Wet Kwaliteitsborging kan positief uitpakken voor de bouwsector

Wet Kwaliteitsborging kan positief uitpakken voor de bouwsector
Dakaannemers die zijn aangesloten bij DAKMERK voldoen via het kwaliteitskeurmerk nu al aan de regelgeving en eisen die vanaf 1 januari worden gesteld. Foto: Gerard Vlekke

De Wet Kwaliteitsborging zorgt voor onrust, maar biedt ook kansen, vindt Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK, de kwaliteitsorganisatie van de platte dakenbranche in Nederland. Haar visie? Als het de kwaliteit van de bouw ten goede komt, kan deze wet heel positief uitpakken voor de bouwsector. Er is nu alleen nog wel wat onduidelijkheid.

Door de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt bouwen vanaf 1 januari 2021 anders. Bouwbedrijven moeten voortaan alles vastleggen, documenteren en de kwaliteit aantonen. De nieuwe bouwwet wil de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers en een verzwaring van de aansprakelijkheid van de aannemer. Ook dakaannemers krijgen hiermee te maken. Van Noordenne denkt dat de dakaannemers die zijn aangesloten bij DAKMERK zich niet veel zorgen hoeven te maken. “Wij denken dat wij al klaar zijn voor de Wet Kwaliteitsborging (Wkb). Want via ons kwaliteitskeurmerk voldoen onze dak- aannemers al aan de regelgeving en eisen die worden gesteld”, zegt zij.

Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK.
Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK.

Onafhankelijke inspecteurs

Dakaannemers met een DAKMERK-certificaat laten hun projecten nu al vooraf toetsen en tijdens de uitvoering wordt hun werk steekproefsgewijs gecontroleerd door onafhankelijke inspecteurs van Kiwa BDA in Gorinchem. Nadat aan alle kwaliteitseisen is voldaan geeft DAKMERK een eigen garantiecertificaat af. Hiermee is de opdrachtgever voor tien jaar verzekerd van een waterdicht dak, geborgd door stichting Waarborgfonds DAKMERK. Van Noordenne: “Onze eisen liggen hoger dan die in het Bouwbesluit zijn opgenomen, dus wat dat betreft maak ik me over de invoering van de Wkb geen zorgen. Onze dakaannemers zijn onder andere in het bezit van het KOMO procescertificaat op basis van de BRL 4702 en werken met KOMO-gecertificeerde producten. Maar natuurlijk hebben wij ook nog genoeg vragen en zijn wij benieuwd hoe deze wet vorm gaat krijgen in de praktijk.”

Instrumenten in praktijk

Welke vragen zoal leven bij Van Noordenne? “We moeten nog goed in kaart brengen wat de wet precies voor ons gaat betekenen. Welke van de in ontwikkeling zijnde instrumenten voor kwaliteitsborging zullen in de praktijk het meest gebruikt gaan worden? En hoe kunnen wij ons kwaliteitskeurmerk zo optimaal mogelijk daaraan koppelen? Er moet uiteindelijk een duidelijk instrumentarium liggen en er moeten goede objectieve criteria worden opgesteld om te toetsen.”

Wie worden de kwaliteitsborgers?

Ook is het volgens Van Noordenne nog onduidelijk wie de kwaliteitsborgers worden die de controles moeten uitvoeren. “Dit is Nederland, dus gelukkig is hier al een nieuwe vereniging voor opgericht. Misschien dat gemeentemedewerkers worden omgeschoold, maar de vraag is of er per 1 januari 2021 wel genoeg kwaliteitsborgers zijn opgeleid die de controles moeten gaan uitvoeren. De wet is pas 1 mei jl. aangenomen. Nu wordt er gekeken hoe de uitvoering eruit moet komen te zien. In 2020 moet iedereen zich gereedmaken.” En dat wordt nog spannend vindt Van Noordenne, want niemand weet precies hoe dit gaat uitpakken. “Het moet geen papieren tijger worden.”

