Hans Smits hoort het woensdagmiddag met verbazing aan. Minister Ollongren heeft die ochtend een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin ze schrijft dat wat haar betreft het woningtekort niet opgelost wordt. “Een laag tekort van bijvoorbeeld beneden de 1 procent is niet wenselijk”, aldus de minister. De woningmarkt heeft een zeker mate van tekort nodig om te kunnen functioneren, haalt ze een aanbeveling van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur aan. De topman van Janssen de Jong, die volgend jaar met pensioen gaat, fronst zijn wenkbrauwen. “Ik zit anders in de wedstrijd. Volgens mij moet je er alles aan doen om een woningtekort te voorkomen. Als het dan toch blijft bestaat, alla…”
Smits is meer dan de gemiddelde bouwdirecteur begaan met de woningnood. “Ik begrijp maar niet dat we accepteren dat de woningnood stijgt. Gegeven de woningnood is het evident dat er iets moet gebeuren. Linksom of rechtsom, bij de gemeenten of bij het Rijk. Er moeten sneller plannen worden gemaakt. En als woningbouw niet mogelijk is in de stad, moeten er aan de randen van de stad woningen komen.”
Koppeltje met Geelen Beton: bouwtijd woning half jaar
Zelf heeft Janssen de Jong zich aangesloten bij De Bouwstroom, een initiatief in het zuiden van Nederland dat ervoor moet zorgen dat corporaties en beleggers projectoverstijgend en langjarig woningen bestellen bij woningbouwers, die vervolgens hun fabrieken beter kunnen benutten, waardoor de kostprijs van de woningen omlaag kan. "Een ontzettend belangrijke ontwikkeling", vindt Smits.
Janssen de Jong Bouw Zuid heeft een koppeltje gevormd met toeleverancier Geelen Beton, dat betonelementen kort voor levering nog op maat kan maken, zegt Smits trots. Het wachten is nu op de eerste opdracht. In Heeze, bij Eindhoven is al een project gedaan. “De bouwtijd is maximaal een half jaar”, zegt Smits. Bijna alles van het woningconcept is geprefabriceerd. “Alleen het metselwerk zou nog wel prefab moeten worden.”
Make you assets sweat
Woningen uit de fabriek kun je alleen rendabel maken als je de lopende band bijna continu kunt laten lopen, stipt Pijper de uitdaging aan. “Make you assets sweat. Produceren op voorraad is in de bouw niet mogelijk. Wel als je fabrieksmatig gaat werken.”
Modulair, fabrieksmatig, prefab - die kant moet het volgens Smits met Janssen de Jong op. Pijper: “De uitvoerder die om vijf uur zijn bed uit komt en om kwart over vijf in de auto zit, is een uitstervend ras. Je ontkomt niet aan fabrieksmatig werken.”
Janssen de Jong stroopt er zijn mouwen voor op. Behalve de prefab woningconcepten voor de Bouwstroom, is de Brabantse bouwer ook met renovatieconcepten actief. Voor Wonen Limburg zijn vorig jaar 454 woningen volgens dat concept verduurzaamd.
Verplaatsbare woningen kunnen een vlucht nemen
Opvallend is dat Janssen de Jong ook bezig is met de ontwikkeling van verplaatsbare huizen. De Smits en Pijper willen er nog niet te veel over vertellen omdat de samenwerking nog niet concreet genoeg is. “Maar we gaan de woningen niet zelf bouwen, dat gaat die partij doen”, zegt Pijper. De financieel directeur is zeer gecharmeerd van de tiny houses van Koda, die in Estland gemaakt worden. “Schitterend", vindt hij de betonnen huisjes. Maar volgens hem is de partner waar Janssen de Jong mogelijk mee in zee gaat een Nederlands bedrijf.
Volgens Pijper kan de markt voor verplaatsbare woningen een vlucht nemen. In Nederland zijn er in ieder geval genoeg plekken die tijdelijk onbestemd zijn. Bijvoorbeeld voor tien jaar. Daar kun je volgens Smits en Pijper prima kleine huisjes, oftewel tiny houses op plaatsen.
Smits: 'Moed en doortastendheid nodig'
De mannen komen terug op de woningnood. “Uit onderzoek blijkt dat starters 100.000 euro tekort komen om een huis te komen”, zegt Pijper. Er moet dus echt wat gebeuren. Janssen de Jong doet in ieder geval zijn best. Nu de gemeenten, de provincies en het Rijk nog. Smits doet nog een laatste keer een klemmend beroep om vaart in de woningbouw te krijgen: “Er is moed en doortastendheid nodig.”