Oprichter Harrie van Berlo, zijn zonen Marcel en Frank en commercieel directeur Glenn Verhoef lieten de hoogte- en dieptepunten van de bedrijfsgeschiedenis tijdens dat feest in kort tijdsbestek herleven in een openhartig gesprek met tv-journalist Theo Verbruggen. Gastspreker Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV en voormalige sportcoach, ging in op de maakbaarheid van succes. Hij ziet de nodige parallellen tussen topsport en ondernemen. In beide werelden zijn zowel visie, actie als passie absolute voorwaarden om de beste prestatie te bereiken. Met die drie noodzakelijke ingrediënten zit het bij Van Berlo wel goed, constateerde Gerbrands. “Anders houd je het geen veertig jaar vol.”
Klanten van het eerste uur
Bikkelen is het in de eerste jaren dat Harrie van Berlo begint met wat toen nog H.A. van Berlo Vloerenleggersbedrijf heette. De oprichting van zijn eigen bedrijf in 1979 komt voort uit onvrede met de gang van zaken bij zijn toenmalige werkgever. Na veel gedoe wordt Harrie zoals beloofd uitvoerder in het bouwbedrijf, maar het klikt totaal niet met een projectleider. Harrie houdt de eer aan zichzelf, stapt op en begint zijn eigen bedrijf.
Hij gaat zich richten op betonvloeren: een opkomende markt waar Harrie kansen ziet. In het begin combineert hij de betonvloeren nog met de aanleg met cementdekvloeren. Maar al snel loopt de orderportefeuille vol en melden zich bouwbedrijven als Van de Ven, Van den Heuvel en Van Wijnen Someren. Allemaal klanten van het eerste uur, die vandaag nog steeds voor hun betonnen bedrijfsvloeren bij Van Berlo aankloppen. Het betekent in de startfase wel dag en nacht werken, want het afvlinderen van de verse betonvloeren gaat vaak door tot in de kleine uurtjes.
Hoewel het bedrijf niet om werk verlegen zit, heeft de Harrie in de beginperiode ook enkele tegenvallers, zoals de faillissementen van twee grote opdrachtgevers en een boekhouder die zijn zaken niet op orde heeft. Opgeven is geen optie. Het ondernemerschap bevalt hem prima en zijn bedrijf groeit gestaag. Er komen meer opdrachten, want de supervlakke vloeren Van Berlo zijn veelgevraagd. Ook de omvang van de vloeren neemt toe. In het begin gaat om vaak om de resterende hoekjes van een grotere vloer die een ander bedrijf mag doen: zo’n twee- tot zeshonderd vierkante meter. Tegenwoordig draait Van Berlo zijn hand niet om voor bedrijfsvloeren van tienduizenden vierkante meters met uitschieters tot boven de honderdduizend.
Uitbreiding
Er wordt steeds meer eigen materieel aangeschaft en Harries twee zonen Frank en Marcel komen de zaak versterken. Frank werkt net als zijn vader liever in de buitendienst, terwijl Marcel de verdere professionalisering ‘binnen’ voor zijn rekening neemt. Zo vervangt hij de mondelinge prijsafspraken door duidelijke offertes en planningen. En omdat een goede vloer nou eenmaal begint met een goed ontwerp en omdat vloeren steeds complexer worden en aan meer eisen moeten voldoen, zet Van Berlo ook een eigen engineersbureau op om voor ontwerpen en berekeningen niet meer afhankelijk te zijn van derden. Een paar jaar later breidt het bedrijf de activiteiten verder uit met aparte onderdelen funderingstechnieken, systeemfunderingen en prefab beton. Dankzij die toevoegingen kan Van Berlo nu de hele betonnen onderconstructie realiseren. Het uitgekiende ontwerp zorgt ervoor dat vloeren niet onnodig dik en daardoor onnodig duur zijn.
De crisisjaren hakken er stevig in Temeer omdat Van Berlo net een nieuw en groter bedrijfspand had betrokken op de huidige locatie aan de Doornhoek in Veghel. Het zijn lastige jaren, maar omdat de basis goed is weet het bedrijf daarna weer snel de draad op te pakken. Vader Harrie heeft inmiddels al weer een paar jaar geleden afscheid genomen. Frank en Marcel staan nu aan het roer en worden daarbij sinds kort gesteund door commercieel directeur Glenn Verhoef.
Hoewel de familie Van Berlo met dankbaarheid terugkijkt op de afgelopen veertig jaar is een jubileum tegelijkertijd ook een moment om vooruit te kijken. Zo zijn er volop plannen om de komende tientallen jaren nog verder door te groeien. Om te kunnen blijven voorzien in voldoende vakmensen heeft Van Berlo een eigen leerbedrijf opgezet dat bestaande en nieuwe medewerkers intern waar nodig opleidt. Als specialist wil het bedrijf technologisch voorop blijven lopen om met eigen engineering nieuwe producten te kunnen ontwikkelen waar de markt om vraagt.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Van Berlo.