'Wij bestrijden de vooroordelen in de bouw'

'Wij bestrijden de vooroordelen in de bouw'

"Dat er een recordaantal vacatures in de bouw is, merken wij als uitzendbureau natuurlijk als geen ander. Maar dat er duizenden 55-plussers ongewild thuiszitten en worden afgewezen omdat zij té oud zouden zijn, dát gaat er bij ons niet in! Vakmanschap is kostbaar erfgoed en kent geen leeftijds- of landsgrens. En om dit te kunnen behouden ontkom je niet aan een cultuurverandering binnen de bouwsector", zegt algemeen directeur Jarka Dadokova van Konekta Group.

Het grote personeelstekort in de bouw is een feit. Er zijn geen echte ambachtsscholen meer en mede daardoor is er geen nieuwe aanwas van vaklieden. "Het initiatief om potentiële vaklieden op te leiden ligt op dit moment dus bij de ondernemers zelf. Wij denken graag in oplossingen in plaats van in problemen. Om toch verschillende functies in te kunnen vullen en de projecten draaiende te houden, zijn wij al snel over de grens gaan zoeken. Wij zetten arbeidsmigranten in die wij zelf opleiden tot volwaardige vakkrachten", vertelt Jarka Dadokova.

Eigen bouwschool

Konekta Services heeft in maart 2018 een eigen bouwschool opgericht, met in het bijzonder een metselopleiding. Tijdens deze opleiding leren metselaars de fijne kneepjes van het schoonmetselwerk.

Opdrachtgevers nemen actief deel aan dit traject en denken mee over hoe de metselaars op de meest effectieve manier kunnen worden opgeleid. Er zijn diverse opleidingscentra opgezet, waaronder ook in het buitenland, om de aanwas en kwaliteit van vakkrachten te vergroten. In de metselschool wordt lesgegeven door Gerard, een 50-plusser met een schat aan ervaring.

55-plussers meer dan welkom

Het initiatief om potentiële vaklieden op te leiden ligt op dit moment dus bij de ondernemers zelf”

Cobouw plaatste eerder dit jaar een artikel over Ger, een loodgieter van 59 jaar, die 3 jaar lang nergens aan de bak kwam vanwege zijn leeftijd. "Bij ons staat de deur wagenwijd open voor dit soort vaklui en hun kwaliteiten."

"Op dit moment hebben wij al meerdere 55-plussers in dienst als voorman of begeleider die onze projecten coördineren. Het is van groot belang dat hun kennis en kunde niet verloren gaan, maar kunnen worden overgebracht op bijvoorbeeld onze leerlingen."

Vrouw in de bouw staat haar mannetje

Nog een andere stelling die regelmatig in de bouw en in het nieuws naar voren komt is ‘het gebrek aan bouwvrouwen'. Het tegengestelde is waar bij Konekta Services . Het hele bouwteam, van directie tot sales en van recruitment tot werving & selectie, bestaat uit vrouwen.

"En als het moet, metselen we zelf ook even een stukje wildverband met bijbehorende rollaag, geen probleem!", voegt salesmanager Jolanda Plugers er lachend aan toe. "Wij roepen dan ook de vrouwen op om de bouw in te gaan. Misschien komen we dan ook eens van die mannelijke functienamen af, zoals: timmerman, opperman, voorman…"

Dit artikel is gesponsord door Konekta Services.