Alles onder één dak resulteert in sneller bouwen

Alles onder één dak resulteert in sneller bouwen
Het E-Fulfilment Center (EFC) voor Jumbo supermarkten in Bleiswijk is in slecht negen maanden gebouw en opgeleverd mét de BREEAM-NL-kwalificatie ‘Outstanding’. Foto: Sebastien Fotografie

In Bleiswijk bouwde ASK Romein Bouw in slechts negen maanden een gloednieuw E-Fulfilment Center (EFC) voor Jumbo supermarkten. In september 2019 vroeg opdrachtgever Somerset Capital Partners of het bedrijf dit gigantische distributiecentrum voor eind 2020 kon realiseren. ASK Romein ging de uitdaging aan en leverde het project van 45.000 vierkante meter in december turnkey op, mét de BREEAM-NL-kwalificatie 'Outstanding'.

Managing Director Marcel Michielsen en Commercieel Directeur Tom Kropf vertellen waarom zij deze uitdaging aangingen. “ASK Romein Bouw heeft alle knowhow in huis om een (complex) totaalproject tot een goed einde te brengen. Alle processen die essentieel zijn voor de realisatie voeren wij uit in eigen beheer.”

Specialist in turnkey projecten

Bouw- en staalbouwconcern ASK Romein bedient vanuit zeven vestigingen in Nederland en België een internationale afzetmarkt. ASK Romein Bouw is gespecialiseerd in de turnkey realisatie van (veelal grootschalige) bedrijfspanden en maakt daarbij regelmatig gebruik van de kennis en kunde van de zusterbedrijven. Marcel Michielsen: “Met onze ervaring als staalbouwer en onze eigen staalproductie hebben we weliswaar een voorliefde voor staal, maar we werken als totaalbouwer net zo goed met hout-, beton of hybride constructies. Het uitgangspunt is altijd de wens van de klant en op basis daarvan ontwikkelen wij de beste maatwerkoplossing.”

Het uitgangspunt is altijd de wens van de klant”

Integrale aanpak

In de filosofie van ASK Romein Bouw staat de klant altijd voorop. Tom Kropf: “Wij realiseren ons dat een gebouw voor de klant slechts de schil is waarbinnen hij zijn processen optimaal moet kunnen uitvoeren. Het feit dat ASK Romein Bouw de fase van ontwerp tot en met uitvoering volledig zelf beheert heeft als voordeel dat we de klant integraal kunnen begeleiden om tot het slimste ontwerp te kunnen komen. Daartoe hebben we alle benodigde kennis in huis van architecten en constructeurs, tot en met een aftersalesafdeling. “Dit is een grote troef die wij in handen hebben: we kunnen onze opdrachtgevers en eindgebruikers volledig ontzorgen”, vertelt Marcel Michielsen.

Uniek in Nederland

Door de integrale aanpak kan het bedrijf zelfs de meest uitdagende planning aan. Marcel Michielsen: “Omdat wij onze eigen productiefaciliteiten hebben, kunnen wij de engineering al opstarten voordat we een opdracht hebben gekregen. Daarin zijn we in Nederland echt uniek. Andere bouwbedrijven zijn afhankelijk van externe partners, die pas engineeren als een opdracht definitief is gegund. Wanneer wij voldoende vertrouwen voelen van een potentiële opdrachtgever, dan engineeren wij een project op eigen risico. Dit levert nog een extra voordeel op voor de klant: bij de opdrachtverstrekking kunnen wij meteen starten met een spreekwoordelijke druk op de knop.”

Kennis, kunde en kwaliteit zijn de drie pijlers van het businessmodel K3 dat ASK Romein hanteert. Tom Kropf: : “Kennis, kunde en kwaliteit zitten echt in ons bedrijfs-DNA en ook daarin ligt de basis van ons succes. Wij excelleren met onze mensen en met onze kennis, zodat we optimale kwaliteit leveren voor onze opdrachtgevers en eindgebruikers.”

Extreem korte planning

De razendsnelle start was bij de bouw van het EFC van Jumbo een absolute noodzaak, vertelt Tom Kropf: “Wij konden opdrachtgever Somerset Capital Partners de garantie geven dat wij de extreem korte planning konden halen. Waarbij we mogelijk maakten dat Jumbo early access had tot het distributiecentrum, terwijl wij nog aan het bouwen waren. Ook daar hebben we de wens van de gebruiker als uitgangspunt genomen bij onze planning en uitvoering. Jumbo wilde op 4 januari ‘live’ en dat is zonder probleem gelukt.”

Kennis in huis over BREEAM en WELL

Het EFC is niet alleen in recordtempo gerealiseerd, maar ook nog eens bijzonder duurzaam gebouwd. Tom Kropf: “In de huidige markt is duurzaamheid geen feature meer, maar pure noodzaak. Met de kennis van onze eigen BREEAM-en WELL-adviseurs kunnen we onze opdrachtgever helpen om eender welke duurzaamheidsambities te realiseren. In dit geval resulterend in de hoogst haalbare BREEAM-NL-kwalificatie ‘Outstanding’. Daar hebben we allerlei voorzieningen voor getroffen, van rijroutes en parkeerplaatsen tot duurzame keuzes ten aanzien van materialisatie, afvalscheiding en beplantingsplannen.”

Unieke positie in de Nederlandse bouw

Marcel Michielsen: “Onze integrale aanpak gaat zover dat wij het liefst de totale ontwerpverantwoordelijkheid dragen. Wij kunnen alle zorgen van de klant overnemen en nemen daarbij de volledige verantwoordelijkheid voor het eindresultaat op ons. We hebben een ontwerp-aansprakelijkheidsverzekering en met onze eigen architecten kunnen wij een project integraal uitwerken en optimaliseren.”

In de huidige markt is duurzaamheid geen feature meer, maar pure noodzaak”

Met al deze troeven neemt ASK Romein Bouw een unieke positie in de Nederlandse bouwwereld in. Marcel Michielsen concludeert: “Omdat wij alles onder een dak hebben kunnen wij veel sneller bouwen. Daarbij kijken we altijd samen met de klant en de eindgebruiker hoe we hun ambities kunnen waarmaken. In dit geval hebben wij geholpen om de droom te realiseren om in negen maanden een compleet EFC te bouwen. Zowel bij Jumbo als bij opdrachtgever Somerset Capital Partners is men zeer enthousiast over onze manier van werken én over het eindresultaat. Dat blijkt uit een nieuw project dat we recent kregen toegewezen door Somerset, de bouw van een DC van maar liefst 28.500 vierkante meter in Zwanenburg-Amsterdam. Dat vertrouwen is misschien wel het mooiste compliment!”

Dit artikel is gesponsord door ASK Romein.