Projecten met een uitdaging, daar doen we het voor

Projecten met een uitdaging, daar doen we het voor

Een echte vakman (m/v) herken je aan het enthousiasme. Zelfs als hij zelf de hamer, troffel of kwast niet meer dagelijks vasthoudt, praat de vakman nog graag over het vak. Richard Pex is inmiddels directeur van zijn eigen Pex Dakbedekkingen BV, en bij hem staat vakmanschap nog altijd hoog in het vaandel. "Het mooiste aan dit vak is dat je weet dat mensen droog en warm zitten onder jouw dak."

Sta je zelf nog op het dak?

Ik kom er nog wel eens. Ik ben altijd betrokken bij het werk dat we uitvoeren, en ik ga graag even kijken hoe onze mensen het doen, en hoe het werk vordert. Het is altijd mooi om op het dak te zijn.

Ben je zelf op het dak begonnen?

Ja, als tiener kwam ik al meehelpen in het bedrijf van mijn vader. Eerst als vakantiewerk, maar later ben ik zelf in het familiebedrijf gekomen. Ik vond het toen al machtig, maar ik vind het nog steeds mooi werk.

Is er veel veranderd?

Ik ben inmiddels 55 en directeur van een bedrijf van zestig man. Toen ik hier kwam werken, waren we veel kleiner. Inmiddels zijn we een heel ander bedrijf geworden.

Wat is er anders aan het bedrijf?

Vroeger deden we dakpannen en het dichtbranden van daken. Toen ik in het bedrijf kwam, zag ik uitdagingen: we konden veel meer doen, het hele proces van de aanpak van het dak in handen nemen. Dus bijvoorbeeld ook het timmerwerk, loodgieterswerk en zelfs asbestsanering. Door dat te combineren hebben we een naam gemaakt, zodat de klant weet dat ze voor dakoplossingen bij ons moeten zijn.

Wie zijn jullie klanten?

Een groot deel is renovatiewerk voor bijvoorbeeld corporaties, maar ook zorginstellingen en gebouw­eigenaren en VVE’s. En particulieren.

Is het werk nu anders dan vroeger?

Absoluut. Op onze website staat ergens nog een heel oude foto van mijn vader die op een kerktoren werkt. Vroeger werd je gewoon een kerkdak opgestuurd om de leitjes te vervangen. Dat is nu ondenkbaar. Onze mensen gaan nooit het dak op zonder uitgebreide veiligheidsmaatregelen. We gebruiken steigers waar het kan, en er wordt niet meer dan 25 kilo getild.

Hoe ga je daarmee om?

We doen niets zomaar, maar denken er goed over na. Veiligheid speelt een rol voor het werk dat we afleveren. De materialen waarmee we werken veranderen, dus het is belangrijk dat we van tevoren goed weten hoe we het project aanpakken. Je wilt dat de producten die je op het dak gebruikt goed zijn verankerd en niet bij een windvlaag bij iemand in de tuin belanden, of erger. Als je daar al goed over nadenkt, voordat je aan het werk begint, dan brengt dat rust als je het werk verlaat. “Laat het maar waaien”, denk ik dan.

Is dat niet veel extra werk?

Ja. Ik denk dat dertig procent van wat we doen niks met het dak te maken heeft, maar met alle voorbereidingen die je moet treffen, het maken van afspraken, het aanvragen van subsidies of vergunningen en het geven van informatie aan bewoners. Je kan tegenwoordig niet zomaar een dak vervangen.

Kunnen die dakjongens dat?

Het vraagt wel wat van je personeel, maar daar coachen we ze ook op. Het gaat in dit vak om tevreden klanten, en hoe je met die klant omgaat, is belangrijk. Dat komt voor sommigen in dit vak niet natuurlijk, en het is een van de redenen waarom we eigenlijk nooit met onderaannemers werken. We willen onze eigen mensen op het werk hebben.

In de infrasector wordt wel eens geklaagd over de ‘mondige burger’, hebben jullie daar ook last van?

Dan hebben ze het in de infra nog makkelijk. Als ze daar een fout maken dan ligt alleen de straat open. Als er bij ons iets onvoorziens gebeurt, dan betekent het soms dat mensen geen dak boven het hoofd hebben. Maar ik zou niet willen zeggen dat we er last van hebben. Mensen zijn zeker mondiger dan vroeger, en het is ook vaker zwart/wit: of ze zijn heel positief over ons werk, of heel negatief. Maar daar kunnen we wel mee omgaan.

Denk je niet bij sommige klussen: ‘daar begin ik niet aan’?

Juist niet! Projecten met een uitdaging, daar doen we het juist voor. Makkelijk kan iedereen! Wij houden altijd voor ogen dat de gebruikers van het gebouw, ook huurders in een huurwoning, bepalen of het werk een succes is. Als zij tevreden zijn, hebben wij het goed gedaan.

Is de markt veranderd?

We moeten vooral steeds meer vastleggen. Neem nou de aansprakelijkheid. Het is tegenwoordig heel normaal dat je meer dan 15 jaar verantwoordelijk blijft voor het functioneren van het dak, en soms wordt daar door derde partijen toezicht op gehouden. Dan is het heel belangrijk dat je dingen van tevoren duidelijk vastlegt.

Zoals?

Het komt regelmatig voor dat we een mooi dak hebben gelegd met een tegelvloer, en dat een paar maanden later een paar zonnepaneeljongens die tegels er afgooien om een paar panelen te installeren. Dus wij vragen tegenwoordig al aan het begin: komen er zonne­panelen op het dak?

Zijn er mensen genoeg in deze sector?

Ook bij ons is er een tekort aan vaklui, en we hoeven er niet op te rekenen dat die vanuit opleidingen
instromen. Nieuwe mensen komen bij ons meestal van andere beroepen. Die willen vaak liever buiten werken. Bovendien werken wij vooral in de regio, dus je werkt op normale uren en bent voor het eten weer thuis. Ik heb zelfs een aantal mensen werken die een universitaire opleiding hebben gedaan, maar meer voldoening krijgen als vakman.

Wat zou je starters willen aanraden?

Probeer het! Je kan ons gewoon bellen en vragen of je een week of maand mag meelopen. Als het je wat lijkt, en ons ook, dan is er werk genoeg. Wij investeren flink in onze mensen met opleidingen en certificering, omdat we geloven in een langdurige baan. Als je dit leuk werk vindt, dan wil je het blijven doen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.