Onderzoek bevestigt: de tegelvloer is de duurzaamste keuze

Onderzoek bevestigt: de tegelvloer is de duurzaamste keuze

Vloerverwarming wint al jaren aan populariteit. Het zorgt voor een aangename warmte. Het wordt voornamelijk op de begane grond toegepast. Denk aan een woonkamer, keuken of bijkeuken. Ook zien we het in steeds vaker in het 'thuiskantoor' en soms zelfs in slaapkamers. Verduurzaming binnen de bouw en stijgende energieprijzen leiden echter tot uitdagingen. Hoe kies je dan het juiste systeem en met name de juiste vloerbedekking? Het is niet langer voldoende om bij de keuze van een vloerbedekking alleen te kiezen voor datgene dat je mooi vindt. Je kunt namelijk geld besparen door de juiste combinatie.

Hout, laminaat, tegel, tapijt en vinyl. Slechts een greep uit de mogelijkheden op het gebied van vloerbedekking. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden. Hoe maak je dan de beste keuze? Onafhankelijk onderzoek uit Duitsland heeft aangetoond dat een keramische tegelvloer de slimste keuze is bij een vloerverwarming. Tegels zijn namelijk, in tegenstelling tot de eerder genoemde opties, ideale warmtegeleiders.

Verdubbel de impact

Onderzoek bevestigt: de tegelvloer is de duurzaamste keuze

Een werkgroep heeft zich verdiept in een onderzoek van onderzoeksinstituut IGE van de Universität Stuttgart en ITG Dresden, in opdracht van Schlüter Systems. Zij delen graag de conclusies: "Tapijt en houten vloerbekledingen verliezen met hun ongunstige warmtegeleidingsweerstanden (0,15 versus de ‘0’ van tegelvloeren) ongeveer de helft van de vermogensafgifte ten opzichte van klimaatregelende tegelvloeren. Dat is zonde en met deze hoge energieprijzen ook enorm prijzig. Wanneer je een tegelvloer combineert met een klimaatregelend vloersysteem ben je het beste uit. In goed geïsoleerde gebouwen volstaat ca. 30° C als gemiddelde verwarmingstemperatuur voor de klimaatregelende tegelvloer. Dat is ideaal in combinatie met een warmtepomp. Het warmtetechnisch voordeel van de klimaatregelende tegelvloer wordt goed duidelijk in de vermogensvergelijking."

Door keramiek te combineren met een klimaatregelend vloersysteem kun je dus tot maar liefst 50% op je verwarmingskosten besparen!

Onderzoek bevestigt: de tegelvloer is de duurzaamste keuze

Maximaal rendement met een tegelvloer

In Nederland is warmwater vloerverwarming op dit moment het meest populair. Een andere belangrijke ontwikkeling is het gebruik van een warmtepomp.

Een warmtepomp krijgt de temperatuur van het water echter niet zo hoog als een reguliere HR ketel. Maar met de juiste aansluiting en vloerkeuze hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Want wist je dat je met water van zo’n 30 graden al je huis kunt verwarmen?

Een tegelvloer geeft meer rendement bij ieder vloerverwarmingssysteem, maar nóg meer bij gebruik van een warmtepomp.

Beauty en brains

Naast het feit dat een tegelvloer de slimste combinatie is met vloerverwarming, kent de tegel nog vele andere voordelen die zeker ook noemenswaardig zijn.

Zo gaat een tegel lang mee. Langer dan een mensenleven. Hij is kleur- én slijtvast. Tegels zijn er voor ieder budget. En in allerlei soorten en maten. Je brengt letterlijk en figuurlijk warmte in je huis. Slim én mooi. De ideale combinatie.

Dit artikel is gesponsord door Mosa.