Grutakker in Hedel kiest voor gasloze toekomst

Grutakker in Hedel kiest voor gasloze toekomst
Overzichtsfoto van project Grutakker in Hedel, waar Bouwbedrijf Baten bezig is met de realisatie van de laatste fase.

In Hedel nadert project Grutakker de voltooiing. Ontwikkelaar Berlaere gaat twaalf van de 117 woningen zelf verhuren en heeft voor een toekomstvaste oplossing gekozen: de woningen worden gasloos en verwarmd met een lucht-waterwarmtepomp. Goed nieuws voor de toekomstige bewoners: het systeem blijft zo dicht mogelijk bij wat consumenten gewend zijn.

.De ontwikkeling van Grutakker startte in 2010 en wordt in diverse fasen gebouwd. In de beginperiode zorgde de kredietcrisis voor een onderbreking, maar inmiddels is de bouw van de laatste woningen en het woonrijp maken in volle gang. In de laatste fase is rekening gehouden met de inmiddels veranderde wensen vanuit de markt. Een aantal patiowoningen is bijvoorbeeld kleiner gemaakt dan in de eerste serie. Uiteindelijk bestaat het hele project uit maar liefst twaalf verschillende woningtypen die samen een mooie eenheid uitstralen. Architect Maarten Otten liet zich inspireren door de vermaarde ontwerper Dudok.

Toekomstvaste investering

De twaalf huurwoningen zouden aanvankelijk een gasaansluiting krijgen, maar de afgelopen jaren zijn de inzichten hierover veranderd. Dat leidde tot de keuze voor warmtepompen. Omdat de kans groot is dat verhuurders in de nabije toekomst worden verplicht woningen aan te passen, is deze investering een waardevolle.

BUVA werd gevraagd om het BUVA homecare systeem te leveren, waarin van duurzaam geproduceerde warmte wordt voorzien door middel van een lucht/water warmtepomp, gezonde binnenlucht door de mechanische woonhuisventilator en ventilatieroosters en veilig afgesloten ramen en deuren dankzij het robuuste hang- en sluitwerk. Om te garanderen dat het systeem ook in de toekomst probleemloos werkt, geeft BUVA tien jaar garantie. Bovendien zorgt het in die periode voor het onderhoud.

De installatie

Het totale systeem blijft zo dicht mogelijk bij wat consumenten gewend zijn. Zo zuigt het ventilatiesysteem ‘gewoon’ lucht van buiten aan, via de BUVA ventilatieroosters boven de ramen. Daarbij zorgt een Q-Stream mechanische ventilatiebox voor de afzuiging. Die is vertrouwd, maar in de loop der jaren wel steeds verder ontwikkeld. Dankzij sensoren draait het systeem alleen als dat nodig is en ook de geluidsproductie is teruggeschroefd. De warmtepomp is de EcoClimate: een lucht/water warmtepomp die op de begane grond de vloerverwarming van warmwater voorziet en boven de radiatoren voedt. Zonnepanelen maken de installatie compleet.

Klachten over geluidsoverlast bij warmtepompen hebben wij nog nooit gehad”
Anders dan cv

Technisch Installatieburo Frans Rijnen uit Oirschot zorgde voor de aanleg van de technische installaties. Directeur John Rijnen: “De eerste w-installateur die bij het project betrokken was ging failliet en toen hebben wij het werk overgenomen. We zijn vanaf 2015, fase IV bij Grutakker betrokken. Eerst alleen voor het loodgieterswerk, maar nu ook voor ventilatie en verwarming.” Dat de cv-installatie is verruild voor een warmtepomp, is voor Rijnen geen probleem. “Zonder een pionier te zijn, bieden we dergelijke systemen graag aan. Inmiddels hebben we er ook veel ervaring mee en dat is belangrijk, want een warmtepomp is niet alleen in het gebruik, maar ook bij het installeren duidelijk anders dan een cv.”

Goed ontwerpen

Rijnen heeft de laatste jaren goede ervaringen opgedaan met warmtepompen: “Als je de installatie goed ontwerpt en installeert, functioneert die goed. Klachten over geluidsoverlast, die je wel eens in de media hoort, hebben wij nog nooit gehad. Wel hebben we af en toe met bewoners te maken die aan de installatie moeten wennen. Voor mensen die gewend zijn om ’s avonds de cv op 15 te zetten, is het een raar idee dat je vloerverwarming met warmtepomp het beste constant op 20 graden kunt laten staan. En we krijgen vragen of de verwarming wel goed werkt. Bewoners voelen geen stralingswarmte, zoals voorheen uit de radiatoren. Dat is een kwestie van wennen, want met een thermometer kunnen we laten zien dat het ‘gewoon’ 20 graden in de woning is.” Om de bewoners van Grutakker goed te infomeren over het verwarmingssysteem stelt BUVA een pakket aan informatiemateriaal samen.

Om zeker te weten dat de installatie goed zal werken, keek BUVA met Rijnen mee bij het ontwerp. En BUVA is straks bij de oplevering van de installatie in de eerste woning. Rijnen ziet dat niet als ‘op de vingers kijken’: “Je kunt beter vooraf alles goed hebben bekeken, dan dat er achteraf problemen opduiken.”

Meer overleg

De ontwikkeling van het project verliep door het inzetten van de warmtepomp wat anders dan gebruikelijk. Er was intensief overleg tussen de betrokken partijen. Daarbij was de kostenbewaking een belangrijk punt: de investeringskosten waren hoger, maar daar staat tegenover dat er geen gasaansluiting hoefde komen. Aan de andere kant moest er wel een zwaardere elektriciteitsaansluiting worden aangevraagd. Rijnen: “Ik vind het opvallend dat de opdrachtgever voor het totale pakket van één leverancier heeft gekozen. Vaak is de verwarming van merk x, de ventilatie van merk y en zijn andere installaties van weer een ander bedrijf. Ik vind dit een slimme keuze, want de onderdelen zijn uitstekend op elkaar afgestemd.”

EcoClimate lucht/water warmtepomp

De BUVA EcoClimate lucht/water warmtepomp is een volledig elektrisch systeem voor duurzame verwarming van een woning. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht, die de binnenunit vervolgens gebruikt om de woning en het tapwater te verwarmen. Het systeem heeft dus geen grondbron.

Tekst: Ferdinand Pronk / Overzichtsfoto: Bouwbedrijf Baten

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.