Nieuwe range warmtepompen voor utiliteit

Nieuwe range warmtepompen voor utiliteit

Een complete range lucht/water warmtepompen op basis van de koudemiddelen R410A, R32 en R290 (propaan). Als volwaardig partner in klimaat- en koeltechniek is specialist UNIECHEMIE sinds medio april ook leverancier van twee merken warmtepompen voor de u-bouw.

Op 15 april was het zover. Die woensdag werd duidelijk wat de complete range warmtepompen inhoudt. MAXA en AERRE (Tecnofreddo) zijn de twee van oorsprong Italiaanse merken die UNIECHEMIE via de installateur gaat leveren aan utiliteitsbouwers. De warmtepompen (en koelers oftewel chillers) zijn zowel in nieuwbouw als in de renovatiesector inzetbaar. Op de website staat een diepgaand overzicht van de vele versies die beschikbaar zijn of komen. Nu eerst een beknopt overzicht.

Eurovent gecertificeerd

We beginnen bij de MAXA R410A range. Die is Eurovent gecertificeerd, zodat wordt voldaan aan de Europese prestatie- en geluidsnormen. De range omvat een zestal warmtepompen in meerdere versies, te beginnen bij de i-HP-serie met een capaciteit van 25 - 70 kW. Dan volgt de i-MAX- met een capaciteit van 66 - 115 kW. Beide series kunnen verwarmen en koelen, maar niet gelijktijdig. Bij de industriële lijn gaat het om de HWA1-A, met een capaciteitsrange van 40 - 85 kW of van 106 - 349 kW. Deze machines kunnen alleen koelen. Dat geldt ook voor de HWA-A lijn met een capaciteitsrange van 47 - 175 kW. Ze zijn voorzien zijn van axiale ventilatoren. Tot slot is er de HWA1-A/H lijn, die kan koelen en verwarmen (niet gelijktijdig). Deze lijn is tevens voorzien van axiale ventilatoren en heeft een capaciteitsrange van 109 - 345 kW.

UNIECHEMIE ondersteunt installateurs bij het inbedrijfstellen van deze nieuwe machines wanneer die bij ons zijn aangeschaft”

De warmtepompen en de HWA1-A chiller-range hebben een V.415 besturing met display-interface. Deze maakt een snelle service en onderhoud mogelijk met parameters en firmware updates vanaf een USB-aansluiting. Units met een V.415 besturing hebben als voordeel dat de bediening voor iedere range hetzelfde is.

Lage broeikasbijdrage

De tweede belangrijke range van MAXA zijn de R32 warmtepompen. Deze zijn geschikt voor zowel commerciële als industriële toepassingen. Met een laag GWP (Global Warming Potential, oftewel broeikasbijdrage) van 675 heeft deze range een grote marktpotentie. Doordat deze R32 warmtepompen in energieklasse A++ of zelfs A+++ vallen, zijn ze een duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Daarnaast zijn deze warmtepompen verkrijgbaar in (zeer) geruisarme uitvoeringen. Deze range omvat de i-HPV5 lijn met een capaciteit van 35 - 70 kW en de i-32V5 MIDI lijn met een capaciteit van 21 - 32 kW. Het zijn beide omkeerbare koelmachines annex warmtepompen. De gehele range warmtepompen van MAXA is uitbreidbaar met een lange lijst aan accessoires om het aanbod voor de vakman compleet te maken. Verder zijn een aantal van deze MAXA- warmtepompen in de ISDE-subsidie apparatenlijst van 2020 opgenomen (Noot: die weliswaar op 31 december 2020 zal worden aangepast).

Propaan-serie

Tot slot presenteert UNIECHEMIE de AERRE R290 oftewel de propaan-serie van Tecnofreddo. De PERSEO is een luchtgekoelde warmtepomp met een capaciteitsrange van 25 - 200 kW. Deze maakt deel uit van dezelfde ECO3-serie als de propaan-chillers van UNIECHEMIE. “Dat biedt onze klanten dezelfde vertrouwde kwaliteit, flexibiliteit en maatwerkmogelijkheden en maakt ze, in combinatie met het natuurlijke koudemiddel R290 een duurzame en milieuvriendelijke keuze”, aldus commercieel directeur Rob Wolthuizen van UNIECHEMIE.

Begrijpelijke stap

De wereld kent UNIECHEMIE al sinds 1941 als koeltechnisch distributeur, gespecialiseerd in maatwerk, met klantspecifieke duurzame en energiezuinige oplossingen op het gebied van componenten, koudemiddelen, unitbouw (koel- en vriesinstallaties) en chillers.
We vroegen Rob Wolthuizen om een nadere toelichting op deze grote, maar zeer begrijpelijke stap: “Met deze uitgebreide nieuwe lijn warmtepompen voor de u-bouw spelen we in op een sterk groeiende vraag uit de markt. Iedereen kent ons als leverancier van koudemiddelen, complete installaties, bijbehorende componenten en gereedschappen, maar warmtepompen maken gebruik van dezelfde technieken. De kennis daarover hebben we ruim voldoende in huis.”

Warmtepompen leveren is dus een logische vervolgstap. Vandaar de officiële lancering van een complete range op basis van de actuele koudemiddelen R410A, R32 en R290, waarbij we die laatste ook kennen als propaan. “Installaties worden steeds complexer, de tijdsdruk hoger en de beschikbare mankracht beperkter. Daarom ondersteunt UNIECHEMIE installateurs ook bij het inbedrijfstellen van deze nieuwe machines wanneer die bij ons zijn aangeschaft. Hierdoor besparen installateurs kostbare tijd en kunnen zij rekenen op specialistische hulp”, aldus Rob Wolthuizen.

Koudemiddelen mogen worden bijgevuld
Dat UNIECHEMIE als noviteit warmtepompen en chillers (koelmachines) aanbiedt die werken met de koudemiddelen R410A, R32 en R290 vraagt enige toelichting. Commercieel directeur Rob Wolthuizen geeft die graag: “De productie van synthetische koudemiddelen wordt de komende jaren stapsgewijs afgebouwd. In 2030 moet het totaal van GWP-waarde (CO2 equivalent) aan koudemiddelproductie en import zijn teruggebracht naar 21% van het totaal van 2015. Echter, er geldt voor koudemiddelen zoals R410A (maar ook R134a, R407C en R407F - red.) geen gebruiksverbod. Installaties met deze koudemiddelen mogen dus ook na 2030 nog gewoon worden bijgevuld.”
De MAXA R32 warmtepompen zijn in dit opzicht een verhaal apart. Ze hebben namelijk een zeer lage GWP. Om die reden wordt wereldwijd naar verwachting in de komende jaren op grote schaal overgestapt op R32 als koudemiddel.

Dit artikel is gesponsord door UNIECHEMIE.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.