Het tekort aan woningen is nijpend, weet bedrijfsleider Robert-Jan Dekker van Harton als geen ander. En hij weet ook dat er een tekort is aan vaklieden om die huizen te bouwen. Het antwoord: prefab.
Prefab betonwanden op maat
Harton produceert en monteert prefab betonwanden op maat, inclusief inkassingen en kozijnen voor onder meer elektra, elektradozen en installaties. Deze wanden worden gebruikt voor vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen en seriematige woningbouw. Dekker: “We maken een mooie groei door. Bij de oprichting in 2016 produceerden we zo’n 500 vierkante meter aan betonwanden per week, tegenwoordig gaat het wekelijks om circa 1500 meter. En de groei zet de komende jaren door. Ik verwacht dat we binnen twee jaar starten met de realisatie van een nieuwe productielocatie in Swifterbant, zo’n dertig kilometer hier vandaan. Met een prominente rol voor robotisering.”
Snelheid en efficiency
Ten opzichte van traditionele bouw heeft prefab een flink aantal voordelen. Denk aan snelheid en efficiency. De bouw loopt geen vertraging op, omdat de betonwanden in een fabriek – dus weersonafhankelijk – worden geproduceerd. De massieve prefab betonwanden zijn bovendien niet luchtdoorlatend, aldus Dekker. “Omdat de kozijnen worden ingestort, is er rond die kozijn een zeer hoge luchtdichtheid.” De wanden komen kant-en-klaar aan op de bouwlocatie en worden vervolgens direct door de montageploeg in elkaar gezet. Prefab is bovendien een prima oplossing voor personeelsgebrek waar veel bouwbedrijven mee te kampen hebben: met wandelementen uit de fabriek zijn op de bouwplaats zelf immers minder handen nodig.
Kanteltafels & plotters
Harton maakt behangklare wanden van maximaal tien bij vier meter. De wanden worden op zogenaamde kanteltafels gemaakt. Wanneer de tekening van een wand klaar is, wordt het definitieve ontwerp naar de plotter gestuurd. Deze machine plottert de contouren van de wand én de instortvoorzieningen op de tafel. Daarna plaatsen fabrieksmedewerkers de bekistingslijsten. Vervolgens worden de kozijnen, de instortvoorzieningen, het elektra en de wapening aangebracht. Na een laatste controle volgt de betonstort. De volgende ochtend is de wand voldoende uitgehard en kunnen de bekistingslijsten worden verwijderd. De wand-elementen worden op een slede geladen, klaar om naar de bouwplaats vervoerd te worden.
KOMO
Harton staat voor kwaliteit, zegt Jan Siebelink, bij Harton verantwoordelijk voor Bedrijfsprocessen & Ontwikkeling. Voor alle betonwanden heeft Harton het KOMO-certificaat. “Het KOMO-certificaat is heel belangrijk, omdat het daarmee voor iedereen duidelijk is dat onze producten van hoge kwaliteit zijn. De wanden worden met enige regelmaat door onafhankelijke en objectieve deskundigen gecontroleerd en getoetst. Het certificaat geeft een aannemer die bij ons aanklopt zekerheid.”
Wet kwaliteitsborging
Over kwaliteit gesproken: Dekker refereert aan de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor de bouw, die vermoedelijk op 1 januari 2023 in werking treedt. Deze wet heeft een aantal doelen: een verbeterde borging van de bouwkwaliteit, een verbeterde positie van de consument en het stimuleren van kwaliteitsverbetering en vermindering van de faalkosten. “Deze nieuwe wet gaat veel van aannemers en leveranciers vragen,” aldus Dekker. Niet alleen tijdens de bouw, maar ook bij de verantwoording van het gemaakte of geleverde bouwwerk. “Door de invoering van deze wet moeten er meer handelingen dan voorheen verricht worden, waardoor een woning duurder wordt. Harton is bezig om een innovatief systeem te ontwikkelingen om die prijs naar beneden te krijgen. Met het KOMO-certificaat is een opdrachtgever in elk geval verzekerd van een constante kwaliteit van onze producten.”
Cradle- to-cradle
Harton hecht aan duurzaamheid en is bewust van het feit dat grondstoffen niet oneindig beschikbaar zijn. Zo wekt het bedrijf zelf duurzame energie op. Het machinepark is volledig elektrisch. Afval dat bij de productie vrijkomt, wordt zoveel als mogelijk hergebruikt. Daarnaast zijn de grondstoffen die worden gebruikt CSC-gecertificeerd. Een prefab betoncasco is bovendien circulair: hij is relatief eenvoudig uit elkaar te halen en opnieuw te monteren.
Totaaloplossing
“Harton is in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke speler op de markt van prefab betonwanden,” aldus Siebelink. Als onderdeel van de Hardeman Groep kan Harton zelfs complete prefab casco woningen leveren, met in de fabriek gemaakte binnen- en buitenwanden, vloeren en kap. Alle onderdelen worden exact op maat gemaakt, en kant- en klaar naar de bouwlocatie gebracht. Dekker: “Dat doen we samen met een aantal zusterbedrijven. Binnen de groep hebben we onder meer een kozijnenfabrikant, een bedrijf gericht op kelderbouw en verschillende bouwbedrijven. We hebben ook een vaste kappenleverancier. En Bisofloor, onze buurman in Zeewolde, levert de kanaalplaatvloeren.” Zo kan in no time een wind- en waterdichte woning worden neergezet. Wel zo prettig, met de huidige bouwopgave en het tekort aan vaklieden in de bouw.
Dit artikel is gesponsord door Harton.