Snelle realisatie distributiecenter Jumbo door integrale aanpak ASK Romein Bouw

In Nieuwegein bouwt ASK Romein Bouw aan een 45.000 vierkante meter gemechaniseerd centraal distributiecentrum (CDC) voor Jumbo Supermarkten. Snelle groei van de supermarktketen vraagt om de uitbreiding van de logistieke capaciteit. Vandaar dat Jumbo Supermarkten ASK Romein Bouw opnieuw heeft gevraagd om in een zeer korte bouwtijd een duurzaam CDC turnkey op te leveren.
Delen:
Het nieuwe CDC omvat circa 45.000 vierkante meter volledig geautomatiseerd warehouse en 1.900 vierkante meter kantoor.

De bouw van het nieuwe distributiecentrum in Nieuwegein is volop bezig. In juni 2022 staat de early access gepland. Eind 2022 wordt het volledige gebouw opgeleverd waarbij ASK Romein Bouw vervolgens de coördinatie van de eindafbouw met de implementatie van de automatisering zal uitvoeren. Het nieuwe CDC, dat naar verwachting in 2024 in gebruik wordt genomen, omvat circa 45.000 vierkante meter volledig geautomatiseerd warehouse en 1.900 vierkante meter kantoor. Jumbo streeft naar BREEAM-kwalificatie ‘Outstanding’.

Geautomatiseerd MHE-systeem

Het warehouse van het nieuwe distributiecentrum in Nieuwegein krijgt een volledig geautomatiseerd MHE-systeem (material handling equipment) voor order picking. De expertise om dit automatiseringssysteem in een warehouse te integreren, heeft ASK Romein Bouw opgedaan bij vorige bouwprojecten voor warehouses van supermarktketens. “Vandaar dat Jumbo ons gevraagd heeft voor dit nieuwe CDC”, zegt Tom Kropf, Commercial Director ASK Romein Bouw. “Deze expertise maakt onderdeel uit van de integrale aanpak die wij de klant kunnen bieden.”

Early access

Het automatiseringssysteem wordt vanaf juni opgebouwd en geïnstalleerd en de installatie loopt door in 2023. ASK Romein Bouw verleent een early access om dit uiterst waardevolle, hightech systeem in de bouwplaats te kunnen integreren. “De planning die we voor meerdere partijen coördineren, is uiterst strak en daar zijn we goed in. Ook het waarborgen van de veiligheid op de bouwplaats is voor ons steeds een belangrijk aandachtspunt, zeker bij dit soort projecten waarbij verschillende activiteiten tegelijk worden uitgevoerd”, zegt Kropf.

Realiseren van complexe gebouwen

Bouw- en staalbouwconcern ASK Romein heeft vijf vestigingen in Nederland en België en realiseert bouwprojecten over de hele wereld. Het bedrijf is gespecialiseerd in het realiseren van complexe gebouwen, zoals distributie- en datacenters en is daarnaast actief in de offshore en de bruggenbouw.

ASK Romein Bouw – onderdeel van ASK Romein – denkt als innovatieve partner mee in een vroeg stadium van het bouwproces over het optimaliseren van de duurzaamheid, functionaliteit en circulariteit van een gebouw. Managing Director Marcel Michielsen legt uit dat het bedrijf heel wat ervaring heeft met het snel realiseren van complexe bedrijfspanden. “We krijgen dat voor elkaar door met onze opdrachtgevers en andere bouwpartijen een goede afstemming te vinden, met elkaar duidelijke afspraken te maken en de lijnen in de communicatie kort te houden.”

Kennis, kunde en kwaliteit

Michielsen voegt hieraan toe dat ASK Romein Bouw de juiste kennis, kunde en kwaliteit in huis heeft om met een slim ontwerp een complex bouwproject succesvol af te ronden. Het bouwbedrijf zorgt ook voor de BIM-engineering. Naast 3D-tekeningen worden op de tekentafel ook alle bouwprocessen gepland en gecoördineerd, inclusief de installaties. “De expertise die we in huis hebben, reikt van eigen architecten tot en met een eigen aftersalesafdeling. We hebben ook eigen BREEAM-adviseurs in dienst, zodat we onze klanten kunnen begeleiden bij het halen van de voor het gebouw gestelde duurzaamheidsambities.”

Integrale aanpak

Kropf geeft aan dat binnen ASK Romein Bouw de wens van de klant altijd voorop staat. “Door onze integrale aanpak lukt het ons om in zeer korte tijd een bedrijfspand te bouwen. Dat heeft als voordeel dat we een opdrachtgever bij alle bouwfases kunnen begeleiden”, verklaart hij. “Bij een bedrijfspand zoals het distributiecentrum van Jumbo zorgen we voor de schil, het jasje van de bedrijfsprocessen, waaraan kostbare automatiseringssystemen zijn gekoppeld. We hebben een eigen staalfabriek, met eigen constructeurs en ingenieurs en aangezien we integraal naar een ontwerp kunnen kijken en hierin optimalisaties kunnen vinden, kunnen we tijd en geld voor onze klant besparen”, besluit Kropf.

Pat ASK Romeikn Bouw

Veilig bouwen

Binnen ASK Romein Bouw is veilig bouwen een topprioriteit. “Elke bouwplaats wordt bij ons afgesloten met slagbomen en tourniquets. Geen enkele onderaannemer of leverancier komt de bouwplaats op gereden zonder dat hij zich aanmeldt. Onderaannemers die bij ons op de bouw werken, krijgen eerst een instructie van onze HSE-coördinator. Iedereen die op de bouwplaats werkt heeft een persoonlijke batch waaraan je VCA-certificaat is gekoppeld.”

300 mensen aan het werk

Kropf vertelt dat bij het bouwen van het Jumbo-warehouse in Nieuwegein dagelijks vier HSE-coördinatoren van ASK Romein Bouw aanwezig zijn en toezicht houden op de bouwplaats. “Op de piekmomenten van een project zijn op een bouwplaats circa 300 mensen aan het werk. Onze veiligheidscoördinatoren on site zien erop toe dat iedereen de veiligheidsvoorschriften strikt opvolgt.”, zegt Kropf. Dankzij een interne doorlichting in 2021 stelde ASK Romein vast dat er nood was aan een verbindende factor, een inspiratiebron op het gebied van veilig werken.

Veilig werken met PAT

Zo werd mascotte PAT geboren, een betrouwbare en betrokken collega die het voortouw neemt in alles wat met veiligheid te maken heeft. “PAT staat voor Prevention, Awareness en Training en wordt met regelmaat als inspiratiebron gebruikt binnen het bedrijf. Medewerkers die hun vak verstaan werken veilig”, aldus Michielsen, “en passen vervolgens hun gedrag aan zodat een sterk veiligheidsgevoel ontstaat en incidenten kunnen worden voorkomen. Door tenslotte onze medewerkers terdege op te leiden en te instrueren vergroten wij hun inzichten en kennis op het gebied van veiligheid.”

Dit artikel is gesponsord door ASK Romein