SOPREMA: méér dan een dak alleen

SOPREMA: méér dan een dak alleen

SOPREMA wordt van oudsher geassocieerd met dakbedekking, maar het familiebedrijf biedt veel meer. Commercieel directeur Pieter Roos vertelt over de vele oplossingen van SOPREMA, over de ontwikkelingen in 2018 én de verwachtingen voor 2019. "Wij zien veel kansen voor ons duurzame houtvezelproduct PAVATEX."

Een beetje vakman kent ongetwijfeld de bitumineuze dakrollen van Troelstra & de Vries, het familiebedrijf uit het Friese IJlst. Dat Troelstra & de Vries in 2007 is overgenomen door het internationale familiebedrijf SOPREMA (zie kader) weten minder mensen. En nóg minder mensen weten dat SOPREMA meer te bieden heeft dan dakoplossingen alleen. Pieter Roos, commercieel directeur van SOPREMA, vertelt dat SOPREMA vijf pijlers heeft. “De bitumineuze dakbedekking is de eerste. Wereldwijd leveren we jaarlijks 150 miljoen meter van deze dakbedekking. De tweede pijler is de kunststof dakbedekking, de derde is natuurlijke isolatie, de vierde thermische isolatie en de vloeibare, kunststof harsen van Alsan – onder meer voor parkeergarages, hellingbanen en galerijvloeren – vormen de vijfde.”

Van dakoplossingen naar totaaloplossingen

Ooit bood het bedrijf alleen dakoplossingen, inmiddels staat SOPREMA voor totaaloplossingen. “Zo hebben we wereldwijd 20 eigen productielocaties waar we hoogwaardige isolatiematerialen produceren, waarvan meerdere PU- en XPS-isolatiefabrieken”, zegt Roos. Doel voor 2019 is om de totaaloplossingen die SOPREMA te bieden heeft, beter voor het voetlicht te krijgen bij gespecialiseerde handelsbedrijven in de bouw, aannemersbedrijven, architectenbureaus, opdrachtgevers en adviesbureaus. “Dat willen we realiseren door sterke promotie, zoals op de BouwBeurs, door meer gebruik te maken van de mogelijkheden van online marketing, maar ook door nieuwe experts aan te nemen die enthousiast ons SOPREMA-verhaal gaan vertellen.”

SOPREMA wereldwijd in cijfers

Omzet: 2,63 miljard euro in 2017
Actief in meer dan 90 landen
Aantal werknemers: ruim 7100
Aantal productielocaties: 63, waarvan 24 fabrieken voor de productie van waterdichtingsmembranen, 20 isolatiefabrieken en 1 geotextielfabriek.
Overig: 13 R&D-centra en 22 trainingscenters

2018 jaar van dynamiek en groei

Toch nog even terug naar het afgelopen jaar, 2018. Volgens Roos was dit voor de hele branche een dynamisch en goed jaar. “Na een aantal lastige jaren was er duidelijk sprake van herstel en groei. Zelf merkten we dat ook sterk. Als het bij onze klanten regent, druppelt het bij ons. We hadden het lekker druk, onze fabrieken draaiden op volle toeren. Een mooie, positieve ontwikkeling waar we in de bouw wel aan toe waren.” Gevraagd naar een aantal concrete hoogtepunten voor SOPREMA kan Roos er genoeg noemen. “Bijvoorbeeld onze vaste en trouwe relaties waaraan wij al jarenlang onze producten mogen leveren, maar ook de groeiende groep nieuwe relaties, die SOPREMA steeds beter weten te vinden.”

Roos benadrukt de drie grootste highlights van SOPREMA in 2018. “Het feit dat we onze positie als marktleider op het gebied van bitumineuze dakbedekking goed weten vast te houden, vind ik iets om trots op te zijn. Maar ook dat we ons team hebben uitgebreid met drie ervaren collega’s in de buitendienst noem ik als hoogtepunt. Het is lastig om goede mensen te vinden in de huidige markt. Het is goed om te constateren dat mensen graag voor SOPREMA willen werken, want onze experts bepalen het succes van onze organisatie. Deze drie vormen een prima aanvulling op het enthousiaste team dat we al hebben. Het derde hoogtepunt is de introductie van PAVATEX op de Nederlandse markt, afgelopen voorjaar tijdens de beurs Building Holland.”

houtvezelproduct
Het circulaire isolatiemateriaal PAVATEX is gemaakt van houtvezels, waarbij resthout van duurzame bosbouw de basis vormt.

Wat is PAVATEX?

Omdat PAVATEX minder bekend is, licht Roos dit nieuwe gamma graag toe. “PAVATEX is een isolatiemateriaal gemaakt van houtvezels met de bijzondere voordelen van houtvezelproducten. De basis van dit houtvezelproduct is resthout van duurzame bosbouw. Dit circulaire isolatiemateriaal past goed bij het streven van de overheid om in 2023 het rijksvastgoed volledig circulair te bouwen.” De isolerende eigenschappen zijn uitstekend, aldus Roos. “’s Zomers houdt PAVATEX de warmte buiten, ’s winters juist binnen. Door de open structuur dalen de stookkosten en zal minder CO2 worden uitgestoten. Verder is het unieke aan die ademende structuur dat het vocht kan opnemen en loslaten. Dit is bijvoorbeeld een goede oplossing voor veel monumentale gebouwen die te kampen hebben met vochtproblematiek. Wanneer deze oude monumentale panden worden geïsoleerd met PAVATEX, kunnen vochtproblemen (deels) worden opgelost.”

Bovendien voorkomt PAVATEX ten opzichte van andere isolatiematerialen ophopingen van condenswater en de daarbij mogelijke schimmelvorming. Ten slotte heeft PAVATEX zeer goede geluidsisolerende- en brandwerende eigenschappen, vult Roos aan. “Al deze voordelen zorgen ervoor dat wij bij SOPREMA in 2019 veel van PAVATEX verwachten!”

Pieter Rooshoutvezelproduct

Functie: Commercieel directeur
Leeftijd: 42
Persoonlijke wens voor 2019?
“Dat bouwend Nederland er warmpjes bij zit met isolatie van SOPREMA!”

logo soprema

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.