Bestaande kwaliteitskeurmerken en -certificaten

Het zou volgens Van Noordenne ideaal zijn als de kwaliteitsborgers gebruik gaan maken van bestaande kwaliteitskeurmerken en -certificaten. “Zij moeten immers wel van alle delen van een gebouw weten waarop zij moeten letten. Wat prettig zou zijn is dat kwaliteitsborgers erop kunnen vertrouwen dat als een dakaannemer aangesloten is bij DAKMERK de documentatie goed is vastgelegd en het dak voldoet aan de kwaliteitseisen. Wij hebben nu een ordermeldsysteem. Dat willen wij op zo’n manier  aanpassen dat het een dossier wordt dat van A tot Z weergeeft hoe het dak in elkaar zit. Het mooie zou zijn als dit zo kan worden ingevoegd in het bouwdossier. Daarmee kunnen wij weer meerwaarde toevoegen voor onze participanten en hun opdrachtgevers.”

Bewustzijn van kwaliteit past volkomen in onze visie, maar de bouw blijft voornamelijk projectmatig mensenwerk”

Aanpassingen in werkwijze

Maar het is nog niet helder hoe de kwaliteitsborgers hun rol precies gaan invullen en hoe dit aansluit op de huidige kwaliteitssystematiek van DAKMERK. “Er is nog niet duidelijk welke certificaten vereist zijn en op welke wijze controles worden uitgevoerd in het nieuwe systeem. Maar we hebben nog een jaar om eventuele aanpassingen te doen in onze werkwijze, dus dat moet goedkomen. Ik verwacht geen grote aanpassingen in onze kwaliteitssystematiek. Wel moeten wij ons bekend gaan maken bij de kwaliteitsborgers”, zegt Van Noordenne hierover.

Bouw blijft projectmatig mensenwerk

Op naar een bouw zonder fouten dus? Nee, dat de Wkb alle fouten zal voorkomen, vindt Van Noordenne niet realistisch. “Wij juichen bewustzijn van kwaliteit toe, dat past volkomen in onze visie, maar de bouw blijft voornamelijk projectmatig mensenwerk. Door heel zorgvuldig te werken kun je veel voorkomen, maar het is een illusie om te denken dat alles voorkomen kan worden. Het verkleint de kans enorm, maar je kunt fouten nooit 100 procent uitsluiten. Helaas.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met DAKMERK.

Foto: Nieman Academie

Eerste ervaringen met bouwen onder Wkb en Omgevingswet: nog weinig enthousiasme

Bijna een jaar na de invoering van de Omgevingswet en de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) is het nog flink wennen voor alle betrokken partijen. En voor gemeenten wacht er nog veel werk om hun omgevingsplan op maat te maken. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van Nieman Raadgevende Ingenieurs over de eerste ervaringen met het nieuwe stelsel.

Slimmer bouwprocessen begeleiden: Chisa vereenvoudigt complexe projecten

Slimmer bouwprocessen begeleiden: Chisa vereenvoudigt complexe projecten

Chisa is een softwarepakket dat alle bouwprocessen volledig begeleidt. "Het programma is ontwikkeld door aannemers, voor aannemers", licht John Wibier, Business Developer bij Chisa enthousiast toe. "Alles wat je tijdens het bouwproces nodig hebt is erin verwerkt. Het helpt bouwbedrijven hun bouwprocessen efficiënter in te richten met een directe koppeling naar het eigen financiële systeem en eenvoudige functionaliteiten."

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken' 

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken'

Veel risico's in de bouwsector kun je al met kleine maatregelen beperken. Je moet alleen even weten hoe. Verzekerings- en risicoadviseur Howden ondersteunt bedrijven met preventie en benadrukt het belang ervan: "Ook kleine schades kunnen flink aantikken."

Het complex in Leiden bestaat uit 780 huurappartementen; 358 in het Zirro woongebouw en 422 in het Schouls-complex. Beeld: Kampman Architecten.

Zirro en Schouls Leiden: gebouwd met prefab én vertrouwen

In universiteitsstad Leiden bouwt ontwikkelend bouwer Ten Brinke twee appartementencomplexen: Zirro en Schouls. Op de locatie aan de Lammenschansweg en het voormalige aannemersbedrijf Schouls verschijnen twee woongebouwen die samen goed zijn voor 780 woningen. Ze dragen bij aan de woningbouwopgave van Leiden en zorgen ervoor dat de Lammenschansdriehoek als stadswijk levendiger wordt. Ten Brinke werkt in dit project samen met een expert op het gebied van prefab cascobouw.