Rick van Es, directeur-eigenaar van Kelderwaterdicht.nl, onderdeel van Direct Professioneel Onderhoud B.V., promoot zijn aanpak voor het waterdicht maken van kelders en souterrains, die daardoor minstens tien jaar lekkagevrij blijven. “Kelderwaterdicht.nl weet inmiddels dat de applicaties bij vele constructies wellicht levenslang stand kunnen houden. Het betreft hier dan ook een professionele aanpak”, geeft Van Es aan.
Grondig onderzoek
Volgens Van Es is het belangrijk om een lekkage in kelders en souterrains serieus aan te pakken. “We starten altijd met een diep en grondig onderzoek naar de oorzaak van het probleem”, legt hij uit. “Zodra duidelijk is wat de lekkage veroorzaakt, pakken we het probleem gericht aan. Lekkages in kelders kunnen door allerlei redenen ontstaan”, weet Van Es te vertellen.
“Oorzaken voor lekkage in kelders en souterrains zijn met name hemel-, zakwater en grondwater of ze hebben te maken met achterstallig onderhoud of verzakking van het gebouw. Overigens kan een constructie juist schade opgelopen hebben door zakwater of door een jarenlange lekkage in de kelder. Een ruimte is natuurlijk niet gebouwd om voortdurend onder water te staan. Op de lange duur loopt een kelder hierdoor schade op die consequenties heeft voor het hele gebouw.”
Van Es geeft aan dat Kelderwaterdicht.nl vaak pas betrokken wordt bij een ondergrondse lekkage als er sprake is van een zichtbaar probleem. “Kelder lekkage is op voorhand veelal niet te voorkomen.” Hierdoor is het ongelooflijk ingewikkeld om een kelder te bouwen en waterdicht te krijgen. “Het beste is om kelder lekkage op professionele manier aan te pakken door eerst grondig onderzoek te laten doen naar de oorzaak van het probleem om vervolgens de kelder of souterrain professioneel waterdicht te laten maken”, geeft Van Es aan.
Kelder lekkage
Van Es van Kelderwaterdicht.nl geeft aan dat lekkageproblemen meestal veroorzaakt worden door wisselende waterdrukbelasting. “Nederland is per definitie een waterland dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. De grondwaterspiegel in Nederland bevindt zich over het algemeen binnen twee meter onder het maaiveld. Hierdoor staat het grondwater nooit diep onder de gebouwen staat en krijg je automatisch te maken met een hoog grondwaterpeil”, legt Van Es uit.
De hoogte van het grondwater kan snel veranderen, bijvoorbeeld als het veel geregend heeft. Het grondwaterniveau wordt lager in periodes van droogte. “Door de droge zomers van de afgelopen jaren is het grondwaterpeil enorm gezakt”, legt Van Es uit.
In veel gebieden wordt dan via gemalen het grondwater min of meer op pijl gehouden. Toch is de benodigde hoeveelheid water om het waterpeil op niveau te houden, lastig in te schatten. In de verstedelijkte, versteende gebieden, zoals in grote steden, is het grondwater nooit diep onder de grond. In steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zie je vaak vochtproblemen ontstaan in kruipruimtes, kelders en souterrains. Deze stedelijke gebieden kampen daarnaast met enorme wateroverlast na een forse regenbui, waardoor het water niet kan wegstromen omdat het rioleringsstelsel de stortvloed aan water niet aankan. Hierdoor blijft het water in plassen staan, wat een effect heeft op de hoogte van het rondwaterpeil. Vaak zijn in oude delen van de stad de huizen op houten palen gebouwd. “Als het grondwaterpeil te laag staat, komen de houten palen droog te staan, waardoor ze gaan rotten. Hierdoor treden verzakkingen op, waardoor er scheuren ontstaan in de constructie, dus ook in de ondergrondse ruimtes. Hierdoor ontstaat kelder lekkage”, zegt Van Es.
Verschillende oorzaken lekkage
Van Es onderscheidt een aantal oorzaken in de lekkageproblematiek. “Door een wisselend grondwaterpeil, wisselt de waterdrukbelasting mee. Hierdoor ontstaat lekkage op de kim in de kelder of souterrain, dus bij de aansluiting van de vloer op de wand. Ook betonnen kelders zijn niet per definitie waterdicht. Je kunt bijvoorbeeld lekkage krijgen op grindnesten, op scheurvormen of door watervoerende scheuren, die extra worden belast door toenemende waterdruk bij een stijgend grondwaterpeil. Het is een illusie dat betonnen kelders niet lekken. Veel betonnen kelders lekken namelijk”, stelt Van Es vast.
“Ook kunnen problemen in constructies ontstaan door zakwater, zoals water dat naar beneden zakt in muren en andere delen van een gebouw, bijvoorbeeld bij gevels en schoorstenen, die last hebben van regenoverslag. Als dit water niet wordt afgevoerd, lekt het naar ondergrondse ruimtes die onder water komen te staan”, zegt Van Es. “Het is lastig om een generieke oorzaak aan te wijzen voor lekkageproblemen. Dat is per project verschillend.”
Sommige projecten pakt Kelderwaterdicht breed op, waaraan een complete renovatie van de kelder of souterrain kan worden gekoppeld”, zegt Van Es. Zonder de juiste behandeling tast het metselwerk en andere materialen zoals hout, gaan rotten. Door condensatie ontstaan schimmels, waardoor de vochtigheid in een gebouw toeneemt. Bij Kelderwaterdicht.nl en Direct Professioneel Onderhoud B.V werken 22 mensen. “Bij elk project brengen we nauw in kaart waar de lekkage vandaan komt. Vervolgens stellen we een plan van aanpak op om het lekkageprobleem op te lossen. We onderzoeken nauwkeurig de constructie en het fundament om een nauwkeurig overzicht te krijgen welke handelingen moeten worden verricht voor een optimaal resultaat”, aldus Van Es.
Dit artikel is gesponsord door Direct Professioneel onderhoud B.V./Kelderwaterdicht.nl.