BIM plug-in helpt bouwpartijen om hun klanten beter van dienst te zijn

BIM plug-in helpt bouwpartijen om hun klanten beter van dienst te zijn

Als logisch vervolg op de digitale tools voor klanten die Knauf al eerder introduceerde, lanceert de leverancier van afbouwsystemen en -materialen nu ook een BIM plug-in. Die biedt in alle fases van het bouwproces uitgebreide informatie over Knauf-wandsystemen. Samenwerking met de gebruiker is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van de tool.

Knauf is ervan overtuigd dat verdere digitalisering de bouwsector vooruithelpt. “Wij geloven in het digitale bouwproces, maar we staan nog aan het begin van die ontwikkeling”, zegt Bauke Geuzebroek, Manager Techniek en Akademie bij Knauf. Het bedrijf draagt daar zelf aan bij door partijen in de bouwkolom te ondersteunen met advies en hulpmiddelen om een goede keuze te kunnen maken uit het gevarieerde productaanbod. Zo zijn er onder meer wijzers voor verschillende product- en systeemgroepen die snel duidelijk maken welke keuze het best aansluit bij de wensen en eisen van de klant.

Beste ontwerpoplossingen

BIM speelt een belangrijke rol binnen de verdere digitalisering van de bouw. Vandaar dat Knauf openBIM steunt, waarbij samengewerkt wordt op basis van open, uitwisselbare bestandsformaten. Door gebruik te maken van de informatie uit de BIM-modellen van klanten kan Knauf hen gericht en al vroegtijdig in een project adviseren over het gebruik van type wanden en plafonds en de exacte hoeveelheid die ze nodig hebben. Dat voorkomt verspilling. En doordat zo’n advies al ruim voorafgaand aan de start van het project gegeven kan worden, kan de klant tevoren een goede inschatting maken van de kosten. Uiteindelijk levert dit voor iedereen een beter eindresultaat op.

Wij geloven in het digitale bouwproces”

Met de plug-in voor de programma’s Revit en Archicad gaat Knauf nog een stap verder in de verdere digitalisering. Geuzebroek: “De plug-in is een tool die daarin een functie heeft. We willen onze klanten helpen om hiermee betere oplossingen te kunnen bieden.” Gebruikers kunnen de plug-in toepassen in hun BIM-software en hebben zo op elk moment in een bouwproces dat ze daar behoefte aan hebben toegang tot de database met detailinfo over bijna alle verschillende typen wandsystemen die Knauf levert. “Het geeft een volledig en correct overzicht van die data en levert uiteindelijk de beste ontwerpoplossing voor klanten.”

De wandenbibliotheken van Knauf zijn al wat langer beschikbaar voor Revit- en Tekla-software. Deze ontwerpbibliotheken voorzien gebruikers van gegevens over de maximale wandprestaties bij een bepaalde wanddikte, zodat ze lichte scheidingswanden op een juiste manier kunnen modelleren. De informatie in de BIM plug-in gaat nog een stap verder en is veel uitgebreider. Naast meer data biedt de nieuwe tool ook meer functionaliteit, bijvoorbeeld in de vorm van allerlei selectiemogelijkheden. Als toeleverancier van bouwmaterialen wordt Knauf dus nu ook steeds meer toeleverancier van informatie.

Uitnodiging tot dialoog

Samenwerken met klanten is een belangrijk uitgangspunt bij de verdere ontwikkeling van de plug-in en de tools van Knauf. De lancering is daarom pas de eerste stap in dit proces volgens Geuzebroek. “Het is een uitnodiging tot dialoog. Voor ons is het een opening om het gesprek aan te gaan.” Feedback van de gebruikers van de nieuwe plug-in is zeer welkom om te kunnen bepalen of het hulpmiddel aansluit bij hun behoeften. “Alleen door samenwerking en dialoog kunnen we de plug-in verder doorontwikkelen.”

Alleen door samenwerking en dialoog kunnen we de plug-in verder doorontwikkelen”

Hun opmerkingen kunnen ze onder meer kwijt op een speciaal forum dat Knauf hiervoor gaat opzetten. Voor Knauf is het nuttig om te weten wat voor soort informatie de verschillende bouwpartijen nodig hebben tijdens het bouwproces. Wellicht biedt de tool veel meer informatie dan de gebruikers nodig hebben, willen gebruikers andersoortige informatie dan ze nu in de database kunnen vinden of hebben ze suggesties over de opzet. De gedachte is nu dat architecten bij het maken van hun ontwerp waarschijnlijk genoeg hebben aan de wandenbibliotheek, terwijl technisch ontwerpers en modelleurs meer details nodig hebben over bijvoorbeeld exacte afmetingen en de mate van brandwerendheid. Of dat inderdaad zo is, moet nog blijken. Geuzebroek: “Dat is nou precies de dialoog die we willen aangaan.”

Blijven verbeteren

Bij de eerste versie van de plug-in heeft Knauf gekozen om die toe te spitsen op de wandsystemen, omdat daar verreweg de meeste vragen over komen. Mogelijk wordt er ook informatie over andere productgroepen toegevoegd, zoals plafond-, vloer- en buitengevelisolatiesystemen. Uiteindelijk kunnen hulpmiddelen als de
plug-in van Knauf ook helpen aan het terugdringen van faalkosten in de bouw, verwacht Geuzebroek. “Er is altijd wat te verbeteren in het goed opzetten van bouwinformatiemodellen. Wij kunnen samen met de gebruikers een steentje bijdragen door goede informatie te leveren, zodat uiteindelijk de architect, aannemer of verwerker slimmer en beter zijn werk kan doen, met uiteindelijk het beste resultaat. ”

Knauf in het kort

Knauf levert een volledig assortiment aan innovatieve afbouwsystemen en -materialen voor nieuwbouw, renovatie en restauratie. Het familiebedrijf met een rijke historie is al decennialang één van de wereldmarktleiders binnen de (af)bouwsector. De ruim 35.000 medewerkers van Knauf werken dagelijks aan vernieuwende oplossingen voor digitalisering en verduurzaming van de bouw, waarbij wereldwijde expertise wordt gedeeld.
Zo draagt het bedrijf bij aan het creëren van de ideale omgeving, die is afgestemd op de wensen en behoeften van zijn klanten.

Dit artikel is gesponsord door Knauf.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.