Van bouwraam naar (3D-)laser en tablet: Hoe werkt de digitale maatvoerder?

Van bouwraam naar (3D-)laser en tablet: Hoe werkt de digitale maatvoerder?

Bouwbedrijven, ook de middelgrote en kleine, zullen moeten digitaliseren. Geringe winstmarges, faalkosten, geringe mankracht: digitalisering is noodzaak. Beginnen kan het beste bij het begin van elk project: bij de maatvoering in het veld. Wat wordt er als digitale maatvoerder van je verwacht?

Je zet gewoonlijk bouwtekeningen met twee of drie collega’s uit. Met waterpastoestellen, draden,  jalons en een houten bouwraam. Maar binnenkort zal die werkwijze veranderen, want bouwbedrijven overleven het anders niet. Ad: “Als je als eigenaar het vakmanschap niet weet uit te nutten met accurate, snelle en digitale workflows, kan je straks niet meer meewerken aan mooie, rendabele projecten. Zo simpel is het.” Maar wat wordt dan jouw rol als maatvoerder?

De digitale maatvoerder doet hetzelfde werk, alleen met hulpmiddelen om accurater en sneller te kunnen werken”

Hoe doet een maatvoerder digitaal zijn werk?

Stap 1 het inmeten van de bouwplaats ter controle van de bouwtekeningen.

Ad van Gils, trainer Digital Construction bij Topcon: “Met een total station kan de timmerman of uitvoerder dat met één collega, met een 3D-laser of Robotic total station kan hij dat zelfs in zijn eentje. Binnen een fractie van de tijd. De maatvoerder stuurt zijn metingen de Cloud in en op kantoor vergelijkt de werkvoorbereider de meting met de digitaal gemaakte bouwtekeningen. Matchen ze niet? Dan moet de architect terug naar de tekentafel en zijn hoge faalkosten voorkomen.”

Op kantoor vergelijkt de werkvoorbereider de metingen met de digitaal gemaakte bouwtekeningen.

Stap 2 Uitzetten met laser en tablet

De volgende stap is dat de werkvoorbereider zorgt dat de uitvoerder de geverifieerde bouwtekeningen beschikbaar heeft op zijn tablet. Nu kan hij met 3D-laserapparatuur exact de juiste elementen en punten uitzetten op de bouwplaats, tot op de mm nauwkeurig.

Het model van het project is duidelijk zichtbaar op het scherm in de cabine.

TIP: Gun jezelf – of je medewerkers - de tijd voor een korte Topcon training met het nieuwe apparaat. Je zal de tijd snel terugverdienen!”

Minder mankracht en fouten, meer werkplezier en rendement

Maatvoerders die digitaal gaan werken hebben minder tijd en collega’s nodig voor het inmeten en uitzetten dus de werkdruk is lager. Digitaal meten is fysiek minder zwaar en het geeft veel meer zekerheid over de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de metingen die bovendien stap voor stap worden vastgelegd. “Zodra er iets fout loopt op de bouwplaats, wordt er al gauw naar de maatvoerder gekeken. Nu kan je zonder twijfel aantonen dat je je werk goed gedaan hebt.”

Inmeten en uitzetten in het veld of op het terrein met het FC-5000 veldboek is fysiek minder zwaar en bovendien veel nauwkeuriger.

Hoe waardevol wil je jezelf maken?

In de bouw is een groot tekort aan ervaren maatvoerders die digitaal kunnen werken. Heb je als maatvoerder de drive? Maak je de volgende stappen meester:

1  Begin digitaal 2D en zet de hoogte nog uit met een waterpastoestel of roterende laser.

Onder de knie?
2  Zet - met hetzelfde apparaat en een korte cursus van Topcon - hoogtes ook digitaal uit.
Heb je hem door?
3  Start met digitaal scannen en GPS-meten.
4  Schaal op naar een groter bedrijf of pak veel meer klussen op voor je werkgever.

Maatvoerders als deze geven het bedrijf een kans om aan te sluiten bij de BIM-revolutie.” De BIM-werkwijze waarin projecten van fundering tot afwerking volgens dezelfde digitale methodiek worden vastgelegd, zal binnen afzienbare tijd de norm zijn.

Benieuwd hoe je de eerste stap kunt zetten in het digitaliseren van je maatvoering? Download dan hier de whitepaper: Hoe maak je van een 2D-tekening een 3D-model? van Topcon

Dit artikel is gesponsord door Topcon.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.