Prijswinnende industriële grijper

Prijswinnende industriële grijper

Het in Zeeland gevestigde familiebedrijf Nemag had nooit gedacht, dat ze met hun nieuwe industriële grijper zo in de prijzen zouden vallen. Voor de nemaX - want zo heet hij - kregen ze niet alleen een innovatieprijs van het International Bulk Journal, met name vanwege het slimme productieverhogende ontwerp, maar nu ook de felbegeerde Red Dot Award.

Dat is tot op heden nog geen enkele andere industriële grijper gelukt. Red Dot Awards worden namelijk vaak uitgereikt aan ‘hippe’ producten, die een groot publiek aanspreken.
Toch is het wel te verklaren, want de grijper ziet er fraai uit, dus qua vormgeving zit het wel goed. Belangrijker is, dat: “De nemaX de totale productiviteit van een overslagterminal voor droge bulkgoederen met tenminste 10 procent verhoogt,” aldus Michel Corbeau, General Manager bij Nemag. “De grijper heeft minder bewegende delen én lage onderhoudskosten. Het slanke ontwerp maakt optimaal gebruik van de mechanische eigenschappen van hoogwaardig staal en kent een minimum aantal draaipunten. Naast een mooi ontwerp is de nemaX ook gegarandeerd kostenefficiënt in gebruik en onderhoud.”
De productiviteitsverhoging is niet op een achternamiddag bedacht. De gepatenteerde nemaX is namelijk het resultaat van een langdurige samenwerking met de afdeling Maritieme Techniek en Transporttechniek van de TU Delft. Gezamenlijk is een virtuele simulatiemethode ontwikkeld om grijpers te optimaliseren.

Foto: BAM Wonen

Opinie | Verdwijnend vakmanschap is een keuze

Technologie en data zijn noodzakelijk om het verdwijnend vakmanschap te ondervangen. In een recent artikel in Cobouw haalde Kitting Lee van BAM Infra dat sleetse beeld maar weer eens van stal. Bij FNV Bouw zien ze meer mogelijkheden voor betekenisvol werk en vakmanschap. Juist door dat slim te combineren met vakmanschap.

Theo Smidt weet het zeker: duurzaam bouwen kan zonder warmtepomp

Theo Smidt weet het zeker: duurzaam bouwen kan zonder warmtepomp

Toen Theo Smidt zelf een duurzame woning wilde bouwen, kwam hij na wat research ingewikkelde apparaten tegen: warmtepompen, balansventilatie. Hij kon er niet omheen. Na een jarenlange carrière in de installatietechniek dacht hij 'dit kan slimmer!'. Over het bouwconcept dat hij ontwikkelde schreef hij een boek.

De mogelijkheden en moeilijkheden bij robotisering van werk

De mogelijkheden en moeilijkheden bij robotisering van werk

Wat gaat de robot voor u betekenen? Tien jaar geleden vroegen we ons af hoe ons werk er in 2021 uit zou zien. Wellicht zou dat dan volledig zijn overgenomen door robots. Nu in 2021 weten we dat het zo'n vaart niet is gelopen, maar er worden wel steeds meer robots ingezet op de werkvloer. Wat betekent dat voor onze manier van werken?

Foto: Van Assendelft Fotografie

Aan de slag met een 30-tons elektrische graafmachine: 'Die emissieloze bouwplaats komt er'

Een voorloper zijn, dát is wat ze bij Ploegam voor ogen hebben. Het gww-bedrijf is de winnaar van de Cobouw InfraTech Publieksprijs op het gebied van productinnovatie. Ze ontwikkelden een elektrische rupsgraafmachine met verwisselbare accu's. Op naar de emissieloze bouwplaats.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.