Het nieuwe duurzame hoofdkantoor voor Alklima heeft een groene gevel

Het nieuwe duurzame hoofdkantoor voor Alklima heeft een groene gevel

Alklima-Mitsubishi Electric heeft sinds februari 2021 een nieuw kantoor. Het bestaande pand is grondig gerenoveerd en is er een nieuwbouw tegenaan geplaatst. Door het toepassen van een groene gevel heeft het kantoor een mooie en duurzame uitstraling gekregen en is het een echte eyecatcher geworden. Daarnaast zijn natuurlijk de laatste innovaties van de Mitsubishi Electric klimaatsystemen toegepast. Deze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat op een zo efficiënt mogelijke manier.

“Het doel was absoluut een gebouw te creëren waarin onze collega’s fijn kunnen werken en waar ze met plezier naartoe gaan. Daarom hebben we de medewerkers nadrukkelijk om input gevraagd.” Aan het woord is Erwin Tuijtel, Directeur Innovatie bij Alklima. Hij vertelt dat de medewerkers van Alklima al ruim een halfjaar van een nieuw kantoor genieten dat in februari 2021 is opgeleverd. “Vooraf hebben we onze collega’s gevraagd naar hun wensen en de meeste daarvan hebben we kunnen realiseren. Zo hebben we gezorgd voor voldoende verse lucht en licht, diverse stilteruimte voor als mensen gefocust willen werken en de mogelijkheid om zittend of staand hun werk te doen, middels stazitbureaus.”

Uitbreiding en renovatie

Het nieuwe kantoor is een uitbreiding en renovatie van het bestaande pand uit 2003. Tuijtel: “Alklima groeit en we hadden dus meer ruimte nodig. Bovendien was het gebouw uit 2003 aan een upgrade toe, dus die opgaven hebben we gecombineerd.” Het hoofdkantoor van Alklima werd vanwege de groei van het bedrijf uitgebreid van 1150 m2 naar 1700 m2 en werd afgelopen februari opgeleverd. Midden in de coronatijd dus. “Corona heeft in dit project geen vertraging opgeleverd. We hebben er juist sneller door kunnen bouwen. We hebben een naburig gebouw gehuurd en zouden eerst gefaseerd gaan verbouwen, maar door corona pasten alle aanwezige mensen in het gehuurde pand, zodat we sneller konden bouwen.” Door corona waren er dus minder mensen op kantoor aan het werk en dat is eigenlijk nog steeds het geval, vertelt Tuijtel. “We houden er nog steeds rekening mee, maar voor met name nieuwe collega’s is het heel fijn dat ze weer van mens tot mens contact kunnen hebben.”

Nieuw duurzaam hoofdkantoor voor Alklima

Groene gevel

Bijzonder aan het nieuwe pand is de groene gevel, vertelt Tuijtel. “Wij zijn leverancier in de bouw en willen een duurzame uitstraling voor ons pand, dan is een groene gevel natuurlijk heel logisch. Het voorstel voor de gevel kwam van de architect Idea en daar waren we meteen heel enthousiast over. Het is niet alleen voor de uitstraling heel belangrijk. Een groene gevel zorgt ook voor een betere afvoer, waardoor er een lagere piekbelasting is van regenwater. En belangrijk zijn de koeleffecten van een groene gevel. Dat zou echt moeten schelen.”

Alles uit de kast

Naast de innovatieve groene gevel is er natuurlijk ook op het gebied van de klimaatinstallaties alles uit de kast getrokken, benadrukt Tuijtel. “We hebben de City Multi hybride VRF toegepast in het gebouw. Dit is wereldwijd het eerste 2-pijpssysteem voor gelijktijdig koelen en verwarmen met warmteterugwinning dat de voordelen van directe expansie en een waterdragend systeem combineert. Het heeft de flexibiliteit van een VRF-systeem, waarmee je bijvoorbeeld per ruimte de temperatuur kunt aanpassen. Maar daarnaast is het binnendeel van het systeem waterdragend, zodat er alleen in het buitendeel nog koudemiddel gebruikt wordt. Hierdoor is er minder koudemiddel nodig en dat is weer beter voor het milieu.” Omdat het warmtedragend medium water is, zijn bovendien de risico’s van het overschrijden van de maximaal toelaatbare concentratie van koelmiddel in een ruimte waar mensen ­verblijven uitgesloten.

Klaar voor de toekomst

Een andere innovatie die is toegepast in het kantoor van Alklima is het Lossnay-ventilatiesysteem van Mitsubishi Electric. “Dat is volledig geïntegreerd en communiceert met het HVRF-systeem. De Lossnay WTW-unit is uitgerust met een automatische bypass-schakeling. Deze wordt geactiveerd als uit de voortdurende metingen van de binnen- en buitentemperatuur blijkt dat warmtewisseling niet nodig is. Als er koeling nodig is ergens in het gebouw, kijkt het systeem eerst of de lucht buiten koeler is dan de lucht binnen. Als dat zo is wordt het HVRF overgeslagen en komt de koeling rechtstreeks via de ventilatie binnen.” Al deze innovaties hebben geleid tot een mooi duurzaam pand, vertelt Tuijtel. “We hebben een A+-label volgens de huidige standaarden gerealiseerd. Daarmee voldoet het pand aan de huidige eisen en is het klaar voor de toekomst.”

Alklima

Alklima werkt iedere dag aan duurzame oplossingen voor het koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen en woningen. Naast premium warmtepompen, airconditioners, VRF-systemen, chillers en ventilatiesystemen vind je bij Alklima een team gemotiveerde professionals. Experts die advies en begeleiding bieden aan installateurs, adviseurs en andere stakeholders in de bouwkolom. Als exclusief importeur voor Nederland kun je bij Alklima terecht voor de toonaangevende apparatuur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.