Drie tips voor een optimaal geïsoleerd huis

Drie tips voor een optimaal geïsoleerd huis

Geld besparen. Wie wil dat nou niet? Als je huis niet goed is geïsoleerd, dan verdwijnt de warmte door ramen en deuren. Dit is natuurlijk zonde van de energie, dus zorg dat deze warmte lekker binnen blijft.

De huidige nieuwbouwwoningen zijn vaak goed geïsoleerd. De wat oudere woningen zijn dat niet of nauwelijks. Door je huis goed te isoleren, bespaar je een hoop geld. Voor zowel oudere woningen als voor nieuwere woningen zijn tal van mogelijkheden om geld te besparen door middel van isoleren. Hieronder geven wij drie tips voor een optimaal geïsoleerd huis.

Tip 1: controleer je woning

Ten eerste is het belangrijk om met een kritische blik door je woning te lopen. Let op eventuele kieren in ramen en deuren. Zelfs de kleinste kieren zijn tochtgaten en ondermijnen de isolatie van een woning. Het sluiten van deuren met tochtstrips kan al een hoop warmte binnenhouden. Het plaatsen van deze strips kost weinig geld en zorgt ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en het in de zomer lekker koel blijft.

Tip 2: gordijnen, gebruik ze slim!

Veel warmte ontsnapt naar buiten via de ramen. Deze kunnen extra worden geïsoleerd met behulp van raambekleding. Het investeren in isolerende gordijnen is dan ook een goede oplossing.

Bij plissegordijnen, ook wel plooigordijnen genoemd, is de stof zigzag geplooid. Deze gordijnen hebben een unieke honingraatstructuur, die een goed isolerend effect hebben. Voor een relatief kleine investering in raambekleding verbeter je dus de isolatiewaarde van je woning. Dat kan op jaarbasis tot zo'n 6 procent op de verwarmingskosten schelen. Daarnaast creëer je ook de benodigde privacy en een warme sfeer in huis.

Tip 3: verdiep je in diverse mogelijkheden

Er zijn ook nog andere manieren om de woning extra te isoleren. Zo kan het groots worden aangepakt. Bijvoorbeeld door het opvullen van eventuele scheuren in kozijnen en het plaatsen van driedubbelglas. Maar het kan ook kleiner worden aangepakt, door bijvoorbeeld een vloerkleed of tapijt neer te leggen. Zelfs het gebruik maken van geluidsabsorberende verf kan een hoop schelen.

Dit artikel is gesponsord door Veneta.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.