nieuws

Krappie krappie – toch willen tienduizenden Nederlanders tiny wonen, zeggen de believers

woningbouw Premium 17041

Krappie krappie – toch willen tienduizenden Nederlanders tiny wonen, zeggen de believers
Krappie Krappie, toch willen tienduizend mensen in tiny house wonen

Gaan het tiny house en het micro-appartement Nederland veroveren? Daarvoor moet nog veel weerstand overwonnen worden, bleek dinsdag bij een congres over Klein wonen in Almere.

“Mooi….maar voor een ander”, zegt een oude mevrouw in het tiny house van Marcel en Marjon Hoekstra. De Hoekstra’s komen in een tiny house-wijkje in Den Helder wonen, een initiatief van Woningstichting Den Helder. De Helderse buurvrouw geeft tijdens de open huis-dag haar ogen de kost, maar is gereserveerd, is te zien op een filmpje van omroep RTV Noord-Holland. Een andere vrouw vindt het niets. “Een poppenhuis.”

Deze weken staan Achterhoekers Marcel en Marjon Hoekstra op de Bouwexpo Tiny Housing in Almere. Marcel heeft geen zin in een peperdure hypotheek, zegt hij met zijn hoofd dicht tegen het plafond. Willen ze niet in de Achterhoek wonen? Geen plaats. Marjon: “In de Achterhoek duurt alles drie keer zo lang.”

Gezocht: plek voor tiny houses

Andere tiny houses zijn er ook te zien in Almere: zoals de Koda uit Estland, het Wikkelhuis, de Quattro (van Tiny House Limburg en Hout en zo), de Lokkie (De Meeuw) en de Tiny-A van architect Daan Bakker.

Koda uit Estland

Koda uit Estland

Hoe groot is de vraag naar dit soort woningen eigenlijk? “Tienduizenden mensen willen in een Tiny House wonen”, verzekert Marjolein Jonker, voorzitter van Tiny House Nederland en zelf woonachtig in zo’n huisje in Alkmaar. “Maar het schort aan plekken.”

Marktpotentieel tiny house: De komende decennia wordt 80 procent van de huishoudensgroei in Nederland veroorzaakt door de toename van eenpersoonshuishoudens

Als we de micro-appartementen en flexibele woonunits meenemen, komt Bart Dopper van Stec Groep op een behoefte van 60.000 tot 100.000 woninkjes. De komende decennia wordt 80 procent van de huishoudensgroei in Nederland veroorzaakt door de toename van eenpersoonshuishoudens.

Er wordt nog weinig beleid gemaakt voor het tiny house

Zestig procent van de Nederlandse corporaties, provincies en gemeenten ziet de vraag naar tiny houses, micro-appartementen en flexibele huizen op zich afkomen, onderzocht Dopper. “Maar er wordt nog weinig beleid op gemaakt.” Door de volgende doelgroepen te onderscheiden, wordt de vraag inzichtelijker: millennials, urgenten, woonnomaden, ouderen en zelfbouwers.

Tiny Quattro en de Lokki

Tiny Quattro en de Lokki

Toch wordt er nog niet massaal op de poorten van het gemeentehuis gebonsd. De kunst is de vraag naar kleine, betaalbare woningen goed op te sporen, vindt Christiaan Kats van House2start, dat betaalbare fabriekhuizen bouwt.“Je moet een fatsoenlijke interessepeiling doen. Ik denk dat het schrikken is hoe hoog de vraag is. Zelfs in dorpen en krimpgebieden is er behoefte.”

Omdenken, faciliteer en luister

“Omdenken”, adviseert Marjolein Jonker de gemeenten en corporaties. “Faciliteer en luister. Je hebt niet een standaard. Er zijn nieuwe vormen van samenwerken.”

Het Bouwbesluit maakt in ieder geval veel mogelijk, zegt Joost Posthuis van Arcadis, die al sinds 1992 bij het opstellen van de regels van het Bouwbesluit betrokken is. Bij particuliere opdrachtgevers mag de woning zelfs 10,64 vierkante meter groot zijn. Sinds 2012 mag de toilet en badkamer ook buiten de woning liggen. Een huisje met een plafondhoogte van 1,90? Kan ook. Posthuis: “Maar het is wel heel krappie krappie krappie”.

De regels staan het tiny house misschien niet in de weg, de bouwtraditie nog wel

De regels staan de kleine huisjes misschien niet in de weg, de bouwtraditie nog wel. In de volksmond is het synoniem voor tiny house een kabouterhuis. “Er heerst nog een stigma op flexibele woonvormen”, vindt Bas de Haan, directeur van Nezzt, dat honderden flexibele woonunits bouwt voor Amsterdamse corporaties. “Dat moet bijgesteld worden.”

Tiny houses onmogelijk ver bij OV vandaan

Wat de zelfbouwers betreft: moet iedereen een zelfbouwrecht krijgen? Ja, zei de zaal van het congres in Almere. “Dat neem ik mee”, zei Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Licher verbaast zich er zelf over dat zelfbouwlocaties “onmogelijk ver” van het openbaar vervoer af liggen. Duurzaam wonen maar ondertussen met je auto uitlaatgassen produceren. Tjeerd Herrema, wethouder Ruimte, wonen & wijken, gaf een antwoord die je van een woningbouwpionier niet zou verwachten: “Als je een goede plaats bij station eenmaal weggeeft, kom je er misschien nooit meer vanaf.”

‘Corporaties doen mee aan tiny houses, dacht ik. Nee dus. Dat snap ik echt niet’

Herrema vindt dat corporaties het stuur moeten pakken. Begin vorig jaar leverde een uitvraag van de gemeente voor nieuwe woningen met een huur van maximaal 550 euro inclusief energierekening veel inschrijvingen op van bouwers. ”Met zo’n uitvraag moeten ze al anders gaan bouwen. We hebben behoefte aan nieuwe concepten.”  Maar corporaties meldden zich niet voor de prijsvraag. Ja, eentje, die de nieuwe woningen gaat beheren. “Corporaties doen mee, dacht ik. Nee dus. Dat snap ik echt niet. Daarvoor ben je opgericht!”

Tiny house gaat ook over innoveren met materiaalgebruik

Bij woningcorporatie Ons Doel uit Leiden ging twee jaar geleden wel het licht aan, bekent directeur-bestuurder Christoffel Klap. “Ik ben er heel anders over na gaan denken. Corporaties zijn de afgelopen decennia steeds groter gaan bouwen. Maar we krijgen een nieuwe manier van wonen, waarbij het gaat wat je met elkaar deelt. Dat zijn we aan het uitproberen op kleine schaal.” De corporatie plaatste de laatste jaren dertig Finch-woonunits.

Ruimte voor 100.000 tiny houses

Hoeveel kleine huisjes de markt aankan? Topambtenaar Licher wil er wel over zinspelen. “Stel dat je van de 1 miljoen woningen die er voor 2040 gebouwd moeten worden 100.000 kleine huisjes bouwt. Dat is best een fors deel, 1 misschien 2 procent. Daar zal best iets tussen zitten wat niet bevalt. Maar je kunt wel innoveren met materiaalgebruik en duurzaamheidsconcepten.”

Instemmende geluiden uit de zaal.

Reageer op dit artikel