nieuws

Gewonnen rechtszaak over door sneeuw ingestorte hal bezorgt Janssen de Jong stevige winst

bouwbreed 1945

Gewonnen rechtszaak over door sneeuw ingestorte hal bezorgt Janssen de Jong stevige winst
'Een creatieve hub', het project Imagewarf van Janssen de Jong op de Houthavens in Amsterdam. Foto: Janssen de Jong

Janssen de Jong Groep heeft een nettowinst van 20 miljoen euro geboekt mede dankzij een gewonnen rechtszaak over een hal die in 2005 in Drienerveld was bezweken na extreme sneeuwval. De verzekeraar moest daardoor 10 miljoen euro uitkeren aan de bouwer.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Janssen de Jong Groep. De rechtszaak ging erover of de door dochterbedrijf Remco gebouwde hal een constructiefout had. De Hoge Raad pleitte het bouwbedrijf vrij, waarna de verzekeraar de schade aan Janssen de Jong  – na veertien jaar touwtrekken – moest vergoeden. Janssen de Jong kon daardoor een verliesvoorziening van 10 miljoen euro doorstrepen.

Pieter Pijper, de nieuwe financiële directeur van Janssen de Jong, spreekt in een toelichting van een “zeer sterk resultaat”. Ook over de omzet is de ontwikkelende bouwer uit Son en Breugel tevreden. Die steeg van 393 naar 419 miljoen euro.

Paar projecten die door het ijs zijn gezakt

Wel heeft Janssen de Jong een paar projecten achter de rug die volgens topman Hans Smits “door het ijs zijn gezakt”. Dat kostte “ettelijke miljoenen”. Zo ging de planning van een woningbouwproject de mist in en kwamen duizenden heipalen voor de nieuwbouw van een grote hal voor groothandel Fetim in Amsterdam drie maanden te laat.

De Caribische eilanden zorgden de afgelopen jaren voor de hoofdmoot van de omzet en winst. Smits: “De Carib heeft ons een tijd gedragen. In 2019 komt er meer balans in de groep. Toen ik hier bij Janssen de Jong kwam werken, heb ik als doel gesteld: Nederland moet niet te veel blijven leunen op de Caribische eilanden. Dus ik ben heel blij met deze ontwikkeling.” De markt in de Caribische eilanden is na de orkaan op Sint Maarten “op zijn gat” terecht gekomen, zegt Pijper. Janssen de Jong is in voorbereiding op een inschrijving om honderden woningen te kunnen bouwen.

520 woningen en bedrijfsgebouwen verkocht

Dat Janssen de Jong het in Nederland beter doet, blijkt onder meer uit de verkoop van 520 woningen en bedrijfsgebouwen (2017: 467). Ook het gasloos bouwen komt op stoom. Vorig jaar besloot de bouwer vanaf eind 2019 alleen nog maar gasloze woningen neer te zetten. Inmiddels zijn er ruim 700 woningen gebouwd of in aanbouw en zijn er ruim 600 in ontwikkeling.

Janssen de Jong heeft verder vorig jaar 454 woningen verduurzaamd voor woningcorporatie Wonen Limburg. Het bouwbedrijf verwacht dat verduurzaming een grote vlucht zal nemen. Op dit moment wordt er 15 miljoen euro mee verdiend. Over twee à drie jaar zal dat naar verwachting zijn verdubbeld.

De Nederlandse bedrijven hebben lastige jaren achter de rug. De woningbouwbedrijven waren een paar jaar geleden nog licht verliesgevend. Koninklijke Woudenberg boekte verlies, Janssen de Jong Bouw Zuid boekte zelfs een groter verlies, Janssen de Jong Bouw West een groot verlies en Janssen de Jong Bouw Hengelo een nog groter verlies. De oorzaak, zei Smits toen, was dat Janssen de Jong in 2014 en 2015 te laag inschreef en de prijzen van onderaannemers ondertussen bleven stijgen.

Hans Smits heeft weer tijd voor de groep

Janssen de Jong Groep greep in. In 2016 werd een “kwaliteitsslag gemaakt in het management” – dat wil zeggen: een deel van het management werd vervangen. Van Gulik, die eind 2018 met pensioen ging, ging de vestiging in Hengelo leiden en Smits de vestiging in Eindhoven. “Omdat we geen goede mensen kunnen vinden“, zei Smits toen.

Die mensen zijn er inmiddels wel. Voor Koninklijke Woudenberg en Janssen de Jong Bouw Noord en Bouw Oost zijn respectievelijk Aafke van der Werf (44) en Jan Henk Schipper (43) aangesteld als algemeen directeur. “Noord” doet het inmiddels “uitstekend”, zegt Smits. Oost gaat volgens hem “de goede kant uit”. Smits is blij dat hij in Zuid een vervanger voor hemzelf heeft gevonden. “Dan kan ik weer tijd besteden aan de holding met alles erop en eraan”.

Janssen de Jong verwacht dat de omzet in 2019 op zijn minst gelijk wordt  als die van 2018.

 

Reageer op dit artikel