Deze innovatieve oplossingen maken brandbeveiliging een stuk duurzamer

Deze innovatieve oplossingen maken brandbeveiliging een stuk duurzamer

Duurzaamheid staat bij Unica Fire Safety hoog in het vaandel. Door gebruik te maken van nieuwe innovatieve manieren, creëren we nieuwe waarde op het gebied van comfort & beleving, duurzaamheid, efficiency en veiligheid voor onze klanten. Dit doet Unica Fire Safety samen met klanten en partners om zo gezamenlijk tot oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen te komen.

Naast de kans op slachtoffers heeft een ontwikkelde brand ook een grote impact op het milieu, door CO2-uitstoot en schadelijke rook dat hierdoor vrijkomt. Een goede brandbeveiliging draagt daarom bij aan de duurzaamheid van een gebouw, want brandveiligheidsoplossingen zorgen ervoor dat een beginnende brand tijdig wordt gesignaleerd en zich niet verder kan uitbreiden. De impact van een brand wordt hierdoor zo klein mogelijk gehouden, waardoor bedrijfscontinuïteit van de klanten van Unica Fire Safety gewaarborgd blijft en men zich kan blijven focussen op de bedrijfsvoering.

Naast een goede basis aan brandveiligheidsvoorzieningen, kunnen er ook innovaties worden toegepast die zorgen voor extra verduurzaming. Zo levert Unica Fire Safety een aantal van deze innovaties die ervoor zorgen dat de klant zoveel mogelijk ontzorgt wordt en bedrijfsoverlast en waterschade beperkt blijft. De Sprinkler Testen (SIT), Zonecheck, Bellcheck en Livetap zijn hier goede voorbeelden van.

Met deze technieken kunnen we een bijdrage leveren aan het besparen van water, het verlengen van de levensduur van de installatie en het efficiënter maken van onderhoud aan componenten van de installatie”, aldus Tom Verschoor, directeur van Unica Fire Safety.

Unica Fire Safety zet innovatieve oplossingen in voor duurzamere brandbeveiliging

Sprinkler Integrity Test (SIT)

De Sprinkler Integrity Test (SIT) is een door Unica Fire Safety ontwikkelde testmethode om sprinklers op locatie te testen. Vanuit de onderhoudsvoorschriften voor sprinklerinstallaties is het verplicht om sprinklers te vervangen of te testen. Aan de hand van verschillende controlepunten, zoals de visuele conditie, aanspreektemperatuur en wateropbrengst wordt het sprinklersysteem onder de daarbij aanwezige omgevingscondities op de proef gesteld. Dit heeft als doel om zekerheid te geven dat een sprinklerinstallatie onder verschillende omstandigheden kan blijven functioneren. Het grootste voordeel is van de SIT is de kostbesparende testmethode, doordat sprinklers die nog goed functioneren niet direct vervangen hoeven te worden. Ook kan deze innovatie gecombineerd worden met inwendige leidinginspectie, waarbij de leidingen van de installatie grondig geïnspecteerd worden.

Zonecheck en Bellcheck

De Zonecheck en Bellcheck zijn innovaties die het mogelijk maken om, volledig op afstand en op duurzame wijze, de stromingsschakelaars en alarmkleppen van een sprinklerinstallatie te testen. Stromingsschakelaars zijn zo ontworpen dat ze bij brand of een lekkage de ontstane stroming in de sprinklerleiding signaleren en doormelden naar de sprinklermeldcentrale. Door deze manier van testen kan, in tegenstelling tot handmatige tests, (jaarlijkse) testen uitgevoerd worden, zonder dat het afstappen van de installatie noodzakelijk is. Daarnaast wordt er voldaan aan de beheer- en onderhoudsvoorschriften voor het testen van stromingsschakelaars (TB80) en wordt waterverspilling, overlast en kosten op de werkvloer beperkt.

Unica Fire Safety zet innovatieve oplossingen in voor duurzamere brandbeveiliging

Livetap

Wanneer een gebouw wordt uitgebreid moeten er aan een bestaande sprinklerinstallatie aanpassingen of uitbreidingen worden gedaan, zodat het aansluit op de brandrisico’s. De Livetap is een innovatie die het mogelijk maakt 'live' aanpassingen of uitbreidingen te doen, zonder dat de installatie tijdelijk buiten bedrijf wordt gesteld. Met de Livetap boor kan het leidingwerk onder druk worden aangeboord voor het aanbrengen van o.a. een aftakking of aftappunt. Het grootste voordeel is dat een sprinklersysteem hierdoor volledig operationeel blijft tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Op deze manier kunnen bedrijfsprocessen ongestoord doorgaan. Ook de brandveiligheid in het gebouw wordt door de Livetap te allen tijde bewaakt.

Over Unica Fire Safety

Unica Fire Safety biedt kwalitatief hoogwaardige brandbeveiligingssystemen. Als één van de grootste spelers op het gebied van brandveiligheidsinstallaties in Nederland, heeft Unica Fire Safety een duidelijke missie, namelijk bijdragen aan een brandveilige leef- en werkomgeving. Naast het ontwikkelen van innovaties heeft Unica Fire Safety de ambitie om de komende jaren haar bedrijfsvoering en installaties nog meer te verduurzamen en circulair te verwerken.

Dit artikel is gesponsord door Unica Fire Safety.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.