Circulariteit en duurzaamheid zijn vanzelfsprekend

Circulariteit en duurzaamheid zijn vanzelfsprekend
Leo Hoekstra, CEO van Soprema

In de toekomst zijn hergebruik, circulariteit en duurzaamheid vanzelfsprekend, denkt Leo Hoekstra, CEO van Soprema. Daarom maakt het bedrijf nu al werk van recycling en investeert het in circulaire en biobased materialen. De innovatieve productieprocessen van het bedrijf hebben niet alleen duurzame, maar ook economische motieven.

We gaan steeds meer bitumen recyclen. Zo willen we minder afhankelijk worden van de olie-industrie. Want die wordt steeds efficiënter, waardoor er steeds minder volumes overblijven waarvan bitumen wordt gemaakt.” Aan het woord is Leo Hoekstra, CEO van Soprema. Zijn bedrijf maakt bitumineuze waterdichting, synthetische waterdichting, vloeibare waterdichting en isolatiemateriaal. Het bedrijf investeert fors in nieuwe  technologieën, een vooruitstrevend productieproces en maximale recycling om de milieuimpact te verminderen. “We hebben onder meer  geïnvesteerd in het recyclen van bitumen en hebben daar apparatuur voor aangeschaft.”

Recyclen bitumen

Het recyclen van bitumen heeft economische redenen, vertelt Hoekstra. “De beschikbaarheid van grondstoffen wordt er niet beter op. Dat geldt zeker voor bitumen. Doordat de efficiëntie van de olieproductie toeneemt, neemt de beschikbaarheid van bitumen af.” Maar die economische motivatie is niet de enige, benadrukt hij. “Soprema staat voor een circulaire economie. Het is bovendien niet zo dat al onze recyclingprocessen meteen economisch interessant zijn. Je moet eerst investeren, waar we later pas de vruchten van kunnen plukken. Als bitumen op enig moment weer goedkoper wordt, stoppen we niet met recyclen. We gaan dit project echt aan voor de lange termijn.”

We adviseren bijvoorbeeld om niet alles meer aan elkaar te plakken met bitumen want dat maakt demontage lastiger”

Demontage

De circulaire trend is erg belangrijk voor Soprema, benadrukt Hoekstra. “We adviseren bijvoorbeeld om niet alles meer aan elkaar te plakken met bitumen want dat maakt demontage lastiger. Het is ook mogelijk om bitumen mechanisch te bevestigen, waardoor het makkelijker kan worden verwijderd en hergebruikt. Onze innovatieve productieprocessen zijn zo ontworpen dat afval de uitzondering is en recycling de regel.” Dat is merkbaar in alle productgroepen, vertelt de CEO. “Ons bitumen bestaat nu al voor 25 tot 30 procent uit gerecycled materiaal. XPS kan zelfs volledig worden gerecycled en daarnaast hergebruiken we ongeveer 30 Kiloton EPS. En ook voor PIR gaan we een recyclingproject beginnen. Dit is de Sopraloop, hiermee wordt uit petflessen de nieuwe grondstof voor PIR-isolatieplaten gemaakt.”

Biobased bouwmateriaal

Daarnaast sluit Soprema aan bij de behoefte in de bouw naar cradleto- cradle en circulaire bouwmaterialen. Zo ontwikkelde het bedrijf het  houtvezelisolatiegamma PAVATEX. Hiervan worden onder meer isolatieplaten gemaakt die biobased zijn, legt Hoekstra uit. “Van houtsnippers die vrijkomen bij snoeiwerk, maken we houtvezelisolatie. Het materiaal versnipperen we helemaal en we persen er vervolgens een homogene massa van, die als isolatieplaat gebruikt wordt in de bouw.”

We kunnen advies geven over complexe systemen, omdat we het hele gamma van isolatie tot dakbedekking in ons pakket hebben”

Advies

Niet alleen op het gebied van materiaal vindt innovatie plaats. Ook organisatorisch verbreedt het bedrijf haar horizon. Zo is Soprema niet alleen leverancier, maar neemt ook steeds vaker de rol van adviseur of consultant op zich. “We kunnen advies geven over complexe systemen, omdat we het hele gamma van isolatie tot dakbedekking in ons pakket hebben. We zijn dus een full service supplier en bieden oplossingen voor dakbedekkingen én isolatie. Dat zijn complete pakketten die we per gebouwsoort kunnen maken.”

Soprema

Soprema is een toonaange-vende wereldspeler in de bouwsector die hoogstaande oplossingen op het gebied van duurzame bescherming van gebouwen maakt. Wereldwijd worden op 49 productlocaties miljoenen vierkante meters waterdichtingsmaterialen en isolatie geproduceerd die in 90 landen worden verkocht. In ons land telt Soprema 225 werknemers. Het bedrijf biedt een totaalassortiment voor de complete bouwschil, zoals: bitumineuze- en kunst-stofwaterichtingssyste-men voor platte daken, ALSAN PMMA- en PU-systemen voor de waterdichting van parkeer-garages, balkons en galeri-jen en EFYOS-isolatie voor het isoleren van muren, vloeren, gevels en daken. Innovatie en creativiteit zijn de bouwstenen voor de groei van het bedrijf; een maxi-maal bedrijfsresultaat met een minimum impact op het milieu.

Dit artikel is gesponsord door Soprema

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.