warmtepompen of luchtbehandelingskasten, is daar bij STULZ weinig van te merken. Veltman: “Begin vorig jaar is de beslissing genomen om een grotere voorraad aan te leggen. We kunnen jaren voorruit. En het maakt niet uit of een grid CO2-gestuurd moet zijn of er demping voor geluid nodig is. Alles is mogelijk.”

Dit artikel is gesponsord door Stulz.

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?