Houtskeletbouwproducent gaat voor geAUTOmatiseerde prefabricage

Houtskeletbouwproducent gaat voor  geAUTOmatiseerde prefabricage

"Hoe kun je daadwerkelijk op de manier van de automobielindustrie, dus snel en efficiënt, prefabelementen in hout produceren?" Die vraag zet Klaas Droog van houtskeletbouwproducent De Mar in dit artikel centraal. En hij geeft natuurlijk een passend antwoord…..

We kijken al decennia naar de fantastische wijze waarop autofabrikanten voertuigen produceren, op hoge snelheid en met een betrouwbaarheid en kwaliteit waar menige andere sector jaloers op is en - helaas - vaak nog geen antwoord op heeft. De bouw is zo’n sector. Prefabricage van bouwelementen lijkt in menig opzicht nog iets teveel op handwerk. Dat kan én moet anders, vindt Klaas Droog. De algemeen directeur van De Mar 2D en Block2build BV en eigenaar van De Mar groep BV, is sinds kort ook voorzitter van het Netwerk Conceptueel Bouwen. Dat is een organisatie waar coöperaties, aannemers en industrie in samenwerken aan het standaardiseren van aanbod en vraag (zie de kadertekst).

Kennis en ervaring delen

Compleet geïntegreerde wanden, daken, vloeren, casco’s, dakkapellen en (meerlaagse) casco’s in houtskeletbouw worden door De Mar prefab geproduceerd voor villa’s, cascobouw, vrijstaande nieuwbouw en seriematige woningbouw. Een goede calculatie, engineering, productie en montage zijn niet het enige om tot een succesvol eindproduct te komen: “Samenwerken, nauwkeurig afstemmen en effectief communiceren vinden wij minsten zo belangrijk. Wij denken met opdrachtgevers mee in slimme oplossingen. Wij hebben zicht op het hele bouwscala en onze kennis en jarenlange ervaring delen wij graag.”

Geheel passend in deze tijd staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De Mar heeft het STIP-certificaat. FSC-hout is het meest circulaire bouwmateriaal dat een houtskeletbouwer kan verwerken. “Verder zijn we continu op zoek naar slimm(er)e en duurzame (circulaire) oplossingen, waarbij het prefab produceren van een huis in één dag de ultieme uitdaging is”, zo verklaart Klaas Droog.

Onze kennis en jarenlange ervaring delen wij graag”

Het Dak 2.0

De eerste stappen zijn al gezet. Neem het Dak 2.0. Wie in de fabriek van De Mar rondkijkt ziet daar straks een machine één element per minuut produceren. Inderdaad, het lijkt sterk op geAUTOmatiseerde prefabricage. Klaas Droog: “Voortborduren op het bestaande levert zelden baanbrekende innovaties op. We zijn dus helemaal opnieuw begonnen met het concept dak. Normaliter zijn dakelementen elke keer anders: 200-300-400 kilogram. Dus dat werkt niet. We hebben het proces omgedraaid en ons afgevraagd: wat is bepalend voor een dakelement? Door zo’n beetje alle ons bekende woningconcepten in kaart te brengen, konden we een soort standaard formuleren. Het resultaat is een modulair dak en de modules daarvan - dakelement, nok, goot, overstek, woningscheiding enzovoort - laten zich prima geAUTOmatiseerd produceren.”

Faalkosten naar nul

GeAUTOmatiseerd produceren valt en staat bij de variatiemogelijkheden, zoveel is duidelijk. “Daar moet je dus beperkingen in aanbrengen.” Klaas Droog geeft als voorbeeld het autostuur: “dat is wel in diepte, maar niet zijdelings verstelbaar, want daar vraagt de klant niet naar en zou het alleen maar ingewikkelder dus duurder maken. Iets dergelijks zien we bij dakramen, met 4 of 5 posities dekken we alle mogelijkheden en creëren we een modulaire standaard. De bouw zelf doet dit soort onderzoek niet, wij wel en door hierop onze ‘massaproductie’ te baseren brengen we de faalkosten naar nul. Het resultaat wordt vastgelegd in BIM-modules waarmee architecten aan de slag kunnen.”

Houtskeletbouw is van nu en de toekomst”

De ‘wij’ van Klaas Droog is overigens een team van zeven ontwerpers (waarvan vijf industrieel gericht), die heel anders kijken naar bepaalde details, gebruik en de kans op misbruik enzovoort.

HSB is de toekomst

Hoe je het ook wendt of keert: houtskeletbouw is van nu en de toekomst, en De Mar staat bovenaan het lijstje. Klaas Droog onderstreept hierbij, dat aannemers, technische ontwerpers of andere duurzaamheidsfanaten in de bouwwereld zich te allen tijde bij hem kunnen melden. “Ben je enthousiast over onze innovaties en wil je de boot niet missen. Je bent van harte welkom, kom gerust eens kijken bij de groep incubators van De Mar Block 2 Build. Corona proof uiteraard. Of kijk op onze website”.

Wat is dat eigenlijk: Conceptueel bouwen?


Dit artikel is gesponsord door De Mar.