Waarom huren een goede oplossing is voor de emissieloze bouwplaats

Waarom huren een goede oplossing is voor de emissieloze bouwplaats

Nu gemeenten en andere overheidsopdrachtgevers bij tenders steeds vaker vragen om emissieloos werken, profileert Boels Verhuur zich steeds meer als partner voor duurzame huuroplossingen. Met advies voor schonere machines en materiaal, plus een slimmere logistiek door het uitgebreide netwerk, kan Boels Verhuur een flink steentje bijdragen aan klimaatneutraal bouwen. Sales Director Robert Tans legt graag uit hoe de belofte 'Oranje is het nieuwe groen' in de praktijk wordt ingevuld.

Duurzaam bouwen en werken in Nederland verschuift steeds meer van een vrijwillige keuze naar een vanzelfsprekendheid en zelfs een harde verplichting. Nieuwe wet- en regelgeving, mede als gevolg van de maatschappelijke discussies, versnellen dit proces en de resultaten zien we terug in de vorm van het klimaatakkoord en daaruit volgende initiatieven zoals de ‘Green Deal Het Nieuwe Draaien’. Naast het opheffen van de grote tekorten aan woningen wordt klimaatneutraal bouwen dé uitdaging van het komende decennium. Bij Boels zijn ze daar al langer van doordrongen. Duurzaamheid raakt al sinds 1977, toen Boels in Sittard werd opgericht, aan de kern van de bedrijfsvoering. Bij verhuur is immers per definitie sprake van een zo efficiënt mogelijk gebruik van materieel en grondstoffen.

Boels Rental - Elektrische verreiker

Wij zijn liever voorloper

“Je kunt volger zijn of voorloper en wij kiezen voor dat laatste,” zo begint Robert Tans zijn betoog. “De reden is simpel: streven naar een emissieloze bouwplaats in 2030 lijkt ver weg, maar is dat niet. Aangezien veel machines in 8 tot 10 jaar worden afgeschreven moeten nu al de juiste keuzes worden gemaakt.” Daarom heeft Boels Verhuur ervoor gekozen om proactief te werk te gaan en nu al in milieuvriendelijker machines en apparatuur te investeren. “In sommige gevallen is dat inderdaad een risico,” zo beaamt Robert, “maar het is ook een leertraject waar we uiteindelijk met zijn allen beter van worden. Samen met producenten, onze directe klanten en de klanten van die klanten (dat zijn dan de opdrachtgevers) willen we ontdekken wat de beste weg is naar een duurzame bouw.”

Vijftal bouwstenen

Als “voorloper in groen” heeft Boels Verhuur een vijftal bouwstenen neergelegd ter fundering van de emissieloze bouwplaats. De eerste bouwsteen is een bekende: huren is milieuvriendelijker dan bezitten en dat heeft volgens Robert alles te maken met de bezettingsgraad van machines en apparatuur. Door een optimale bezetting en efficiënte inzet is met huren 30% tot 50% minder CO2-uitstoot te realiseren.

We kunnen als eerste de nieuwste duurzame machines aanbieden.”

Bouwsteen 2 is de keuze die Boels biedt uit een groot assortiment zero emission machines, aangevuld met hybride alternatieven. “Wanneer die niet geschikt zijn hebben we ook nog de nieuwste Stage V brandstofmachines in ons assortiment en kunnen alternatieve, uitstootarmere brandstoffen zoals GTL en Aspen worden ingezet,” aldus Robert, die meteen een derde bouwsteen aanreikt: Als marktleider in Europa heeft Boels namelijk bij machinefabrikanten direct toegang tot nieuwe machines, prototypes en co-ontwikkeling. “Hierdoor kunnen we als eerste de nieuwste duurzame machines aanbieden en zo dus voorop blijven lopen.”

Efficiëntere logistiek en advisering

De vierde bouwsteen is er eentje die de bouw zelf ook aan het invoeren is: efficiëntere logistiek. Het blijkt dat daarmee het meest valt te besparen op de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof. Robert: “Met meer dan 130 Boels vestigingen in Nederland zijn we altijd dichtbij de klant. Ons grote netwerk van vestigingen en hubs maakt dat de transportafstanden altijd kort en efficiënt zijn. Daarbij combineren we de aan- en afvoer van machines zoveel mogelijk omdat we ook daarmee de CO2-uitstoot tijdens het transport fors kunnen beperken.”

Duurzame oplossingen zijn vandaag de dag maatwerk.”

De laatste van de vijf bouwstenen is misschien nog wel de belangrijkste: advies en oplossingen op maat. Robert: “Alleen wanneer we de juiste machine voor het juiste werk kunnen verhuren en een optimaal gebruik daarvan tot minder uitstoot leidt, zijn we op de goede weg. Anders gezegd: duurzame oplossingen zijn vandaag de dag vaak maatwerk en daar zetten we graag onze jarenlange ervaring en expertise in de verhuur van machines bij in.”

Dit artikel is gesponsord door Boels verhuur.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.